For 16 år siden døde 1800 personer. Nå er orkanen Ida på vei mot New Orleans.

Folk i risikoområder i New Orleans hamstret fredag varer i påvente av orkanen Ida. Den vil treffe USA med en vindstyrke på over 50 m/s søndag.

Folk hamstrer bensin i Mississippi i påvente av orkanen Ida som ventes å treffe USAs golfkyst søndag.

Uværet hadde en vindstyrke på 33 sekundmeter da den feide i land på Isla de la Juventud og i Pinar del Rio-provinsen lengst sørvest på Cuba. Den var da en kategori 1-orkan.

Over 10.000 mennesker er evakuert, og USAs nasjonale orkansenter venter stormflo på opp til 1,8 meter på Isla de la Juventud. I Havanna, Cubas hovedstad, ble kollektivtransporten stanset.

Orkanen ventes å styrke seg og bli en ekstremt farlig kategori 4-orkan mens den krysser Mexicogolfen med kurs direkte mot New Orleans i løpet av helgen.

Vind og regn bøyer telegrafstolper på veien til Batabano i Mayabeque-provinsen på Cuba mens orkanen Ida herjer.

Ekspertene varsler stormflo på flere meter som kan gå over dikene som beskytter New Orleans. Myndighetene har gitt folk utenfor dikene ordre om obligatorisk evakuering.

Ifølge CNN er det ventet at orkanen treffer sørlige Louisiana søndag kveld (lokal tid). Da skal den være noe svekket, men det er likevel snakk om kategori 3-orkan. Vindstyrken i en kategori 3-orkan er på 50-57,9 m/s.

New Orleans er med nesten 500.000 innbyggere den største byen i delstaten Louisiana.

Les også

Rekordmange stormer og orkaner i Atlanteren

1800 døde i 2005

Det er utstedt orkanvarsel for kysten av Louisiana og Mississippi frem til grensen til Alabama. Orkanen ligger an til å treffe New Orleans nesten på dagen 16 år etter at byen ble rasert av orkanen Katrina i 2005.

Satellittbilder viser at orkanen Ida har passert Cuba. Nå skal orkanen styrke seg før den vil treffe New Orleans søndag kveld.

Selv om Katrina ikke var spesielt kraftig, førte den med seg en massiv stormflo som brøt ned noen av dikene. Det førte til at 80 prosent av New Orleans under vann. Over 1800 mennesker mistet livet i katastrofen.

Amerikanske myndigheter har siden brukt milliarder av dollar på store infrastrukturprosjekter for å beskytte byen mot flom og kraftig vind.

President Joe Biden godkjente fredag ​​en nødserklæring for Louisiana. Biden har ifølge CNN beordret føderal hjelp til staten.

Les også

Millioner av amerikanere kan bli hjemløse

Vannstanden kan øke med over tre meter

New Orleans er en del av et område der en stormflom kombinert med høyvann kan føre til at vannstanden øker med over tre meter.

Cuba ble truffet av orkanen Ida som nå er på vei mot USA.

Ordføreren i byen, LaToya Cantrell, har også oppfordret innbyggerne til å ha orkanforberedelser på plass innen lørdag ettermiddag.