Verden

Flere terrormistenkte pågrepet i Brussel - etterlyst fra Paris-angrepene er én av dem

– Vi har ham, sier Belgias asyl- og migrasjonsminister Theo Francken i en Twitter-melding etter politiaksjonen i Brussel der Salah Abdeslam, én av Paris-terroristene, ble såret og pågrepet av politiet.

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Fem personer ble pågrepet i antiterror-aksjonene i Brussel fredag, opplyser påtalemyndigheten i Belgia. Tre av de pågrepne skal ha skjultSaleh Abdeslam, den antatt eneste overlevende av gjerningsmennene fra terrorangrepene i Paris.

Frankrikes president, François Hollande, sa fredag kveld at det var flere involvert i terrorangrepene i Paris i november enn man tidligere har trodd.

– Vi må ta alle dem som tillot, organiserte eller var med og tilrettelegge angrepene i Paris. Og vi innser at det er langt flere enn det vi først trodde, sa Hollande på en pressekonferanse med den belgiske statsministeren Charles Michel i Brussel fredag kveld.

130 mennesker ble drept under angrepene på flere restauranter og konsertlokalet Bataclan i Paris fredag 13. november 2015.

På pressekonferansen i Brussel bekreftet Michel at Saleh Abdeslam, den antatt eneste overlevende av gjerningsmennene fra terrorangrepene i Paris, var i live og pågrepet. Han ble pågrepet sammen med to andre under en politiaksjon i Brussel tidligere på ettermiddagen.

President Hollande videre sa at Abdeslam var direkte involvert i forberedelsene til terrorangrepet i Paris.

– Vi kommer til å kreve ham utlevert, noe vi regner med vil skje raskt, sa Hollande.

Politiaksjonene i Brussel denne uken har vært et samarbeid mellom belgisk og fransk politi.

– Denne kvelden har vært en suksess i kampen mot terror, sa statsminister Michel.

Skutt i kneet

Ifølge den belgiske avisenHet Laatste Nieuwsble Salah Abdeslam skutt og såret i kneet da politiet slo til mot en leilighet i Rue des Quatre Vents i Brussel-bydelen Molenbeek, noe også aviseneLe SoirogLa Libremelder.

Se én av pågripelsene øverst.

TV-bilder viser en person med hette over hodet bli ført ut til en politibil. Det er ikke kjent hvem denne personen er.

Abdeslam satt og ba

Belgiske Het Nieuwsbladsiterer en politikilde tidlig under aksjonen:

-Det er tre mistenkte i boligen. To av dem er skadet, en av disse er muligens død. Salah Abdeslam sitter inne og ber.

Mellom ti og tyve politimenn fra antiterrorenheten er på stedet og vitner hørte minst ti skudd. Politiet ber alle som befinner seg i husene om å komme ut med hendene over hodet.

Niuwsblad hevder at aksjonen egentlig skulle gjennomføres lørdag morgen. Men etter at det lekket ut til franske aviser at det var Abdeslams fingeravtrykk man fant i en leilighet som politiet aksjonerte mot tidligere i uken, ble angrepet fremskyndet.

 • Den franskspråklige avisen Le Soirom aksjonen.

Omfattende jakt

Salah Abdeslams bror Brahim, som sprengte seg i lufta utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan i Paris, ble gravlagt i Brussel torsdag.

Salah Abdeslam var også barndomsvenn med den antatte hovedmannen bak Paris-terroren, Abdelhamid Abaaoud, som ble drept i en politiaksjon i Paris-forstaden Saint-Denis fem dager etter terrorangrepene.

Flere av de andre som sto bak terroren som kostet 130 mennesker livet i Paris, kom også fra Brussel-bydelen Molenbeek, Bydelen har lenge vært kjent som et arnested for radikal islamisme.

Abdeslam var trolig en av to personer som klarte å flykte fra boligen som politiet slo til imot tidligere ei uken. Han kom unna under skuddvekslingen med politiet, ifølge den belgiskes kringkasteren RTBF.

 • Les mer om hva tidligere naboer forteller om Salah Abdeslam: Kan ikke tro det er ham.
  Mannen som ble drept i leiligheten i Forest, står på den lekkede listen over medlemmer av ekstremistgruppen IS, melder TV-stasjonen VRT. Listen skal ha blitt gitt av en IS-avhopper til TV-stasjonen Sky News.

– Frivillig

Den 35 år gamle mannen, som angivelig het Mohamed Belkaid, skal ha meldt seg frivillig til å utføre en selvmordsaksjon for IS. I 2014 oppholdt han seg angivelig i Syria hvor han kjempet sammen med IS.

I Paris ble 130 mennesker drept i terroraksjonen fredag 13. november i fjor.

Du kan lytte til podkasten Aftenposten Verden i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm .

Les også

 1. Drept Brussel-terrorist bodde i Sverige

 2. Fingeravtrykk og DNA fra Paris-terrorist på rømmen funnet i leilighet i Brussel

 3. Paristerrorister funnet i hemmelig IS-liste