Angriper sier han er overrasket over at Rushdie overlevde

Mannen som er siktet for knivangrepet mot forfatteren Salman Rushdie forrige uke, sier i et intervju at han er overrasket over at 75-åringen overlevde.

Hadi Matar, mannen som er siktet for drapsforsøk etter angrepet mot forfatteren Salman Rushdie forrige uke, sier han ble overrasket da han hørte at Rushdie overlevde. Her er han fotografert i forbindelse med et rettsmøte i New York lørdag.
  • NTB-AP

Det var idet Rushdie skulle holde et foredrag i Chautaqua i delstaten New York i USA fredag at en mann stormet opp og begynte å stikke den 75 år gamle britisk-indiske forfatteren.

24 år gamle Hadi Matar ble pågrepet umiddelbart etter angrepet på Rushdie. I et fengslingsmøte dagen etter nektet 24-åringen straffskyld for drapsforsøk på den britiske forfatteren.

Salman Rushdie er blitt truet på livet for sitt arbeid, og i 1989 utstedte Irans daværende leder ayatollah Ruhollah Khomeini en fatwa mot ham og erklærte at han måtte drepes. Bildet er fra 2018.

I et intervju med New York Post fra fengsel, forteller han at han bestemte seg for å dra på arrangementet med Rushdie i fjor vinter.

– Da jeg hørte at han overlevde, ble jeg vel overrasket, sier Matar til avisa.

Rushdie fikk skader i leveren, armen og et øye, ifølge agenten. Han ligger fortsatt på sykehus, men er på bedringens vei.

Les også

Demonstrasjoner og attentatforsøk: Slik påvirket Rushdies bok Norge

Fatwa

24-åringen ville ikke si om han var inspirert av fatwaen Irans daværende leder, ayatollah Ruhollah Khomeini, utstedte mot Rushdie etter utgivelsen av romanen «Sataniske vers».

Boken ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer. Khomeini erklærte at Rushdie måtte drepes, og at det samme gjaldt utgivere av boken.

Rushdie segnet om etter angrepet og fikk raskt hjelp av folk på stedet. Han fikk alvorlige skader, men er på bedringens vei.

– Jeg respekterer ayatollahen. Jeg synes han er en stor person. Det er alt jeg vil si om det, sa Matar, og la til at han kun har «lest et par sider» av Rushdies roman.

– Jeg liker ikke personen. Jeg synes ikke han er en god person. Han er en person som angrep islam. Han angrep troen og trossystemene, sa Matar videre om Rushdie.

Endret seg etter familiebesøk

Til avisen forklarer Matar at han tok buss til Buffalo dagen før angrepet og deretter en drosje til Chautaqua. Han kjøpte deretter en inngangsbillett til senteret hvor foredraget skulle holdes, og sov på gresset utenfor natten før Rushdies planlagte foredrag.

Matar ble født i USA, men han har også statsborgerskap i Libanon, der foreldrene er født. Moren har fortalt at sønnen forandret seg etter å ha besøkt familie i Libanon i 2018.

Etter besøket skal han ha blitt innadvendt, humørsyk og mer opphengt i islam, ifølge moren.