WikiLeaks varsler stor lekkasje om Tyrkia. I dag lekkes angivelig «Erdogan- epostene».

WikiLeaks skal angivelig lekke flere hundre tusen dokumenter knyttet til Tyrkias politiske maktstruktur, skrives det på deres Twitter-konto:

Hver kveld og natt siden kuppforsøket fredag har tusenvis av mennesker demonstrert i tyrkiske gater til støtte for presidenten. Her fra Ankara søndag.

Twitter-meldingen, som ble publisert mandag, inneholder en karikaturtegning som forestiller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i det han setter håndjern på en journalist.

Ifølge nye publiseringer på kontoen, slippes de første dokumentene allerede tirsdag.

Dokumentlekkasjen bærer tittelen «Erdogan-epostene», og skal angivelig inneholde 300 000 interne eposter fra Erdogans politiske parti, Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP).

Epostene skal være datert helt frem til 7 juli 2016, en drøy uke før kuppforsøket.

WikiLeaks har publisert flere innlegg på sin Twitter-konto der de informerer om den kommende lekkasjen. Varselnettstedet skriver blant annet at tirsdagens lekkasje vil inneholde eposter og andre dokumenter som både vil styrke og svekke AKP.

Ber tyrkere omgå myndighetene

Mandag kveld oppfordret WikiLeaks sitt tyrkiske publikum til å forberede seg på å omgå myndighetenes potensielle forsøk på å blokkere tilgang til nettet.

Pressefriheten i Tyrkia har lenge vært vurdert som svært dårlig av internasjonale observatører. Dette har Erdogan-regjeringen fått mye kritikk for. I tillegg til at regjeringen beskyldes for systematisk nedbygging av frie medier, har flere journalister blitt fengslet, blant annet grunnet statlig kritikk på Twitter.

Ifølge NTB frykter Amnesty at tyrkiske myndigheter skal utnytte kuppforsøket og slå ned på regjeringskritiske journalister og aktivister.

Julian Assange, grunnlegger av WikiLeaks.

Kontroverser

Det internasjonale varselnettstedet WikiLeaks er blant annet kjent for sine lekkede dokumenter om kontroversielle hendelser under amerikansk krigføring i Afghanistan og Irak. Lekkasjene har blitt sammenlignet med 70-tallets «Pentagon Papers».

Media organisasjonen er også kjent for sin omstridte grunnlegger, Julian Assange, som er under etterforskning for seksualforbrytelser i Sverige.

Twitter-brukere mistenker forfalskning av dokumenter

Til tross for at mange Twitter-brukere virker positive til WikiLeaks kommende lekkasje, møter varselnettstedet også kritikk på sosiale medier.

Flere Twitter-brukere hevder at dokumentene kan være forfalsket, og at de vil bli brukt til å sverte Erdogan-regjeringen, skriverAl Jazeera. Mange stiller seg også kritiske til tidspunktet for lekkasjen.

WikiLeaks skriver mandag kveld at de ble utsatt for angrep på sin digitale infrastruktur, men at de akter å gjennomføre lekkasjen.