Verden

Polens utenriksminister latterliggjøres etter «møte» med det fiktive landet San Escobar

Etter en lobbytur til USA hevdet Witold Waszczykowski å ha møtt en representant for «San Escobar». Nå er det ikke-eksisterende landet i full gang med å promotere seg selv på Twitter.

Polens utenriksminister Witold Waszczykowski rotet det til for seg for pressen tirsdag - til stor glede for publikum i sosiale medier.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

Møtet med San Escobar skulle være en del av Polens kampanje for en plass i FNs sikkerhetsråd, skriver The Guardian.

Etter å ha vært på lobbytur i New York, fortalte utenriksminister Witold Waszczykowski pressen tirsdag at han hadde hatt samtaler med representanter fra nesten 20 land, inkludert «noen karibiske nasjoner som Polen aldri før har hatt diplomatiske samtaler med». Eksemplene hans var «land som Belize og San Escobar».

Problemet er bare at San Escobar ikke finnes, noe mange var raske til å påpeke.

En talskvinne for den polske utenriksdepartementet sa etterpå at det dreide seg om en forsnakkelse, og at Waszczykowski mente den karibiske øystaten Saint Kitts og Nevis, som på spansk går under navnet San Crisóbal y Nieves.

Promoterer San Escobar på Twitter

Men skaden var allerede skjedd, og Waszczykowski må nå finne seg i å bli gjort narr av i sosiale medier. På Twitter har San Escobar fått et eget flagg og en «offisiell» profil.

Der offentliggjøres nyheter og informasjon fra San Escobar fortløpende. Torsdag har man blant annet kunne lese at landets vineksport økte med 25 prosent i 2016, og at landet er blitt styrt av partiet Popular Socialista siden revolusjonen i 1989.

Langer ut mot Storbritannia og Facebook

Samtidig bruker San Escobar Twitter-profilen til å gå hardt ut mot Storbritannia. Grunnen er at avisene The Telegraph og The Guardian har omtalt San Escobar for et «ikke-eksisterende land».

Som en konsekvens av dette har San Escobar kalt inn britenes ambassadør på teppet:

Også Facebook er blitt San Escobars uvenn, etter at nettsamfunnet valgte å stenge landets Facebook-profil, som blant annet var utstyrt med bilder og kart over landet.

Inntil videre eksisterer avisen San Escobar Times på Facebook.

Lokker polakker til badeferie

Polen kan derimot glede seg over å være en nær alliert av San Escobar.

The Guardian skriver at før landets Facebook-side ble stengt, kunne man der følge arbeidet med å bygge en stor statue av Witold Waszczykowski. Hensikten med statuen var å hedre den polske utenriksministerens bidrag til de bilaterale forbindelsene mellom de to landene.

Landet har også innført visumfri innreise for polakker til San Escobar fra og med 15. januar. Kanskje fristende for mange, all den tid dette er hva reisedestinasjonen San Escobar har å by på:

Og kanskje viktigst av alt: Utenriksminister Waszczykowski kan glede seg over at San Escobar støtter Polens kandidatur til en plass i FNs sikkerhetsråd:

Dersom du er interessert i mer seriøse saker om FNs sikkerhetsråd, kan vi anbefale disse fra arkivet:

Les mer om

  1. FNs sikkerhetsråd
  2. Polen