Verden

Steng Twitter-kontoen! Hold løftene dine! Trekk deg! Her er rådene til USAs nye president.

DAVOS/MICHIGAN (Aftenposten): En hel verden venter i spenning på at Donald Trump flytter inn i Det hvite hus. Våre korrespondenter spurte eliten i Davos og velgere i Michigan om hvilke råd de har til mannen som nå blir verdens mektigste.

Ti mennesker i Davos og Michigan ga sine råd til Donald Trump.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Fem deltagere på World Economic Forum i Davos:

Tina Fordham, sjefanalytiker på politikk, Citibank:

– Steng ned hele Twitter-kontoen din! Jeg har litt på fleip satt opp Trumps Twitter-konto som den største globale risikoen i 2017. Markeder er vant til å vente på nøye planlagte dataslipp og kunngjøringer. Nå er vi i en helt ny verden.


Carl Bildt, tidligere svensk stats- og utenriksminister:

– Jeg vil be Trump om å innse at USA er en makt i verden og hvilket ansvar det innebærer. Det han sier og gjør har betydning for verden som helhet. Det virker ikke som om han har skjønt dette.


Robin Niblett, direktør i Royal Institute of International Affairs (Chatham House):

– Han burde tilby et én-til-én-møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det ville passet Trumps stil med å inngå dealer og kunne bidratt til å løse opp den fastlåste situasjonen. Nord-Korea må håndteres på en eller annen måte, det kan ikke overlates til den neste presidenten. Møtet trenger ikke finne sted i Washington, det kan også være et annet sted.


Bill Browder, investor og kjent Putin-kritiker:

– Trump må innse at Putin er en kriminell som styrer et kleptokrati for sin egen finansielle vinning. Han er uærlig og vil bryte sine løfter ved første mulige korsvei. Hvis Trump tror han kan gjøre en deal, vil han ikke lykkes. Det han måtte gi Putin, vil Putin ta uten å gi noe tilbake.


Carmen Reinhart, professor i internasjonal økonomi, Harvard:

– Unngå en handelskrig. Det står aller øverst på listen. Resten av politikken, som skattereform, deregulering og arbeidslivspolitikken er fortsatt i støpeskjeen, men det å legge seg på en mer vennlig internasjonal linje, er noe han kan gjøre med en gang. Han kan gå tøft ut i noen enkelttilfeller på industrinivå, men unngå en gjennomført proteksjonistisk linje på et overordnet nivå. Da kan han også si at han har gjort det han lovet.

Fem velgere i Michigan:

James Smith (55):

– Jeg håper at du kan ta vare på de aller fattigste i USA når du overtar som president. Det er mange som har falt utenfor systemet. Noen trenger å bry seg om dem.


John Wayne Cheek (49):

– Prøv å holde løftene dine, spesielt de løftene du har gitt til Israel. Bibelen er tydelig på hvor viktig Israel er for oss. I åtte år er Israel blitt dårlig behandlet av USA. Du kan gjøre det godt igjen.


Heather Distelrath (32):

– Om jeg har ett godt råd? Trekk deg. Gjør det umiddelbart. Du har ingen erfaring. Du kommer til å ødelegge miljøet og frata helseforsikringen fra millioner av mennesker. Jeg har en to uker gammel baby. Trekk deg.


John Tintinalli (45):

– Jeg anerkjenner deg ikke som president, men likevel: Respekter vitenskapen. Vi lever ikke i steinalderen. Og til resten av verden vil jeg si dette: Unnskyld for at vi valgte denne mannen. Måtte Gud hjelpe oss alle.


Yolanda Kertesz (69):

– Jeg stemte på deg, men du gjør meg urolig. Vær så snill: Vær ærlig. Vær høflig overfor andre. Oppfør deg på en måte som er verdig den jobben du nå skal overta. Vi er mange som vil at du skal lykkes. Men du er nødt til å oppføre deg bedre.