Verden

Han er dømt til livsvarig fengsel for å ha laget narkosalgets Amazon

«Silkeveien» skulle være den trygge markedsplassen for narkotika, men nå er hovedmannen dømt til livsvarig fengsel.

Ross Ulbricht (til høyre) kan bli sittende i fengsel til han dør. Tre rader bak ham sitter faren i brun jakke, ved siden av moren. Foto: Elizabeth Williams

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge

Markedsplassen Silk Road var operativ fra februar 2011 til FBI stengte den i 2013. Samtidig ble grunnleggeren Ross William Ulbricht arrestert. Oppkalt etter den gamle handelsveien mellom Asia og Europa var Silk Road en del av det mørke internettet, der man kan opptre anonymt.

Den korte tiden markedet fungerte, skal det ha blitt omsatt narkotika for 200 millioner dollar, eller halvannen milliard norske kroner. Det ble også solgt andre ulovlige varer, som utstyr for computerhacking. Kundene kunne også kjøpe pass og identitetspapirer.

Retten mener at Ulbricht selv har tjent rundt 18 million dollar, 140 millioner kroner, på nettstedet.

Nettstedet brukte Tor-teknologi som skal gjøre det umulig å identifisere brukerne. Mye av handelen foregikk med nettvalutaen Bitcoin, som er vanskelig for myndighetene å spore.

Forbes Magazine portreterte Ulbricht da han ble arrestert.

Ba for alderdommen

31 år gamle Ulbicht ble funnet skyldig i februar. Mens han ventet på dommen skrev han til dommeren og ba pent om å få slippe livstidsstraff.

"Jeg har hatt ungdommen min, og jeg vet at du må ta fra meg den midterste delen av livet mitt, men vær så snill å gi meg alderdommen", skrev han.

Det gjorde ikke inntrykk, og i stedet for minimumsstraffen på 20 år, ble det livstidsdom. At Ulbrichts advokater la frem nesten 100 brev fra familie og venner som understreket at han er en bra fyr og neppe gjorde det for penger, hjalp ikke.

Selv sa han i retten:

— Jeg har ødelagt livet mitt og knust hjertene til hele familien og mine beste venner. Jeg er ikke en egoistisk og asosial person som ville få ut sin indre ondskap. Jeg er glad i frihet. Det viste seg ødeleggende å bruke den friheten.

Dommeren i New York la vekt på at det er snakk om en nøye planlagt forbrytelse, og at Ulbricht har medansvar for at mennesker døde av overdoser.

Dommen er spesiell ved at det ikke finnes bevis for at han selv har solgt narkotika. Han dømmes for å tilrettelegge slik at andre kunne kjøpe og selge. Dessuten er han funnet skyldig i hvitvasking av fortjenesten.

Nederlender fengslet

Torsdag ble en nederlender som i hjemlandets aviser skiftesvis kalles Cornelis Jan S og Maikel S dømt til ti års fengsel for å ha solgt syntetiske narkotiske midler på "Silkeveien". Det skal ha gitt en fortjeneste på 3 millioner dollar. Han ble arrestert i Miami for to år siden, og i fjor sa han seg skyldig i anklagene.

Han er 23 år gammel. Hjemme i Nederland begynte han å handle i motorsykkeldeler. Men ganske raskt oppdaget han netthandelen med ulovlige stoffer.

Dommeren sa at Silk Road er en slags illegal versjon av internett-markedet Amazon.

 1. Les også

  Europol inngår samarbeid med nordmenn: Stenger 400 nett-domener på dagen

 2. Les også

  Slik var jakten på internetts største narkobaron

 3. Les også

  Det bekmørke nettet

Silk Road beskrives som et supermarked for narkotika. Foto: isak ladegard

Les mer om

 1. Dark web
 2. Narkotika
 3. Netthandel
 4. Krim
 5. Rettssaker

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Dette er de nye narkolangerne på det mørke nettet

 2. NORGE
  Publisert:

  Lange fengselsstraffer og inndraging av millioner for narkotikasalg på nettet

 3. NORGE
  Publisert:

  Seks spørsmål og svar om «Det mørke nettet»

 4. VERDEN
  Publisert:

  De korrupte politimennene solgte beslaglagt narkotika, stjal penger og trakasserte innbyggere

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Nå går Premier League til angrep på ulovlig strømming

 6. NORGE
  Publisert:

  Skal ha tjent tre millioner på narkotikasalg på «det mørke nettet»