Verden

Pence åpner for amerikanske angrep mot Assad i Syria

Der Donald Trump flere ganger har snublet i egne aggressive angrep, valgte visepresidenten hans en mer avmålt linje i debatten natt til onsdag.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Senator Tim Kaine og guvernør Mike Pence møttes til visepresidentduell i Farmville, Virginia i natt.

Debatten mellom visepresidentkandidatene Tim Kaine og Mike Pence ble en langt mer kontrollert og respektfull affære enn forrige ukes debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump.

Selv om begge angrep hverandre gjentatte ganger og til tider ble provosert av hverandres angrep, var tonen stort sett sindig og rolig i de 90 minuttene debatten i Farmville, Virginia varte.

En meningsmåling fra CNN kort tid etter debatten viste at et knepent flertall mente at Pence gjorde det best i debatten:

Selv om tonen ofte var respektfull, var det likevel tydelig i nattens debatt at USA står overfor to svært ulike alternativer når de om fem uker skal velge landets neste president.

Mener at USA er mindre trygt i dag

Pence, som er guvernør i delstaten Indiana, hadde trolig den vanskeligste oppgaven: Han skulle rette opp valgkampskuta etter en katastrofal uke for Trump-kampanjen samtidig som han måtte forsvare en rekke uttalelser Trump har kommet med som Pence tidligere har vært uenig i.

Og selv om Pence ikke klarte - eller valgte å unngå - å forsvare Trumps nedsettende kommentarer om kvinner, muslimer og mexicanere, var han klar og tydelig på spørsmål om både økonomien og sikkerhetspolitikk.

Han fremsto også som den minst aggressive i debatten, der Kaine baserte mesteparten av debatten sin på å sitere Trump.

Ifølge nettstedet fivethirtyeight.com angrep Kaine Trump 32 ganger, mens han kun kritiserte Pence ni ganger i løpet av debatten.

Men Clintons visepresidentkandidat klarte ikke på noe tidspunkt å vippe Pence av pinnen, til tross for at han påpekte at Pence flere ganger nektet å forsvare Trumps tidligere uttalelser.

 • Derfor sliter Trump i ukene frem mot valget: De såkalte vippestatene beveger seg i gal retning for milliardæren.

I begynnelsen av debatten fikk Pence på effektiv vis frem argumentet om at Trump-kampanjen ønsker å redusere skatter for middelklassen og at Clinton-kampanjen ønsker å øke dem.

På sikkerhetspolitikk var han også svært tydelig:

– Det er umulig å motsi at USA er mindre trygt i dag enn da Obama ble president, sa Pence.

Kaine var uenig, men det amerikanske folket er på linje med Pence på det spørsmålet. Målinger, inkludert en fersk undersøkelse fra Fox News, viser at 54 prosent av befolkningen føler seg mindre trygge i dag enn de var i 2008.

Pence trakk også frem det han mente var dårlig ledelse fra Obama-adminstrasjonen i internasjonal politikk, spesielt i Midtøsten.

Donald Trump, som satt på sidelinjen i Las Vegas og så på debatten, deltok med stor iver på Twitter underveis og etterpå:

Omtalte Putin som en «liten bølle av en leder»

I det som kanskje var debattens mest overraskende øyeblikk, gikk Indiana-guvernøren mye lenger enn hva Trump-kampanjen tidligere har gjort på spørsmålet om USAs rolle i Syria.

– USA må være forberedt på å bruke militærmakt mot Assad-regimets regjeringsstyrker, sa Pence.

Det vil i så fall bety at USA skal angripe en nær alliert av Russland. Mens Trump gjentatte ganger har snakket varmt om Russlands president, Vladimir Putin, gjorde Pence det klart at han har en helt annen oppfatning:

– Russlands provokasjoner må bli møtt med amerikansk styrke, sa Pence, som i debatten omtalte Putin som en «liten bølle av en leder».

Vippet ikke Pence av pinnen

Tim Kaine, som representerer Virginia i Senatet i Washington, DC, hadde en enklere jobb i debatten enn Mike Pence.

Hillary Clinton har hatt et stort oppsving på meningsmålingene den siste uken, og Kaine visste at det ville bli vanskelig for Pence å forsvare Trump på noen av de mest ekstreme tingene milliardæren har sagt.

I en fokusgruppe satt sammen av Frank Luntz, som spesialiserer seg på slike grupper, mente 22 personer at Mike Pence vant debatten. Fire personer anså Kaine som den sterkeste parten i natt.

Se også video: Hvorfor har Trump valgt denne mannen som sin høyre hånd?Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Mike Pence
 3. Donald Trump
 4. Hillary Clinton
 5. Forsvaret
 6. Sikkerhetspolitikk
 7. USA