Hundretusener rømmer Florida før Irma treffer USA

Over en halv million mennesker har fått beskjed om å evakuere Florida før orkanen Irma treffer USA.

Folk står i kø for å rømme unna de mest utsatte kyststrøkene i Florida. Irma kommer sannsynligvis søndag.
Noen av dem som ikke har rømt hjemmene sine i Florida, er travelt opptatt med å fylle sandsekker som de skal bruke i kampen mot vannet som er varslet.
Folk hamstrer, og butikkhyllene står igjen tomme for dem som kom sent.
Bilistene i Florida sto i kø for å fylle tanken før Irma kommer.

Torsdag kveld hadde Irma blåst i minst 83 m/s sammenhengende i 37 timer. Ingen andre orkaner har vært i nærheten.

Orkanekspert Phil Klotzbach ved Colorado State University sier til nyhetsbyrået AP at den forrige rekorden ble satt av orkanen Haiyan som blåste så kraftig i 24 timer før den feide inn over Filipinene i 2003. Den tok livet av 6000 mennesker.

Så langt er minst 14 bekreftet omkomne som følge av Irmas herjinger i Karibia, men dødstallet er ventet å stige. Blant dem er to personer bekreftet døde på Puerto Rico, og minst fire er døde på De amerikanske Jomfruøyer.

Flere tusen mennesker har fått hjemmene sine ødelagt. Røde Kors opplyser at omkring 1,2 millioner mennesker er blitt rammet av orkanen.

Noen av dem som ikke har rømt hjemmene sine i Florida, er travelt opptatt med å fylle sandsekker som de skal bruke i kampen mot vannet som er varslet.

Dempet seg litt

Natt til fredag raste Irma over Turks- og Caicosøyene på vei vestover. Da orkanøyet nådde den sørøstlige tuppen av Bahamas fredag morgen hadde den en fart på rundt 72 m/s, ifølge The Guardian.

Krisemyndighetene på Bahamas frykter at tidevannet kan heves kraftig som følge av orkanen. USAs nasjonale orkansenter har sendt ut varsel om stormflo på opp mot seks meter i området.

Også Cuba stålsetter seg for uværet. Det er ventet at orkanen vil ramme nordkysten av øyen, og titusenvis av turister er blitt evakuert fra populære feriebyer.

Ifølge USAs nasjonale orkansenter har Irma svekket seg og har nå en vindstyrke på opp mot 70 meter i sekundet. Den er også nedgradert til kategori fire, som er en kategori for de nest kraftigste orkanene. Men orkanen regnes fortsatt som svært farlig, og I USA har nærmere én million mennesker fått ordre om å evakuere.

Irma kan potensielt bli den kraftigste orkanen som har truffet Florida i historisk tid. Bare i fylket Miami-Dade har over 650.000 fått ordre om å evakuere. 31.000 mennesker har allerede forlatt Florida Keys, øyene utenfor sørspissen av Florida.

Folk hamstrer, og butikkhyllene står igjen tomme for dem som kom sent.

Haiti slapp det verste

Det var torsdag knyttet spesielt stor bekymring til hvor hardt Irma ville ramme Haiti. I 2010 ble landet rammet av et katastrofalt jordskjelv som tok mer enn 160.000 liv. I påvente av Irma beordret innenriksministeren evakuering av store områder, blant annet i Port-de-Paix-området på landets nordkyst.

Fredag morgen meldes det om at Haiti slapp unna de verste skadene. Orkanen styrte nordover mot Turks- og Caicosøyene etter å ha passert Den dominikanske republikk. Kraftig regn og vind forårsaket likevel skade på bygninger da kanten av Irma traff Haiti.

Fra øya St. Martin lenger øst i Karibia kommer det også meldinger om omfattende plyndring etter Irmas herjinger. Både franske og nederlandske myndigheter, som kontrollerer hver sin halvdel av øya, raser mot plyndringen og sier det er avgjørende at politiet gjenoppretter ro og orden.

– Situasjonen er alvorlig, sier Nederlands statsminister Mark Rutte.

Bilistene i Florida sto i kø for å fylle tanken før Irma kommer.

Flere orkaner i kjølvannet

Irma vil i flere dager være en kjempetrussel for land i regionen. Og i kjølvannet hennes kommer Jose, som i løpet av torsdag bygget seg opp til en kategori 2 orkan med en vindstyrke på opptil 45 m/s. Sent torsdag kveld ble han oppgradert til kategori 3. Irma er til sammenligning kategori 5, den høyeste graderingen.

Det dramatiske er at det er store muligheter for at Jose på lørdag treffer de samme øyene som Irma har ødelagt, og hvor folk har mer enn nok med å prøve å rydde opp etter ødeleggelsene.

Ifølge det franske meteorologiske instituttet vil Jose dreie nordover og gå ut over åpent hav, skriver NTB. De raserte øyene vil i så fall få kraftig regn som kan skape store vanskeligheter for redningsarbeidet.

Irma (til venstre) er allerede den kraftigste orkanen som noensinne har vært registrert i Atlanterhavet. Til høyre er orkanen Jose, som trolig ikke vil treffe land i Karibia.

Irma fortsetter mot USA

Imens fortsetter Irma mot Florida og treffer trolig den amerikanske delstaten på søndag. 150.000 innbyggere i deler av Miami og den lange øykjeden Florida Keys har fått ordre om å evakuere. Alle hovedveiene nordover er tettpakket av biler, mens folk i Sør-Florida hamstrer mat og utstyr. beordret til å komme seg unna de antatt farligste kystområdene.

I Miami er man bekymret for hvordan alle de digre heiskranene i byen vil takle den kraftige vinden, og for hva som vil skje hvis ikke alle klarer å stå imot.

Ved romfartssenteret Cape Kennedy er bare 120 av 9000 ansatte tilbake for å redde stumpene etter Irma. Bygningene på basen er bygget for å stå imot vind på opptil 60 m/s. Så langt har Irma vært bortimot 50 prosent kraftigere.

I delstaten Georgia, som ikke er blitt truffet av en orkan sterkere enn kategori 3 siden 1898, har guvernør Nathan Deal ifølge LA Times kommandert mer enn 500.000 til å evakuere og 5000 medlemmer av Nasjonalgarden til å være beredt til å hjelpe folk som rammes av Irma.

Milliardær holdt stand i betongbunker

Den fargerike britiske milliardæren Richard Branson, som har tjent store penger på blant annet på musikk og flyselskap, evakuerte ikke. Da Irma nærmet seg hans private, karibiske øy, Neckar Island, søkte han og hans ansatte ly i en betong bunker som han tidligere har omtalt som vinkjeller. Alle skal ha kommet uskadet gjennom orkanene, men ifølge Branson er området rundt huset hans fullstendig rasert. – Jeg har aldri sett noe som minner om denne orkanen, sa Branson ifølge AP.