Finlands statsminister har tatt narkotest etter festvideo

Finlands statsminister Sanna Marin har benektet narkotikabruk etter lekkede festvideoer. Nå har hun testet seg for narkotika.

Sanne Marin forklarte seg fredag for pressen om festingen tidligere i sommer.

Finlands 36-årige statsminister har vært i hardt vær den siste uken etter at flere festvideoer har gått sin seiersgang i sosiale medier.

I etterkant har det oppstått rykter om narkotikabruk. I bakgrunnen av en av videoene roper en mann «melgjengen». «Mel» er finsk slang for kokain.

Riikka Purra, lederen for det populistiske partiet Sannfinnene, har uttalt at hun mener Marin frivillig burde ta en test for å få slutt på disse ryktene.

– Jeg har ingenting å skjule. Jeg har ikke brukt narkotika, så det er ikke noe problem for meg å ta en test. Men jeg synes det er ganske spesielt at noe slikt kreves, sa hun til finske medier torsdag ettermiddag.

Nå har Marin gjort dette og resultatet vil være klart i løpet av en uke. Dette fortalte statsministeren selv under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Innledningsvis vil jeg si at det har kommet alvorlige anklager om at jeg har brukt narkotika. Selv om anklagene er urimelige har jeg tatt en narkotikatest, og svaret kommer om ca. en uke, sier Marin.

Se den omdiskuterte videoen under:

– Velgerne får gjøre opp sin egen mening

Den aktuelle festen var i begynnelsen av august, på en lørdag. Det var på et tidspunkt da Sanna Marin ikke hadde ferie. Hun sier at hun uansett ville ha vært tilgjengelig via livvaktene sine dersom det hadde vært behov for det.

Marin fikk under pressekonferansen spørsmål om hvordan det tar seg ut at en statsminister oppfører seg slik.

– Våre medborgere får gjøre seg opp sin egen mening, sier Marin, og legger til at velgerne har makten i sine hender ved hvert valg.

– Jeg håper at det i 2022 kan være akseptabelt at selv beslutningstagere danser, synger og er på fest. Jeg har ikke ønsket at noen bilder skal spres, men det er opp til velgerne hva de synes om det.

Fredag dukket det opp en ny video av Marin, som viser statsministeren danse tett med en mann på et utested senere samme kveld.

Ifølge finske medier er mannen i videoen rockestjernen Olavi Uusivirta.