Verden

Trump trekker trolig USA ut av Parisavtalen

Donald Trump vil trolig trekke USA ut av Parisavtalen, ifølge amerikanske medier. Presidenten kunngjorde på onsdag at beslutningen vil skje i løpet av «de neste få dagene».

President Donald Trump varslet etter G7-møtet i forrige uke at han om kort tid ville ta den endelige beslutningen om USAs forhold til Parisavtalen om klodens klima. Tidligere har han lovet overfor sine egne velgere å trekke USA ut av avtalen.
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist

Ifølge The New York Times sier kilder i Det hvite hus at beslutningen ennå ikke er tatt. Avisen skriver at Trump heller mot å trekke seg ut av avtalen.

Nettstedet Axios var først ute med en melding om at Trump allerede har tatt sin beslutning. Axios viste til to anonyme kilder og at miljøvernminister Scott Pruitt jobber med en plan for hvordan USA skal trekke seg ut av den internasjonale klimaavtalen.

Trump har tidligere lovet å gjøre dette, blant annet under fjorårets valgkamp.

Klokken 15.08 norsk tid la Trump følgende kryptiske melding ut på Twitter, som et svar på spekulasjonene:

I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

Omtrent samtidig la FN ut en melding på sin offisielle side, hvor det ble henvist til en tidligere uttalelse fra FNs generalsekretær, António Guterres, om at «klimaendringer ikke kan benektes eller stoppes».

I den amerikanske befolkningen har Parisavtalen stor støtte. 71 prosent mener at USA bør delta i avtalen, viste en meningsmåling fra Chicago Council on Global Affairs i november i fjor.

Ved statsministerens kontor får Aftenposten opplyst at Erna Solberg først vil kommentere saken etter at Trumps beslutning er offisiell.

Norsk forsker: - Alvorlig og et stort tilbakeslag

– Hvis dette er riktig, er det veldig alvorlig og et stort tilbakeslag for det internasjonale klimasamarbeidet, sier forskningsleder Guri Bang ved Cicero senter for klimaforskning.

Hun mener en slik utvikling helt åpenbart vil føre til et dårligere forhold mellom USA og dets viktigste samarbeidspartnere.

Bang tar forbehold om at opplysningene foreløpig baserer seg på to anonyme kilder som er intervjuet av et amerikansk nettsted, men hun er overrasket om dette skulle stemme.

 • Les også: Guri Bang: - Trump truer Obamas klimapolitiske byggverk

– Jeg har trodd at det internasjonale presset mot USA og Trump var så stort at han ville se seg tjent med å videreføre avtalen. Dette så vi ikke minst under G7-møtet i forrige uke, der alle de andre seks landene ivret for å fortsette klimasamarbeidet, sier Bang.

Det internasjonale presset kommer ikke bare fra mange nasjoner, men også store multinasjonale selskaper, påpeker hun.

Oljegigantene Exxon og Shell er blant dem som ønsker at USA skal la være å trekke seg fra Paris-avtalen.

– Uansvarlig av USA

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, påpeker at ingenting er bekreftet om hva USA gjør med Parisavtalen.

Hun lister opp tre alternativer: 1. De trekker seg fra Parisavtalen. 2. De trekker seg fra hele FNs klimakonvensjon. 3. De blir værende i klimakonvensjonen og Paris-avtalen, men kutter sitt eget ambisjonsnivå.

– Alle disse alternativene er uansvarlige, i strid med vitenskapen og legger en større byrde på andre land. USAs president er verdens eneste statsleder som gir regelrett blanke i hva vitenskapen om jordas klima sier, sier Ask Lundberg.

Også hun sier nyheten, om den er riktig, er et stort tilbakesteg.

– Vi forventer nå at verdenssamfunnet øker sine ambisjoner om utslippskutt, og samtidig sørger for at USAs uansvarlige og uforståelige alenegang i klimasaken får konsekvenser for dem, sier Ask Lundberg.

Krever klimatoll mot USA

Partileder Une Bastholm i De Grønne tar også forbehold, men omtaler spekulasjonene som «dessverre som forventet».

– Regjeringen bør nå gjøre to ting: Erna Solberg må trappe opp Norges klimaambisjoner for å sikre at Europa bidrar til å forsterke Paris-avtalen, og innføre en egen «klimatoll» på varer på USA og andre land som bryter Paris-avtalen.

Leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Venstres Ola Elvestuen, sier det er dramatisk, men ikke overraskende at Trump på denne måten tar USA ut av den internasjonale klimapolitikken.

- Dette et et tilbakeslag fra det internasjonale klimaarbeidet. Men vi kan selvfølgelig ikke gi opp. Vi må fortsette det arbeidet vi er i gang med, men med ytterligere tiltak og virkemidler., sier han.

Dette er Parisavtalen

Parisavtalen er en global klimaavtale som ble vedtatt i Paris 12. desember 2015. Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.

I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene.

Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.

197 land har signert avtalen. Av disse har 147 land ratifisert avtalen og innlemmet den i sitt eget nasjonale lovverk.

Axios, som var først ute med nyheten på onsdag, ble etablert i 2016 av tre tidligere medarbeidere i det amerikanske nettstedet Politico.

Les mer om

 1. USA
 2. Parisavtalen
 3. Cicero
 4. Naturvernforbundet
 5. Erna Solberg
 6. Donald Trump
 7. Det hvite hus