Verden

Spansk politi bekrefter: Terrorangrep med varebil i Barcelona. 13 drepte og rundt 100 skadet.

Minst 13 mennesker ble drept da en varebil kjørte inn i en folkemengde på La Rambla i Barcelona torsdag ettermiddag.

 • Olga Stokke
  Journalist

Spansk politi bekrefter at angrepet etterforskes som terrorisme. Politiet bekreftet at 13 personer er døde. Nær 100 personer er kjørt til sykehus.

Syv personer, inkludert en politimann, ble skadet i det som ser ut som et nytt terrorangrep i Cambrils, ved 1.30-tiden natt til fredag.

Byen ligger 118 km sørvest for Barcelona, Alle de fem personene som var i en Audi A3 som begynte å kjøre ned folk, ble skutt og drept av politiet. Katalanske myndigheter mener å se en klar sammenheng mellom de to angrepene.

 • Les også: Her finner du det aller siste om terroren i Spania

Sjåføren fortsatt på frifot

Det var minst 18 nasjonaliteter blant dem som ble rammet i angrepet på La Rambla. Utenriksdepartementet har ingen opplysninger som tyder på at det er nordmenn blant dem.

Flere av ofrene er små barn. Usladdet billedmateriale som Aftenposten har, viser at flere barn ligger urørlig på gaten.

To personer er pågrepet i forbindelse med angrepet.

Like etter klokken 23 opplyser katalansk politi at ingen av de to er føreren av varebilen som ble benyttet i angrepet.

Politiet gikk torsdag kveld ut med navn og bilde på en mann som de mener skal ha leid varebilen som ble benyttet i angrepet. Mannen skal senere ha meldt seg selv for politiet. Han hevder ID-papirene hans er stjålet.

Knyttes til eksplosjon onsdag

Politiet knytter angrepet på La Rambla til en eksplosjon i et hus i den lille byen Alcanar onsdag. En person døde og flere såret i eksplosjonen. Alcanar ligger 200 kilometer sørvest for Barcelona.

Spanias statsminister Mariano Rajoy omtaler angrepet på La Rambla som jihadistisk terror.

– I dag er kampen mot terror første prioritet for et fritt og åpent samfunn som vårt. Det er en global trussel, og responsen må være global, sa Rajoy på en pressekonferanse torsdag kveld.

Knytter to varebiler til angrepet

Tidligere torsdag kveld ble en person skutt og drept av politiet etter å ha kjørt på to politimenn i en veikontrollpost like utenfor Barcelona. Politiet har i ettertid sagt at denne personen ikke kan knyttes til angrepet.

I tillegg til varebilen som ble benyttet, knyttes ytterligere en varebil til angrepet. Bilen er funnet i den lille byen Vic i Catalonia, melder Reuters.

Den islamske staten (IS) har tatt på seg skylden for angrepet gjennom sitt propagandaorgan Amaq. Det er ikke bekreftet fra annet hold.

Søkte i gatene rundt La Rambla

Bilder tatt i tiden etter angrepet viser bevæpnet politi som beveger seg langs fortausrestauranter i områder rundt Barcelonas hovedgate La Rambla.

Den brede avenyen er populær blant turister fra hele verden, med uterestauranter, butikker, markeder og plasser.

Væpnet politi patruljerer gatene i Barcelona etter at en varebil torsdag ettermiddag kjørte inn i en folkemengde på La Rambla. Foto: Reuters / NTB scanpix

Skal ha forlatt varebilen til fots

Like før klokken 17 torsdag ettermiddag kjørte en hvit varebil opp på fortauet og inn i folkemengden. Føreren av den hvite varebilen skal ha forlatt kjøretøyet til fots. Ifølge politiet var føreren, som sent torsdag kveld fortsatt er på frifot, tilsynelatende ikke bevæpnet.

En 300 meter lang strekning av La Rambla ble i etterkant av angrepet sperret av. All offentlig transport ble stanset i deler av Barcelona sentrum.

