Verden

California og Kina inngår klimaavtale

Kina har inngått en avtale med den amerikanske delstaten California om satsing på klimaforskning og fornybar energi.

Californias guvernør Jerry Brown (t.v.) og Kinas minister for vitenskap og teknologi, Wen Gang, undertegnet klimaavtalen i Beijing tirsdag. Foto: AP/NTB scanpix
  • NTB

Avtalen ble undertegnet i forbindelse med at Californias guvernør Jerry Brown møtte Kinas president Xi Jinping i Beijing tirsdag.

I løpet av de siste dagene har Brown også undertegnet lignende avtaler med de to kinesiske provinsene Jiangsu og Sichuan. Avtalene er ikke bindende, men tar til orde for økt satsing på klimavennlige energikilder, klimaforskning og kommersialisering av miljøvennlig teknologi.

USAs president Donald Trump erklærte i forrige uke at han trekker USA fra Parisavtalen. Men New York, California og en rekke andre amerikanske delstater har inngått et samarbeid hvor de lover å bidra til at USA likevel oppfyller utslippsmålene i klimaavtalen.

Over 200 amerikanske ordførere, nesten tusen selskaper og en lang rekke universiteter lover også å bidra til dette.

Milliardæren Mike Bloomberg, tidligere ordfører i New York, presenterte mandag deltagerne som så langt har sluttet seg til samarbeidet. Meningen er å formelt overlevere en plan til FN om hvordan USAs utslippsmål kan nås – selv om Trump-regjeringen ikke ønsker å forholde seg til målsettingen.

Les også

  1. President Donald Trump: USA trekker seg fra Parisavtalen

  2. Dette må du vite om Parisavtalen

Les mer om

  1. USA
  2. Kina
  3. Donald Trump
  4. Parisavtalen