Verden

Bryllupet i Moskva gikk helt av skaftet før festen hadde begynt

Bryllupsgjestene kom kjørende i Bentley og Porsche gjennom sentrum av Moskva - og skjøt ut av bilvinduene. Slikt avler fremmedhat blant russere.

Det tsjetsjenske bryllupet i Moskva fikk en brå slutt da de skyteglade gjestene utløste terrorfrykt i hovedstaden.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Lyden av skuddsalver på hovedgaten Leningradskij prospekt skremte tusenvis av moskovitter helgen før valget.

Politiets nødnumre ble nedringt om skyting flere steder i byen. Enkelte forbipasserende trodde terrorister var løs.

Da jakten var over ved en park, skjønte politiet hva som foregikk:

Det var tid for nok et tsjetsjensk bryllup i Moskva.

I bryllupskortesjen med åtte luksusbiler, blant annet en Porche Panamera, en Bentley Continental og en Mercedes Maybach, fant politiet tre pistoler og 14 tomme magasiner.

Skjøt vilt ut av vinduet

Bryllupsgjestene kom kjørende i en kortesje med åtte luksusbiler, blant annet en Porsche Panamera, en Bentley Continental og en Mercedes Maybach.

Gjestene syntes åpenbart at de fikk for liten oppmerksomhet.

Tre av gjestene stakk pistoler ut av bilvinduene, og begynte å skyte i luften.

Vettskremte moskovitter ringte politiet, og ti politibiler rykket ut og startet jakten.

I luksusbilene fant politiet tre pistoler og 14 tomme magasiner. Bryllupet var over før det var i gang, men i russiske medier hadde saken så vidt begynt.

Programlederen i en russisk TV-kanal viser bilder fra det tsjetsjenske bryllupskortesjen. Saken ble viet stor oppmerksom i russiske medier.

Ulmende, livsfarlige etniske konflikter

Det tsjetsjenske pistol-bryllupet fikk bred dekning i alle russiske medier og TV-kanaler.

Historien er bare et av mange eksempler på saker med sterke etniske undertoner som vekker til live innvandringsmotstand, fremmedfrykt og raseri hos russere.

Å skyte i lufte er en vanlig, lokal tradisjon ved brylluper i Kaukasus. Hensikten skal blant annet være å jage bort onde ånder.

Russere flest har svært liten forståelse for slik oppførsel i tettbebygde strøk som Moskva.

 • Putin inviterte på fest i Kreml. Da slo bestevennen seg løs.
Migranter fra de sentralasiatiske landene står i kø for å registrere seg ved Moskvas migrasjonssenter - seks mil utenfor Moskva i landsbyen Sakharovo. Senteret er åpent 24 timer i døgnet hele uken, og behandler arbeidstillatelser fra mennesker fra de tidligere Sovjetrepublikkene.

1. Hva mener russere om mennesker med annen etnisitet?

Det uavhengige målinginstituttet Levada har helt siden Sovjetunionens fall gjort undersøkelser som viser at russere er svært innvandringskritiske, selv om holdningene varierer noe over tid.

2. Russere vil ikke «mate Kaukasus» med offentlig støtte

Den liberale opposisjonslederen Aleksej Navalnyj lanserte under demokrati-demonstrasjonene i Moskva i 2012 slagordet «Slutt å mate Kaukasus», noe som gjorde at deler av en liberale opposisjonen ble mer skeptisk til Navalnyj.

Men slagordet samlet støtte hos mange vanlige russere, viser denne kartleggingen fra august 2015.

Et Russland bare for russere?

Det høyrereaksjonære slagordet «Russland for russere» har støtte i overraskende store deler av det russiske samfunnet.

- Hva i all verden! De skyter ut av vinduene, sa en kvinnelig sjåfør, og tok opp mobilen og filmet bryllupskortesjen.

Hvem feiret bryllup med pistoler?

Først trodde mediene at dette bare var nok et eksempel på hvordan vanvittig rike kriminelle og forretningsfolk tillater seg å gjøre hva de vil i Moskva.

Skandalen ble imidlertid større da det viste seg at en av bryllupsgjestene som kjørte rundt i Moskvas gater og skjøt ut av vinduet, var assisterende statsadvokat i den russiske republikken Tsjetsjenia.

Fredag fikk han sparken.

Et dagestansk bryllup, med Porche'er og skyting ut av bilvinduene, ble til slutt stoppet et steinkast fra Den røde plass i 2013. Bruden måtte utsette bryllupet - og brudgommen fikk 10000 rubler i bot.

Bryllup til besvær

Det er langt fra første gang det har vært festskyting blant tsjetsjenerne.

Det muslimske oligarkbryllupet i Moskva i mars vakte sterke reaksjoner på grunn av den helt vanvittige pengebruken. Det bryllupet startet i Moskva, og hadde nachspiel i London.

I 2013 ble et dagestansk bryllup stoppet et steinkast fra Kreml, etter å ha skutt ut av vinduet nedover Moskvas paradegata Tverskaja.

Etterpå kranglet bryllupsgjestene med politiet. Ingen kunne skjønne at de hadde gjort noe galt.

Etter den hendelsen ble straffen for å feire bursdager og bryllup ved å skyte i luften satt kraftig opp. Tidligere var boten 10.000 rubler - ca. 1400 kroner. Nå er strafferammen satt opp til fem år.

Sentralasiatiske fremmedarbeidere gjør seg klar til bønn i forbindelse med feiringen av Id i Moskva.

Et kirgisisk bryllup før sommeren i Moskva sentrum endte med åpen skuddveksling, hvor to personer ble drept og flere skadet. Da bryllupsfesten var over i 05-tiden om morgenen, begynte familiene til bruden og brudgommen å krange om en taxi.

Noen av gjestene dro pistol og kniver - og resultatet ble et blodbad.

Mer negative til Vesten, mindre til egne innvandrere

De etniske motsetningene førte til flere blodige sammenstøt i Russland i 2012 og 2013, ikke minst etter flere terrorangrep.

Samtidig som Putin bruker milliarder av kroner på de muslimske russiske republikkene, merker vanlige russere den økonomiske krisen på kroppen.

I boken «Den nye russiske nasjonalismen» redigert av Pål Kolstø og Helge Blakkisrud kommer det frem at over 60 prosent av de spurte russerne misliker tanken på at en i familien skulle finne seg et partner fra Kaukasus.

Målingene viser at de siste to årene har russere blitt mindre negative til mennesker fra Kaukasus - i hvert fall når de blir bedt om å svare på spørsmål fra Levada-senterets medarbeidere.

Hva skjer i Russland - og hva er Putins neste trekk? Vi anbefaler disse sakene:

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/8def06b4-097d-3c91-b187-3a24098a9082

Les mer om

 1. Russland
 2. Moskva
 3. Nasjonalisme
 4. Tsjetsjenia
 5. Medier
 6. Vladimir Putin