Tsunamibølge traff øystaten Tonga etter voldsomt vulkanutbrudd

En tsunamibølge på 1,2 meter traff lørdag øystaten Tonga i Stillehavet etter et utbrudd i en undersjøisk vulkan.

Det har vært flere vulkanutbrudd på Tonga de siste dagene. Her fra fredag.

Bølgen på 1,2 meter er observert ved Nuku’alofa, som er hovedstaden i Tonga og landets største by.

Skremte innbyggere flyktet til høyereliggende områder etter at et massivt undersjøisk vulkanutbrudd utløste et tsunamivarsel for hele øystaten.

Mere Taufa sier hun skulle til å spise middag da vulkanutbruddet fikk huset til å riste.

– Det var massivt, bakken ristet, huset ristet. Det kom i bølger. Min yngre bror trodde det var bomber som eksploderte like ved, sier hun til nettavisen Stuff.

Huset fylt av vann

Få minutter senere ble huset fylt av vann, og hun så veggen i nabohuset rase sammen.

– Du kunne høre skrik overalt, folk ropte at alle måtte komme seg i sikkerhet, til høyereliggende områder, sier hun.

Tongas kong Tupou VI skal ha blitt evakuert fra slottet i hovedstaden Nuku'alofa og kjørt i politikolonne til et hus godt unna kysten.

Tonga ligger mellom New Zealand og Hawaii og består av 172 små øyer. Landet har rundt 100.000 innbyggere.

Bilder og videoer i sosiale medier viser skyen fra vulkanutbruddet og senere hvordan de første bølgene skyller inn over land.

Satelittkamera fanget utbruddet

Vulkanutbruddet startet lørdag og er det foreløpig siste av en rekke spektakulære utbrudd i vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai.

Vulkanen hadde også et utbrudd fredag, noe som utløste en tsunamibølge på 30 centimeter. Lørdagens vulkanutbrudd varte i åtte minutter og sendte utslipp med gass, aske og røyk flere kilometer opp i luften.

Tjenestemenn i Suva i Fiji sier at utbruddet var så sterkt at det hørtes ut som kraftige tordenbrak. Fiji ligger over 80 mil unna Tonga

Dramatiske satelittbilder viser det store vulkanutbruddet i havet, mellom Tonga og Fiji, og hvordan sjokkbølgen beveger seg over havet.

Tsunamivarsel flere steder

Det ble også utstedt tsunamivarsler for Samoa, Fiji og New Zealand, der folk ble bedt om å holde seg unna strender, havneområder og elver.

– Folk i eller i nærheten av sjøen bør komme seg ut av vannet, vekk fra strendene og kystområdene og vekk fra havner, elver og elvemunninger, heter det i en melding fra myndighetene i New Zealand.

På New Zealand gjelder varselet for nord- og østkysten av landet, skriver Reuters.

Også Amerikansk Samoa utstedte tsunamivarsel og ba samtidig sine innbyggere om å evakuere til høyereliggende områder. Varselet er nå imidlertid trukket og gjelder ikke lenger. Det skriver U.S. Emergency Alert på Twitter.

Tsunamier er bølger som oppstår ved jordskjelv, skred ellervulkanutbrudd. De er lengre enn vanlige bølger og inneholder svært mye energi. Over større dyp er bølgehøydene vanligvis ikke store, men når bølgene kommer inn over grunnere områder, kan de bli langt høyere og forårsake store ødeleggelser.