Verden

Wall Street Journal: Terroristen vurderte å angripe Disney World

Terroristen håpet myndighetene skulle angripe og skade kona og sønnen så han kunne bli martyr, sa FBI-sjef James Comey mandag kveld.

Det er sterke indisier på at Omar Mateen var svært radikalisert, sier FBI mandag.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Omar Mateen vurderte en rekke forskjellige mål for sin terroraksjon, deriblant Disney World. Det melder flere amerikanske medier mandag.

«Etterforskningen av terroristen viser at Mateen tidligere hadde vurdert Disney World», skriver The Wall Street Journal, som siterer to anyonyme politikilder.

Mateens siste kone, Noor Zahi Salman, skal ha besøkt Disney World sammen med terroristen i april, ifølge People Magazine. Salman skal ha sagt i avhør at Mateen vurderte både fornøyelsesparken og nattklubben Pulse, som han til slutt bestemte seg for å angripe.

Var radikalisert

Det er sterke tegn på at Omar Mateen var radikalisert, og var inspirert av en internasjonal terrororganisasjon. Det bekreftet FBI-sjef James Comey mandag kveld.

Mateen reiste til Saudi-Arabia på pilgrimsferd to ganger, i 2011 og i 2012. Han skal også ha besøkt Forente arabiske emirater.

Comey sa at de fortsatt ikke vet om Mateen har vært i direkte kontakt med IS, og at de saumfarer alle elektroniske spor.

President Barack Obama bekreftet også mandag at Mateen ser ut til å ha blitt påvirket av ekstremistiske ideer på nettet.

– Det er foreløpig ingen klare tegn til at mannen bak massakren på et utested i Orlando ble styrt av andre personer i utlandet eller utførte angrepet som ledd i en større plan, sa Obama.

Presidenten kalte skytemassakren for en form for «hjemmeavlet ekstremisme». Obama understreker samtidig at etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase.

Ville bli martyr

– Jeg håper FBI angriper og skader min kone og sønn, så jeg kan bli martyr.

Dette er et av utsagnene fra Orlando-terroristen Omar Mateen, ifølge FBI. Hans kolleger slo alarm om han radikale utsagn allerede i 2013. Kollegaene reagerte på at Mateen forherliget terror. Samtidig var det lite sammenheng i uttalelsene hans.

  • Terroristens kone: - Han var voldelig og ustabil.

– Han sa at han var i slekt med grunnleggerne av Al Qaida, men han sa også at han var medlem av Hizbollah, som er en sjia-gruppe i konflikt med Al Qaida, foklarte Comey.

FBI intervjuet Mateen etter bekymringsmeldingen, og gikk også grundig til verks i etterforskningen. Han ble både overvåket og avlyttet, men saken ble lukket etter ti måneder, forklarte Comey.

Omar Mateen ønsket at politiet skulle skade konen og barnet slik at han kunne bli martyr.

Sverget troskap

Comey sa at Mateen hadde snakket med nødsentralen 911 tre ganger. I løpet av en av samtalene sa Mateen at han sverget troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

– Han nevnte IS-lederen med navn, forklarte Comey.

Troskapseden til IS-lederen - på arabisk kalt bayat - følger et mønster som flere andre terrorister har brukt. De nevner lederen ved navn, og bruker sosiale medier eller andre offentlige kanaler til å meddele budskapet.

Comey forklarte også at Mateen i løpet av angrepet på nattklubben hadde uttrykt sympati med en selvmordsbomber som tilhørte Nusra-fronten i Syria, Moner Mohammad Abu-Salha.

Samme moske

Mateen og Abu-Salha tilhørte samme moske i Fort Pierce, Florida, ifølge FBI-sjefen. Det var denne forbindelsen som gjorde at FBI etterforsket terroristen for andre gang. Heller ikke den gangen ble det imidlertid funnet noe som ga grunn for arrestasjon eller ytterligere overvåkning.

De to tilhørte Islamic Center of Fort Pierce, ifølge avisen Orlando Sentinel.

Iman Syed Shafeeq Rahman sier til avisen at Mateen var en stillfaren mann.

– Han var stille. Han kom alltid i siste liten og snakket ikke med noen. Han hilste på de andre, tok sønnen på skuldrene og forlot lokalet, sa imanen til avisen.

Comey sa imidlertid at FBI vil gå gjennom sitt eget arbeid for å se om det er noe de har gått glipp av. Han understreket at dette arbeidet er "som å lete etter en nål i en høystakk".

– Vi kan ikke se at vi har gjort noe feil, sa Comey.

Les mer om

  1. FBI
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Hizbollah
  4. Orlando-terroren
  5. Nusra-fronten