Verden

Denne vesle moskeen i Florida har kun noen titall faste besøkende. To av dem ble massemordere.

FORT PIERCE (Aftenposten): - Jeg kommer til å være mer på vakt overfor våre unge medlemmer fremover, sier Bedar Bakht (56) til Aftenposten. Han kjente både Orlando-terroristen og USAs første selvmordsbomber godt.

Moskeen i Fort Pierce har kun noen titall faste besøkende.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

25. mai 2014: Amerikaneren Moner Mohammad Abusalha (22) kjører en lastebil fullastet med en 16-tonns bombe inn i en restaurant i den syriske byen Idlib. Han blir USAs første kjente selvmordsbomber og tar med seg et ukjent antall mennesker, de fleste av dem offiserer i den syriske regjeringshæren, med seg i døden.

12. juni 2016: Amerikaneren Omar Mateen (29) tar med seg et automatgevær og et håndvåpen inn på nattklubben Pulse i Orlando, Florida, et populært utested for byens LHBT-miljø. I det som skal vise seg å være USAs verste masseskyting i nyere tid tar han med seg 49 mennesker i døden.

Felles for de to massemorderne? Begge gikk jevnlig til moskeen i småbyen Fort Pierce, Florida, for å be.

– Jeg kjente begge to. Ingen av dem slo meg som typen som kunne gjøre noe sånt. Jeg kan ikke forstå hvordan de kunne begå så onde handlinger, sier Bedar Bakht (56) til Aftenposten.

Bedar Bakht traff Orlando-gjerningsmannen under fredagsbønnen i forrige uke. - Jeg er sjokkert, sier han.

Traff massemorderen dagen i forveien

Bakht, som opprinnelig kommer fra Karachi i Pakistan, jobber frivillig som kokk i moskeen. Verdens muslimer er midt inne i fastemåneden ramadan. 56-åringen er akkurat ferdig med å lage maten som de troende skal spise ved solnedgang da vi stanser ham for å snakke om massakren i Orlando, to timers kjøring nord for den søvnige småbyen.

– Jeg har kjent Omar siden han var en guttunge. Han var en vanlig uskikkelig gutt. I tenårene skjedde det noe med ham. Han ble mye mer alvorlig og mye mer opptatt av religion, sier Bakht.

Sist han så massemorderen var under fredagsbønnen, dagen før Mateen kjørte til Orlando for å drepe uskyldige og feststemte mennesker.

– Han var her gjennom hele gudstjenesten, og jeg la ikke merke til noe utenom det vanlige. Han kom hit 3-4 ganger i uken for å be. Jeg følte at jeg kjente ham godt. Derfor er jeg så sjokkert, sier Bakht.

Les også

Fikk du med deg denne saken? Våpen av samme type som ble brukt i Orlando-terroren er lovlig å kjøpe i Norge

Nekter for at moskeen tillater ekstremisme

Han anslår at rundt 30 mennesker kommer til moskeen daglig for å be, og at rundt 100 deltar i fredagsbønnen.

– Dette er en god moské, et trygt sted der folk kan samles. Vi er greie med hverandre. Jeg har aldri hørt noen snakke om terrorhandlinger eller andre voldelige ting. Det ville vi ikke akseptert, sier han.

Likevel har altså denne vesle moskeen hatt to massemordere som faste besøkende. Bakht nekter for at det har noe med budskapet som fremmes i bygningen å gjøre.

– Nei, nei, nei. Det må bare være et sammentreff. Men det er veldig rart, det skal jeg gå med på, sier han.

Les også

Vi har vært inne i leiligheten til Omar Mateen: Her bodde Orlando-angriperen

Vil holde et øye med moskeens unge menn

Nå frykter han at flere av de unge muslimene i området skal la seg inspirere av Abusalha og Mateen.

– Jeg vet ikke om noen som kan tenkes å gjøre noe sånt, men jeg har åpenbart vært for lite observant tidligere. Nå skal jeg holde et øye åpent for de unge mennene her, spesielt de som ikke sier så mye, sier Bakht.

Moskeen ligger rett ved siden av en kirke, og 56-åringen sier at han aldri har opplevd noen problemer i lokalmiljøet fordi han er muslim.

– Dette er en tolerant by. Men de siste dagene har mange kjørt forbi her og slengt trusler og banneord. Vi trappet opp sikkerheten etter forrige gang, og jeg er redd for at den vesle menigheten vår kan bli utsatt for flere ubehageligheter nå, sier han.

Les også

Avis: Massedrapsmannen vanket på utestedet

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA på Facebook

Les mer om

 1. LHBT
 2. Orlando-terroren
 3. Islam
 4. Skyting
 5. Terror
 6. Syriakrigen