Trump avgjør Iran-avtalens skjebne 

President Donald Trump kunngjør fredag skjebnen til atomavtalen med Iran, melder CBS News.

President Donald Trump truer med å skrote atomavtalen med Iran, selv om administrasjonen hans vedgår at iranerne etterlever den.

Trump har gjentatte ganger kalt atomavtalen for katastrofalt dårlig. Han har både truet med å trekke USA fra avtalen og krevd at den reforhandles.

Trumps sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster, utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis og flere ledende republikanere deler ikke presidentens syn og mener avtalen er i USAs interesse fordi den sikrer at Iran ikke utvikler atomvåpen, skriver Washington Post.

Atomavtalen med iranerne ble fremforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Den trådte i kraft i januar 2016. De øvrige landene har gjort det klart at det er uaktuelt å reforhandle avtalen.

Trump er også alene om å anklage Iran for brudd på avtalen. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er ikke slo i september fast at landet etterlever sin del av avtalen.

Etterleves

– Iran følger opp forpliktelsene som landet i henhold til avtalen er underlagt, sa IAEA-sjef Yukiya Amano.

Kongressen har vedtatt at atomavtalen skal evalueres hver tredje måned og at Det hvite hus da må svare på om Iran overholder sin del av avtalen eller ikke.

To ganger tidligere i år har Trump-administrasjonen motvillig vedgått at så er tilfelle, noe landet ifølge IAEA fortsatt gjør. Hva Trump nå akter å gjøre, er derfor uklart.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini var blant favorittene til å vinne Nobels fredspris i år.

Skroter ikke

Ifølge Washington Post kommer Trump fredag til å erklære at avtalen ikke er i USAs interesse, men han kommer ikke til å skrote den eller kreve at den reforhandles.

– Det er flere innenrikspolitiske enn utenrikspolitiske grunner til at han ikke vil sertifisere avtalen, sier Vali Nasr ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS).

– Han har ikke lyst til å vedgå at Obamas strategi virker, sier han til Washington Post.

Stiller nye vilkår?

Ifølge avisen ventes det at Trump vil stille nye vilkår til de øvrige landene som var med på å forhandle frem avtalen. Han kan også komme til å kunngjøre nye sanksjoner mot Iran eller straffetiltak mot den mektige revolusjonsgarden i landet.

– Man kan gjøre begge deler, sa Trump onsdag.

Både Storbritannias statsminister Theresa May og Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel advarer Trump mot å skrote avtalen, og det samme gjør Iran.

En iransk rakett blir paradert av Revolusjonsgarden under en militæroppvisning i september.

Avgjørende betydning

– Atomavtalen med Iran er av helt avgjørende betydning for sikkerheten i regionen, sa May i en telefonsamtale med den amerikanske presidenten onsdag.

–USA kommer sannsynligvis til å skrote Iran-avtalen, det er min store frykt, sa Gabriel søndag.

– De som ønsker å vende tilbake til truslenes og sanksjonenes språk, er fanget i sin egen villfarelse, sa Irans president Hassan Rouhani i august.

Han beskrev avtalen som «et eksempel på fredens og diplomatiets seier over krig og ensidige handlinger» og truet med å gjenopplive landets atomprogram dersom Trump gjør alvor av sine trusler.