Verden

UD: Telefonene til norske diplomater sjekkes løpende for Pegasus

Spionprogramvare fra israelske NSO Group er funnet i telefonene til finske diplomater. UD mener å ha tatt høyde for slike sikkerhetsutfordringer.

Telefonene til norske diplomater sjekkes jevnlig for den israelske spionprogramvaren Pegasus.
  • NTB-Nils-Inge Kruhaug

– Vi kan bekrefte at det er blitt funnet spionverktøy i våre telefoner. Det opplyste sjefen for sikkerhetsavdelingen i det finske utenriksdepartementet, Matti Parviainen, før helgen.

Diplomatene som har fått telefonene infisert med spionprogrammet Pegasus, har vært stasjonert i utlandet.

Pegasus kan blant annet skru på kamera og mikrofon uten at brukeren merker det. Programvaren er tidligere avdekket på telefonene til journalister, menneskerettsforkjempere, regimekritikere og politiske ledere i flere land.

Har fått kraftig kritikk

Spionprogrammet og brukerne av det har fått kraftig kritikk, og amerikanske myndigheter har satt NSO Group på sin svarteliste. Selskapet er også saksøkt av IT-giganten Apple.

NSO Group nekter for å ha gjort noe galt og hevder programvaren kun er solgt til land for bruk i bekjempelse av terrorisme og kriminalitet.

Utenriksdepartementet mener å ha god kontroll over telefonene til norske diplomater.

– Vi har tatt høyde for dagens sikkerhetsutfordringer på mobile enheter. Våre sikkerhetsprodukter har blant annet implementert tiltak mot denne konkrete trusselen, sier kommunikasjonsrådgiver Jens Christian Boysen til NTB.

– Det er foreløpig ingen hendelser knyttet til Pegasus i våre systemer. Sikkerhetssituasjonen er dynamisk og følges kontinuerlig, sier han.

Hvor de finske diplomatene som har fått telefonene infisert med det israelske spionprogrammet har vært stasjonert, er ikke kjent.

Pegasus eies av den israelske bedriften NSO Group. Kundene til selskapet er blant annet etterretningstjenestene, politiet og militære i en rekke totalitære land.

Israelsk politi

Tirsdag erkjente israelsk politi at Pegasus-programvaren også er benyttet av dem i Israel. Det har de tidligere benektet, skriver Haaretz.

Ifølge den israelske nettavisen Calcalist er programvaren benyttet av israelsk politi siden 2013, uten rettslig godkjennelse. Dette avviser politiet.

Israels riksadvokat Avichai Mandelblit har nå nedsatt en granskingsgruppe som skal undersøke påstandene om at spionprogrammet er benyttet mot aktivister og andre i Israel.

Har overvåket statsledere

Ifølge Amnesty International er Pegasus tidligere funnet i telefonene til minst 14 statsledere. Frankrikes president Emmanuel Macron skal være en av dem.

Programmet ble også funnet på telefonen til den saudiarabiske regimekritikeren og journalisten Jamal Khashoggi, som ble lokket inn på landets konsulat i Istanbul og drept i oktober 2018.

Minst 180 andre journalister har også blitt overvåket ved hjelp av Pegasus. Nylig ble det også kjent at programmet ble funnet i telefonen til Polens opposisjonsleder Krzysztof Brejza og til flere advokater i landet.

Les også

  1. Israelsk spionvareprogram har overvåket aktivister, journalister og advokater – vekker sterke reaksjoner

  2. Frankrikes president og 13 andre statsledere mulig mål for spionverktøy.

Les mer om

  1. Spionasje
  2. Israel