Zelenskyj ber folk evakuere Donetsk

President Volodymyr Zelenskyj oppfordrer hundretusener av ukrainere som fortsatt oppholder seg nær fronten i Donetsk, om å evakuere området.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en pressekonferanse i Kyiv torsdag, under et besøk fra Litauens president Gitanas Nauseda.
  • NTB-AFP

Det pågår harde kamper mellom ukrainske og russiske styrker i fylket øst i Ukraina, og enheter fra de selverklærte utbryterrepublikkene deltar også. Guvernøren i Donetsk sier seks sivile ble drept og femten skadet i rakettangrep fredag.

– Regjeringen har allerede tatt en beslutning om obligatorisk evakuering fra Donetsk-regionen, sier Zelenskyj i sin daglige tale lørdag.

– Vær så snille og rett dere etter dette. I denne fasen av krigen er terror Russlands hovedvåpen, sier han.

Ukrainske myndigheter anslår at det fortsatt bor mellom 200.000 og 220.000 mennesker i de områdene av Donetsk fylke som ikke er okkupert av Russland. Blant dem er over 50.000 barn.

Frykter kald vinter

En jente står på en ødelagt russisk stridsvogn som står utstilt i Kyiv som et symbol på den ukrainske motstanden mot russiske invasjonsstyrker.

Lørdag kveld utstedte regjeringen i Kyiv en evakueringsordre der det står at den kommende vinteren gjør at det haster å forlate området, spesielt for de mange barna.

– De må evakueres, dere kan ikke utsette dem for livsfare om vinteren uten oppvarming, lys og mulighet til å holde dem varme, heter det i meldingen.

I talen ba også Zelenskyj om at verdenssamfunnet, spesielt USA, må erklære Russlands som et land som gir støtte til terror.

Oppfordringen kommer etter at et stort antall ukrainske krigsfanger ble drept i et angrep mot et fengsel i Olenivka i den separatistkontrollerte delen av Donetsk.

Anklager hverandre

En demonstrasjon i Kyiv etter meldingen om at et fengsel med ukrainske krigsfanger er blitt lagt i grus i et angrep, som både Russland og Ukraina beskylder motparten for å stå bak. Mange av de drepte skal ha vært ukrainske soldater som kjempet i Mariupol.

Russlands forsvarsdepartement har oppgitt at 50 ukrainske fanger ble drept og 73 ble alvorlig skadet i det som hevdes å ha vært et ukrainsk angrep fredag. Den russiske versjonen går ut på at fengselet ble truffet av en amerikanskprodusert langdistanserakett, mens Ukraina anklager Russland for å ha sprengt fengselet med overlegg.

Ukrainas menneskerettskommissær Dmytro Lubinets sa lørdag at han har bedt Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og menneskerettseksperter fra FN om å reise til Olenivka for å undersøke hva som har skjedd.

ICRC har bedt om å få tilgang til fengselet for å sikre at de skadede får medisinsk hjelp og at de drepte behandles med respekt, men så langt er det ikke kommet tegn til at organisasjonen får slippe inn. Røde Kors har i henhold til Genèvekonvensjonene mandat til å undersøke om krigsfanger blir behandlet i tråd med internasjonalt lovverk.

Det russiske forsvarsdepartementet har ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass også uttalt at sier de vil invitere uavhengige granskere fra FN og Røde Kors til å granske angrepet, men uten at det har skjedd noe konkret. Skal eksperter kunne fastslå hva som skjedde, er det viktig at de kommer raskt til stedet.

Ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Ukranews har Lubinets startet prosessen med å få utlevert de døde ukrainske soldatene.

Et satellittbilde fra Maxar Technologies viser fengselet i Olenivka etter at det ble ødelagt i et angrep.

– Bør reise nå

Zelenskyj ber folk om ikke å vente med å dra fra Donetsk.

– På et tidspunkt må det tas en avgjørelse om å dra. Jo flere som forlater Donetsk-regionen nå, desto færre mennesker vil den russiske hæren drepe, sier Zelenskyj. Han sier myndighetene tar seg av evakuering og støtteoperasjoner.

– Vi vil hjelpe dere. Vi er ikke Russland. Vi vil gjøre alt vi kan for å redde så mange mennesker som overhodet mulig og begrense Russlands terror mest mulig, sier den ukrainske presidenten.