Verden

En styrtrik republikaner ville ødelegge for Trump. Eks-spionen som skal ha fått oppdraget, er nå gått under jorden.

Den tidligere britiske spionen skal frykte for sitt liv etter at rapporten om Donald Trump ble kjent.

Påtroppende president Donald Trump avviste onsdag alle beskyldninger som "oppspinn".
 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale

Den 52 år gamle, navngitte briten skal ha vært spion for etterretningstjenesten MI6 i Moskva på 1990-tallet, og han skal angivelig stå bak den omstridte rapporten med kraftige beskyldninger mot USAs påtroppende president Donald Trump.

Trump sablet ned rapporten i en pressekonferanse onsdag. Han sa at det var «oppspinn» som var satt sammen av «syke mennesker».

Ifølge avisen The Telegraph skal den pensjonerte MI6-agenten ha flyktet fra sitt hjem i Surrey i England onsdag morgen da han skjønte at navnet hans ville bli kjent. Han skal ha overlatt katten til naboen og sagt at han ville bli borte i noen dager.

Dette er kontoret til Orbis Business Intelligence, der den tidligere MI6-agenten som er pekt ut som forfatter av rapporten om Trump, jobber.

En kilde som kjenner den tidligere spionen, sier til den britiske avisen at den tidligere spionen nå frykter for sitt liv fordi han tror at det kan komme en motreaksjon mot ham fra Moskva.

Ingen, inkludert amerikansk etterretning, har klart å verifisere det som står i den 35 sider lange rapporten. Dette gjør at mange eksperter ser på rapportene med dyp skepsis.

Her er noen av påstandene som fremsettes:

 • Russland har sensitiv informasjon om Donald Trump som de kan bruke til å presse ham.
 • Trump har i en årrekke gitt informasjon til Russland om oligarker i USA.
 • Russisk etterretning og sentrale aktører i Trumps team har samarbeidet i flere år.
 • Trump har betalt hackere for å bryte seg inn i demokratenes e-poster.
Innsamlingen av angivelig kompromitterende informasjon om Donald Trump skal ha startet før det republikanske primærvalget, og det skal ha blitt finansiert av en styrtrik republikaner som ville stikke kjepper i hjulene for Trump.

Milliardær ville sverte Trump

Ifølge The New York Times skal historien ha startet i september 2015 da en styrtrik republikaner leide inn et firma for å lage en saksmappe med Donald Trumps tidligere skandaler og problemer. Firmaet som ble leid inn, var Fusion GPS.

Det er ikke kjent hvem denne republikanske bidragsyteren er, men målet hans skal ha vært å stoppe Trump fra å bli nominert til republikanernes presidentkandidat.

Det skal være vanlig i amerikanske primær- og presidentvalg at rike republikanere eller demokrater betaler for å samle sammen slike drittpakker om kandidater de ikke liker.

Hillarys støttespillere overtok

Fusion GPS skal ha samlet sammen materiale i flere måneder. Da Trump ble nominert som presidentkandidat, ville ikke lenger den rike republikaneren betale. Noen av Hillary Clintons støttespillere skal ha vært villige til å finansiere den videre innsamlingen.

I juni i fjor, da det ble kjent at det demokratiske partiet var hacket – angivelig av russisk etterretningstjeneste – skal Fusion GPS ha hyret inn briten som hadde jobbet for MI6 som spion i Moskva.

Den amerikanske avisen skriver at eksagenten skal ha leid inn russere som snakket med ulike kilder i Russland, og han skal selv ha vært i kontakt med sine egne informanter. Funnene skal han ha skrevet ned i rapporter som hver var på noen få sider, og arbeidet skal ha fortsatt til langt ut i desember, etter at det amerikanske presidentvalget forlengst var avgjort.

President Vladimir Putin og russiske myndigheter har avvist påstandene som kommer frem i rapporten om Donald Trump.

Spion i 20 år

Nyhetsbyrået AP skriver at 52-åringen jobbet for den britiske etterretningstjenesten MI6 med Russland som spesialfelt i 20 år. Blant annet skal han ha samarbeidet med den russiske agenten Aleksandr Litvinenko som ble drept med et radioaktivt stoff i London for et tiår siden, skriver The Times.

Da han sluttet i 2009, etablerte han og kollegaen Christopher Burrows firmaet Orbis Business Intelligence.

På firmaets nettside står det at det ble etablert av tidligere britiske etterretningsmedarbeidere, og at de tilbyr kundene sofistikert etterretningsinnhenting, ofte over landegrensene.

«Vi gir beslutningstagere strategisk innsikt, etterretninger og etterforskningstjenester».

Burrows sier til The Wall Street Journal at han hverken vil bekrefte eller avkrefte at Orbis har laget den omtalte Trump-rapporten. Han vil imidlertid si litt om hvordan de jobber generelt.

– Vi har ingen politisk agenda. Målet er å løse de utfordringene som kundene våre gir oss. Hvis en kunde ber oss om å undersøke noe, så sjekker vi hva som er der ute først. Deretter stresstester vi funnene mot andre bevis, sier han til den amerikanske avisen.

Etterforsket FIFA-toppene

The New York Times skriver at den 52 år gamle tidligere spionen, som skal ha laget rapporten, skal være svært høyt ansett av amerikanske og britiske etterretningskolleger. Han har også jobbet for FBI, blant annet med å etterforske korrupsjonsskandalen i det internasjonale fotballforbundet FIFA, en ellevill historie med kofferter med cash, luksusleiligheter til pampenes katter og milliarder under bordet.

 • I USA er det full strid mellom etterretningstjenestene og påtroppende president Donald Trump. Han tror ikke russiske hackere påvirket valget. Dette er tema i podkasten der Moskva-korrespondent Per Anders Johansen, USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg og utenriksmedarbeiderne Steinar Dyrnes og Alf Ole Ask analyserer tilliten til etterretningstjenestene.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Russland
 3. Spioner
 4. Etterretning