Verden

Jøder i Frankrike bedt om å droppe kippa til det kommer «bedre tider»

En jødisk leder ber franske jøder la være å ikle seg det tradisjonelle hodeplagget kippa.

En leder for de franske jødene ber landets trosfeller la være å bruke det jødisk hodeplagget til terrorfaren i Frankrike går over.
  • Thomas Olsen
    Journalist

En av de viktigste jødiske lederne i Marseille og i Frankrike ber nå sine trosfeller å avstå fra å bære den tradisjonelle jødiske kippaen av sikkerhetshensyn, melder nyhetsbyrådet AP.

Det skjer etter at en jødisk lærer mandag ble angrepet av en 15-åring med machetei Marseille. Den antatte gjerningsmannen var en kurdisk gutt med bakgrunn fra Tyrkia. Han skal ha utført angrepet for den såkalte Islamske stat (IS), ifølge påtalemyndighetene i Frankrike.

Usikre på om de tør bo i Frankrike:

Les også

Familien til jødiske Sonya har alltid sett på Frankrike som sitt hjem. Nå vurderer de å dra.

— Mitt livs vanskeligste avgjørelse

Zvi Ammar, president i den jødiske paraplyorganisasjonen Consistoire israélite de Marseille ba tirsdag jøder om å la være å bruke kippa "til det kommer bedre tider" .

afp000645700-mXvbWaq3K2.jpg

Det runde hodeplagget kippa brukes av jøder under høytider og religiøs feiring, ved spesielle anledninger og under besøk på hellige steder. Men mange ortodokse jøder går alltid med den jødiske kalotten på bakhodet.Der også ikke-jøder forventes å bruke kippa:

Les også

Hvorfor tar Obama og Biden på seg denne hatten under besøk i Israel?

Ammar forklarer at det å be Frankrikes nesten 500.000 jøder om la være å bruke kippa, er hans livs vanskeligste avgjørelse.

— Men jeg foretrekker å bli kritisert for avgjørelsen, fremfor å angre den dagen det skulle skje noe veldig alvorlig, uttalte han til TV-kanalene BFM and iTele.

Belgiske jøder er engstelige:

Les også

Skjuler sin kippa under capsen på veien til skolen.

Økt vakthold etter Paris-terroren

For et år siden ble et jødisk supermarked midt i Paris angrepet av en bevæpnet terrorist som drepte fire gisler.

Etter dette har vaktholdet rundt jødiske skoler og forsamlingshus blitt styrket i Frankrike. Trusselsituasjoen har likelvel ført til en økning i tallet på franske jøder som emigrerer til Israel.

Politiet fryktet terror:

Les også

Hjemløs 20-åring skutt av politiet i Paris - hadde IS-emblem på seg

Forsvarte seg med Toraen

Den 35 år gamle læreren som ble angrepet mandag fikk kun lettere skader. Han skal ha brukt en utgave av Toraen, en av jødenes hellige skrifter, til å forsvare seg mot angriperen.

En 15 år gammel gutt med tyrkisk bagrunn ble pågrepet kort tid etter machete-angrepet. Påtalemyndighetene etterforsker angrepet som en terrorhandling.

Tirsdag rammet terroren Istanbul:

Les også

Jostein Nielsen (59) etter terrorangrepet: - Jeg kjente takknemlighet over å være i live

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

Les også

  1. «Drep jødene!» Monica Csango skriver om jødehatet som ikke tok slutt ved slutten på Annen verdenskrig

  2. Regjeringen har tatt initiativ til å bekjempe antisemittisme, men det er vanskelig å bekjempe noe uten å vite hva det er

Les mer om

  1. Antisemittisme