Verden

Nord-Korea bygger på rakettanlegg

Satellittbilder viser at det pågår omfattende byggearbeider der Nord-Korea har sitt hovedkompleks for oppskyting av raketter. Vil nordkoreanerne feire partijubileum med romrakett?

Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserer et nybygget romkommandosenter i Pyongyang. Landets offisielle nyhetsbyrå sendte ut bildet 3. mai. Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Nord-Koreas leder Kim Jong-un ser ut til å være fast bestemt på å utvikle sitt romprogram, ifølge U.S.-Korea Institute ved Johns Hopkins-universitetet.

Nye satellittbilder

Instituttet har analysert en rekke nye satellittbilder over Sohae-anlegget. Der har nordkoreanerne oppgradert fasilitetene siden 2013 etter at landet skjøt opp sin første romrakett året før. FNs sikkerhetsråd har forbudt Nord-Korea å skyte opp raketter ettersom nasjonen også kan bruke teknologien til å avfyre langtrekkende raketter med stridshoder, noe landet ikke har tatt til følge.

Usikre på formålet

Landet ferdigstilte i fjor et klargjøringstårn som kan støtte enda større raketter enn den de skjøt opp i 2012. Nå bygger de ytterligere ut anlegget. Analytikerne er ikke helt sikre ennå på hva formålet er, men det kan dreie om en bygning for å ferdigstille raketter og en bevegelig plattform for å flytte dem på skinner til oppskytningsrampen.

Skal feire 70 år?

— Dette reiser spørsmål om ubekreftede rapporter om at Nord-Korea kan avfyre en langdistanserakett på 70-årsjubileet for Koreas arbeiderparti i oktober 2015, heter det i U.S.-Korea-instituttets analyse.

Koreas arbeiderparti er det statsbærende, kommunistiske partiet som styrer Nord-Korea.

Større raketter

Analytiker Tim Brown påpeker at oppgraderingen er et tegn på betydelig innsats av penger, materiell og menneskelige ressurser.

— Arbeidene ved Sohae tyder på ferdigstillelsen av en fremtidig rakett som er større enn den nåværende Unha-raketten. Det kan i sin tur bidra til Nord-Koreas utvikling av langdistansemissiler og gir enda et tegn på Pyongyangs seriøse forpliktelse til sitt romprogram, mener Brown.

Oppskytingen av en Unha-rakett i 2012 fra Sohae-basen regnes som vellykket.

Fototriks

Nordkoreanerne, som er på kant med verdenssamfunnet på grunn av sitt atomvåpenprogram, hevdet nylig at de hadde testet en ny type raketter som de kunne avfyre fra ubåter. Analytikere i andre land er skeptiske og flere hevder at bildene nordkoreanerne sendte ut, var manipulert. På bildene står Kim og peker på en rakett som akkurat bryter vannflaten.

— Alle jublet entusiastisk

Kim inviterte tirsdag alle involverte i testavfyringen til fotografering for å feire suksessen. «Alle brøt ut i entusiastisk velkomstjubel da Kim Jong-un ankom», skriver det offisielle nyhetsbyrået i Nord-Korea.

Ifølge byråets referat sa Kim at han regnet med at de også i fremtiden ville utvikle militær spydspissteknologi i tjeneste for partiet.

Har 10–20 atombomber

Landet hevdet også nylig at de hadde utviklet et kjernefysisk stridshode som var lite nok til å bli plassert på et missil. Også dette er imidlertid omverdenen skeptisk til. Det er likevel ingen tvil om at det isolerte og lutfattige landet har et kjernefysisk arsenal. Tre ganger har de gjennomført prøvesprengninger, sist i 2013. Internasjonale eksperter anslår lageret til å være mellom ti og tyve atombomber.

Kim Jong-un har utad lagt stor vekt på landets romprogram, som Nord-Korea hevder bare har fredelige formål. I 2012 lyktes de med å få en satellitt ut i verdensrommet, men ifølge amerikanerne ramlet den ganske kvikt ut av bane.

 1. Les også

  USA tror Nord-Korea bløffer om raketter fra ubåter

 2. Les også

  Kim i Nord-Korea skal ha henrettet minst 70 partitopper siden han overtok

 3. Les også

  Den fredelige grensen som Nord-Korea frykter

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mens Kim kjører traktor og besøker fabrikker, jobber våpenekspertene hans på spreng

 2. VERDEN

  Så stor er Kims nye rakett: Se landets egne bilder

 3. VERDEN

  Så mye sterkere er Nord-Koreas atombomber blitt

 4. VERDEN

  Nord-Korea lovet å bygge ned anlegget. Analytikere mener de ferske satellittbildene viser noe annet.

 5. VERDEN

  Mens Trump roser Kim, bygger Nord-Korea nye våpen og har funnet en ny favorittfiende

 6. VERDEN

  Kims siste bombe dobbelt så kraftig som hittil antatt