Borgermester gjenvalgt

Han har fått krass kritikk for den trege gjenoppbyggingen av New Orleans etter orkanen i fjor, men Ray Nagin er likevel gjenvalgt som byens borgermester.

Innbyggerne valgte med svært knapp margin å gi Nagin fire nye år. 49-åringen får dermed en mulighet til å gjennomføre sine planer for gjenoppbygging av den orkan— og flomherjede byen.

— Denne byen er i posisjon til vekst, og vi er klare til å ta av, sa Nagin til jublende tilhengere etter at seieren var klar.

— Vi har innbyggere rundt om i landet som er klare til å komme tilbake til New Orleans, og vi skal få dem tilbake til New Orleans, sa Nagin, som vant med 52 prosent av stemmene i den andre og avgjørende valgrunden lørdag.

Nagins motstander, viseguvernør i delstaten Louisiana Mitch Landrieu, erkjente natt til søndag nederlaget.

— Vi må som ett folk stå sammen slik at vi kan snakke med en stemme, og jeg ber dere om sammen med meg å støtte borgermester Nagin, sa Landrieu.

300.000 ikke tilbake

Før orkanen var over to tredeler av New Orleans"; befolkning svart, men i dag er det usikkert hvor stor andelen er. Årsaken til det er at mange av de svarte, som bodde i noen av de hardest rammede delene av byen, ennå ikke er kommet tilbake.

Rundt 300.000 av den opprinnelige befolkningen på 465.000 har ikke vendt tilbake. Mange av dem lever i midlertidige boliger i andre byer i Louisiana eller i andre delstater, mens noen har forlatt New Orleans for godt.

Fortsatt gjenstår mye arbeid med å gjenoppbygge byen som nærmest ble fullstendig satt under vann i august i fjor. Hele nabolag står i praksis fortsatt tomme, og de relativt få beboerne som har kommet tilbake til de østlige delene av byen og området Lower Ninth Ward, fikk først sist uke vannforsyningen tilbake.

Kritisert

Ray Nagin ble kraftig kritisert for ikke å ha reagert tidlig nok da orkanen Katrina rammet byen, men han har siden jobbet hardt for å gjenoppbygge den.

Kampen mellom en svart borgermester og en hvit utfordrer har igjen ført til at søkelyset er rettet mot New Orleans, som ble rasert av orkanen og den påfølgende flommen i august i fjor. Begge de to kandidatene er demokrater. Landrieu er sønn av den siste hvite borgermesteren i byen, Maurice Landrieu, populært kalt Moon. Han gikk av i 1978.

Ray Nagin får en ny termin som borgermester.