Tyskland vil gi bøter til vaksineskeptikere

Foreldre i Tyskland som ikke drar på vaksine-konsultasjon med barnet sitt, kan snart måtte betale opptil 2500 euro.

– Stadig nye dødsfall fra meslinger kan ikke etterlate noen likegyldig, sier helseminister Hermann Gröhe til den tyske avisen Bild.

Han sier nå at en lovendring er nødvendig.

Ifølge BBC vil den nye loven antagelig innføres i juni. Den vil da gjøre det mulig å gi bøter på opptil 2500 euro til foreldre som ikke går til legekonsultasjon for å få vaksine-råd for barna sine.

Meslinger er nå på fremmarsj i en rekke land. Vaksinemotstandere og skeptiske foreldre får mye av skylden.

Dobling i ti europeiske land

I midten av april ble det rapportert om 410 tilfeller av meslinger i Tyskland så langt i år. Tilsvarende tall for hele 2016, var 325.

Tidligere denne uken døde en tysk trebarnsmor av den svært smittsomme virussykdommen.

Meslinger er sjelden dødelig. Men utover symptomer som feber og det karakteristiske røde utslettet, kan viruset også føre til bronkitt, lungebetennelse og, i sjeldne tilfeller, hjernehinnebetennelse.

I ti europeiske land har antallet tilfeller doblet seg mellom januar og februar i år, sammenlignet med samme periode i 2016, ifølge European Centre for Disease Prevention and Control.

Fra syv til flere tusen

Et av disse landene er Romania, der flere tusen mennesker er smittet med meslinger siden februar i år. (LINK) I fjor hadde landet syv tilfeller.

Italia har så langt i år registrert tre ganger så mange tilfeller som i hele 2016. Der har myndighetene nylig vedtatt en lov som pålegger foreldre å vaksinere sine barn mot meslinger og flere andre vanlige sykdommer før barna begynner på skolen.

I USA opplever staten Minnesota sitt verste utbrudd av sykdommen på flere tiår, med utspring i det somaliske innvandringsmiljøet, etter at vaksinemotstandere har holdt en rekke møter der.

Meslinger hadde lenge et solid fotfeste i Norge, med en topp på midten av 1950-tallet, da det ble registrert mer enn 1500 tilfeller pr. 100.000 innbygger.

I fjor ble det, takket være vaksinen, ikke registrert ett eneste tilfelle her i landet.