Verden

Boris Johnson innrømmer å ha vært på ulovlig hagefest

Storbritannias statsminister Boris Johnson ba om unnskyldning til britene ved starten av spørretimen onsdag.

Boris Johnson hadde en røff dag i det britiske parlamentet onsdag.
  • NTB
  • Odd Inge Aas
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det stormer rundt britenes omstridte statsminister. Onsdag måtte han møte i parlamentets spørretime. Anklagene er at han brøt de svært strenge koronareglene 20. mai i fjor.

Britene hadde da kun lov å møte én person utendørs utenom folk i egen husstand. Britiske medier har de siste dagene avslørt at det var et hageselskap utenfor Downing Street 10, statsministerens bolig og kontor.

Johnson innrømmet ved starten av møtet at han hadde vært på hagefesten. Han unnskyldte seg med å si at han trodde det var greit, og at det var et jobbrelatert arrangement.

Johnson sier at han forlot festen etter 25 minutter.

Labour-leder krever Johnsons avgang

Labour-leder Keir Starmer ber statsminister Boris Johnson om å «gjøre det rette» og tre av etter hagefest-skandalen.

Starmer anklager statsministeren for «måneder med lureri og bedrag».

– Dette er et patetisk spetakkel fra en mann som har gått tom for vei, sier Starmer, og legger til at Johnson bør «gjøre det rette og tre tilbake».

Labour-leder Keir Starmer.

Starmer noterer seg at tidligere helseminister Matt Hancock trakk seg da han brøt reglene. Det gjorde også hans tidligere rådgiver Allegra Stratton etter en video der hun spøkte om en fest.

– Hvorfor tror han reglene ikke gjelder ham selv, sa Starmer i en kommentar rettet til statsministeren.

Også Ian Blackford, lederen for det skotske nasjonalistpartiet, ba Johnson om å gå av. Johnson ba Blackford vente til en uavhengig granskning av arrangementet er klar.

Blackford svarte med å si at «statsministeren eier ikke skam».

Krass kritikk

Overskriftene i britiske medier var ikke nådige for Johnson onsdag før spørretimen.

Mandag ble det lekket en e-post som skal vise at en høytstående embetsmann på Statsministerens kontor inviterte mer enn 100 kolleger til en samling i hagen til statsministerboligen 10 Downing Street i mai 2020.

Medarbeiderne ble oppfordret til å ta med drikke selv. Anonyme vitner hevder Johnson og kona Carrie var med på arrangementet.

Problemet til Johnson er at i mai 2020 var Storbritannia midt i sin første nedstenging. Myndighetene forbød samtidig at folk samlet seg, også utendørs, og det var stramme begrensninger på hva som var tillatt av kontakt med andre mennesker, også i begravelser.

Julebord og juleselskaper

Den lekkede e-posten er det nyeste i en rekke anklager som har dukket opp den siste måneden om slike fester og samlinger i Downing Street. Tidligere har det kommet ut at det skal ha vært flere julebord og juleselskaper i Downing Street før jul i 2020 – også da mens Storbritannia var stengt ned.

Les også

ITV: Boris Johnson var på hagefest mens landet var nedstengt

Johnsons konservative parti har allerede fått merke velgernes raseri over avsløringene. Partiet raser på meningsmålingene og opposisjonen krever Johnsons avgang.

I spørretimen klokken 13 norsk tid onsdag måtte Johnson for første gang måtte svare på spørsmål om de nye avsløringene. Labour-lederen Keir Starmer og andre opposisjonspolitikere ventes å grille statsministeren, som tidligere har hevdet at han ikke visste om slike brudd på koronarestriksjonene.

Konservative aviser går mot Johnson

De siste anklagene ser imidlertid ut til å bevise at Johnson har vært klar over situasjonen. Til og med de konservative avisene raser mot statsministeren.

– Er festen over for statsministeren, spør tabloidgiganten Daily Mail.

– Johnson mister støtte fra konservative, står det i onsdagens utgave av Daily Telegraph.

– Det er mitt parti, og jeg kan ligge lavt så lenge jeg vil, skriver den andre tabloidgiganten, The Sun.

Johnson hadde håpet å få en ny start i 2022, etter et kaotisk 2021 med påstander om korrupsjon og kameraderi i tillegg til brudd på koronareglene. Han har utnevnt embetskvinnen Sue Gray til å etterforske sakene. I tillegg har London-politiet vært i kontakt med Statsministerens kontor i forbindelse med selskapet i mai 2020.

Les også

  1. Det var en gang en britisk konge som het Boris

  2. Forsvaret settes inn for å håndtere omikron-bølgen i London

  3. Første nyttårsdag ble det registrert over 160.000 koronatilfeller i England. Likevel er tribunene fulle.

Les mer om

  1. Boris Johnson
  2. Storbritannia