Verden

Stor politiaksjon i Skottland - har identifisert 523 barn som mulige overgrepsofre

Politiet i Skottland har siktet 77 personer for ulike lovbrudd etter en nasjonal operasjon mot overgrep mot barn og ungdom.

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Etterforskningen har identfisert 523 barn som mulige ofre under en operasjon mot nettbaserte, seksuelle overgrep , skriver BBC Scotland. Ofrene i saken er mellom tre og 18 år gamle.

Politiet fant over 30 millioner overgrepsbilder i løpet av operasjonen, som pågikk mellom 6. juni og 15. juli, skriver politiet i en pressemelding.

De mulige ofrene ble identifisert etter ransaking hjemme hos de siktede og undersøkelser av 548 datamaskiner og andre enheter, skriver BBC.

– Ikke forbrytelser uten ofre

Skotsk politi kaller etterforskningen av overgrepene for Operation Lattise. Dette er den første nasjonale operasjonen mot nettbaserte overgrep mot barn i Skottland.

– Nettbaserte overgrep er ikke forbrytelser uten ofre. Barn, fra småbarn til tenåringer, blir utsatt for seksuelle overgrep akkurat nå i Skottland, og når et bilde eller en video er blir delt, blir de ofre en gang til, sier Malcolm Graham, assisterende politisjef i Skottland.

  • – Jeg savner kunnskap om barn som blir utsatt for vold og overgrep – barn som min mamma

134 saker

Aksjonen omfatter 134 ulike saker. Flere av disse sakene er fortsatt under etterforskning.

De 77 som er siktet i forbindelse med operasjonen, er mistenkt for blant annet voldtekt, deling av overgrepsbilder av barn, seksuell utnyttelse og uanstendig kommunikasjon med barn.

– Vi er svært bekymret for de skader som barn blir påført som følge av nettbaserte aktiviteter. For mange barn er utsatt for farlig og skadelig innhold på nettet, sier Joanna Barrett i hjelpeorganisasonen NSPCC.

60 prosent økning

NSPCC forteller at antallet saker med uanstendig kommunikasjon begått av voksne mot barn under 13 år har økt med 60 prosent på ett år.

– Alle har et ansvar for å beskytte barn på nettet. Vi ønsker velkommen arbeidet som politiet i Skottland og andre har utført for å stanse overgrep på nettet.

Les mer om

  1. Overgrep
  2. Forbrytelser
  3. Skottland