Norske øyenvitne: – Vi løp vekk

Norske Steinar Husby (65) og kona var 50 meter unna der varebilen pløyde inn i folkemengden på La Rambla i Barcelona.

– Jeg fikk frysninger da jeg forsto hva som skjedde. Vi begynte å løpe vekk fra La Rambla sammen med alle de andre menneskene, sier Husby til Aftenposten på telefon fra Barcelona.

Waqas Shabir Ahmed (26). Foto: Privat

Oslo-mannen Waqas Shabir Ahmed (26) er på ferie i Barcelona og kom ut av hotellet i en sidegate til La Rambla da folk kom løpende forbi.

– Jeg ble straks bekymret. Flere, blant dem meg, gikk inn i en restaurant, en av de få som fortsatt holdt åpent. Da nye folk kom løpende forbi løp vi ut, selv søkte jeg dekning på bakken. Det viste seg å være falsk alarm, sier Ahmed til Aftenposten.

 • Du kan lese mer omfattende vitnebeskrivelser fra stedet i denne saken.

– Helt plutselig, midt på gaten, trykker bilføreren gassen i bånn og kjører rett inn i folkemassen. Det ser ut som den kjører over jeg vet ikke hvor mange personer. Tre-fire mennesker minst fløy i alle retninger, sier Hampus Hagander, som bor i Barcelona, til den svenske avisen Expressen.

Carles Puigdemont, presidenten i Generalitat de Catalunya, skriver på Twitter at tankene går til ofrene for det forferdelige angrepet i Barcelona.

– Terror vil aldri overvinne vårt samfunn og våre verdier. Frihet vil alltid seire.

UD ber nordmenn i Barcelona melde fra

Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, opplyser ved 21-tiden torsdag kveld at de har hatt få henvendelser fra nordmenn i Barcelona etter terrorangrepet torsdag ettermiddag.

– Vi har hatt få henvendelser, vi jobber med å få oversikt over situasjonen gjennom ambassaden i Madrid og konsulatet i Barcelona. Foreløpig er det ingenting som indikerer at nordmenn er drept eller skadet, sier Lunde.

Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn som oppholder seg i Barcelona å kontakte sine pårørende og familier slik at de blir beroliget.

– Hvis de trenger assistanse, må de ta kontakt med ambassaden, sier Lunde.

REITERAMOS | La Policía confirmó que el ataque en La Rambla, Barcelona, se trató de UN atentado terrorista (video … https://t.co/oLjoQOMUrY

Flere personer er drept og mange såret da en varebil kjørte opp på fortauet i gaten La Rambla i Barcelona torsdag ettermiddag. Foto: Josep Lago / AFP

Folk flyktet i panikk da en hvit varebil kjørte inn i en folkemengde i Barcelona. Foto: Oriol Duran / TT / NTB scanpix

Området rundt Plaça Catalunya er sperret av torsdag ettermiddag. Foto: MANU FERNANDEZ / TT / NTB scanpix

Plaça Catalunya og La Rambla er normalt svært folkerike områder. Foto: Oriol Duran / TT / NTB scanpix

Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av terrorangrepet i Barcelona. Foto: Giannis Papanikos / TT / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Les mer om

 1. Barcelona

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Slik skjedde terrorangrepet i Barcelona

 2. VERDEN
  Publisert:

  Steinar Husby (65) og kona var 50 meter unna der varebilen pløyde inn i folkemengden på La Rambla i Barcelona

 3. VERDEN
  Publisert:

  Bilterror i Barcelona og Cambrils kan ha vært «plan C»

 4. VERDEN
  Publisert:

  Slik kan den hovedmistenkte for Barcelona-terroren ha sluppet unna

 5. VERDEN
  Publisert:

  Terrorangrep i Spania etterforskes i flere land

 6. VERDEN
  Publisert:

  Imam mistenkes for å ha vært hjernen bak terroren i Barcelona