Egeland: Jemen står overfor hungersnød av bibelske dimensjoner
– Verden lar syv millioner kvinner, menn og barn sakte, men sikkert slukes opp av en sultkatastrofe som mangler sidestykke i Jemen, sier Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær.
– Dette skyldes ikke tørke. Dette er en menneskeskapt katastrofe fra A til Å, sier Egeland.
– Jeg er rystet til margen over det jeg har sett og hørt her i krigs- og sultrammede Jemen.
Det sier Egeland etter å ha besøkt byene Sana, Aden og Amran i Jemen.
Syv millioner jemenitter står på randen av sultkatastrofe, flere enn noe annet sted i verden.
Saudi-Arabia gikk til krig
En koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.
Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført over 90.000 flyangrep mot mål i landet siden og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.
Ifølge FN er over 10.000 mennesker drept og 40.000 mennesker såret siden konflikten brøt ut. Over tre millioner mennesker er drevet på flukt.
Matimport til landet er på historisk bunnivå. Seks av ti jemenitter har ikke trygg og forutsigbar tilgang til mat. Nesten syv millioner mennesker vet ikke hvor de skal få det neste måltidet fra, opplyser Flyktninghjelpen.
Dør hvert tiende minutt
Nylig advarte også Gry Larsen, generalsekretær i CARE, mot å se på at et helt land kollapser.
– Et barn dør nå hvert tiende minutt fordi det ikke får hjelpen det trenger.
Larsen sa at Jemen ikke bare er på randen av hungersnød, men at hele landet er nær fullstendig kollaps.
Få får hjelp
Egeland mener Jemen-krisen ikke får nok internasjonal oppmerksomhet fordi svært få journalister og diplomater slipper inn i landet.
– Vi kommer til å stå overfor en hungersnød av bibelske proporsjoner dersom dette fortsetter som nå, der bare en liten andel av de mest trengende får humanitær hjelp, sier Egeland i et intervju med Reuters.
– Diplomati har feilet
Egeland mener internasjonalt diplomati har feilet fullstendig. Han oppfordrer alle som er part i konflikten, det vil si Jemens vestligstøttede regjering, Houthi-opprørerne, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Iran og vestlige land som USA og Storbritannia, til å tenke seg om.
– Ikke hell bensin på bålet i konflikten. Dere må bli enige om en våpenhvile, om seriøse fredsforhandlinger og komme de 19 millioner jemenitter med behov for hjelp til unnsetning, sier Egeland.