Verden

Tabbevarsel skapte panikk på Hawaii

Et varsel om et rakettangrep gikk lørdag ut på SMS til innbyggerne på Hawaii og spredte redsel. Det viste seg å være falsk alarm.

Et bilde av skjermen på en smarttelefon viser meldingen som gikk ut til mange innbyggere på Hawaii lørdag. Meldingen som skapte stor frykt, viste seg å være falsk alarm.
  • og NTB

Rakettvarselet som førte til panikk på Hawaii gikk ut fordi en ansatt i delstatens kriseetat trykket på feil knapp, opplyser myndighetene.

Like etter klokken 8 lokal tid kom den illevarslende meldingen på innbyggernes mobiltelefoner.

«BALLISTISK MISSIL PÅ VEI MOT HAWAII. SØK DEKNING UMIDDELBART. DETTE ER INGEN ØVELSE» het det i meldingen.

Myndighetene rykket imidlertid kort tid etter ut for å fortelle at meldingen ikke medførte riktighet.

– Det er ikke noen missiltrussel mot Hawaii, meldte Hawaii Emergency Management Agency på Twitter kl. 8.20. Etatens talsmann Richard Rapoza sier det ikke er klart hva som forårsaket at meldingen ble sendt ut.

– Hawaii – dette er en falsk alarm. Jeg har fått bekreftet fra offisielt hold at det ikke er noe missil på vei, skrev Tulsi Gabbard, som representerer Hawaii i Kongressen, på Twitter.

Hvor mange som fikk meldingen, er ikke kjent.

Krever gransking

Hvor mange som fikk meldingen, er ikke kjent. EMA var lørdag i gang med oppvasken etter hendelsen. De sier meldingen gikk ut da en ansatt trykket på feil knapp under et vaktskifte.

Guvernør David Ige og EMA-leder Vern Miyagi hadde lørdag pressekonferanse om saken.

– Dette skulle ikke ha skjedd. Vi etterforsker rekken av hendelser som fant sted, sier Ige.

Miyagi tok på seg ansvaret for hendelsen, og sier han vil sørge for at noe slikt aldri skjer igjen.

USAs president Donald Trump, som tilbringer helgen i Florida, er orientert om hendelsen på Hawaii.

Tok tid før nytt varsel kom

Varselet skapte naturlig nok stor bekymring, og mange la ut meldinger i sosiale medier om hendelsen. Først klokken 8.45 lokal tid gikk det ut en ny, offisiell melding til innbyggerne, der det ble slått fast at missilvarselet var en feil.

– Det er ikke noen missiltrussel eller fare på Hawaii. Gjentar: Falsk alarm, het det.

Den demokratiske Hawaii-senatoren Brian Scatz sier ifølge Washington Post at meldingen gikk ut som følge av menneskelig feil.

– Det er ingenting som er viktigere for Hawaii enn å profesjonalisere og gjøre denne prosessen idiotsikker, tvitret Scatz. En annen Hawaii-senator, Mazie Hirono, krever at saken må granskes slik at et feilaktig varsel ikke blir sendt ut igjen.

  • Bortforklaringer er en kunst. Her er noen av de dårligste fra fjoråret...

Panikk

Jamie Malapit, som eier en frisørsalong i Honolulu, stengte butikken etter hendelsen lørdag. Han forteller at han fortsatt var i sengen da varselet kom. Han trodde først det var snakk om en tsunamialarm.

– Jeg våknet og så missiladvarselen og tenkte aldri i livet. Nei, dette skjer ikke i dag, sier han.

Malapit sier han føler seg engstelig selv etter at det er klart at det var falsk alarm.

– Jeg gikk fra panikk til halvveis panikk og til «er vi sikre?», sier han.

Nord-Korea

Beredskapstiltakene på Hawaii er blitt skjerpet som følge av Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og stadig mer langtrekkende ballistiske raketter. Hawaii er blant de befolkede amerikanske områdene som ligger nærmest Nord-Korea.

USA har blant annet prøveskutt antirakettvåpen fra delstaten, som består av en gruppe vulkanske øyer i Stillehavet. Før jul ble varselsirenene testet for første gang siden den kalde krigen.

Et glimt av den nyutviklede interkontinentale ballistiske raketten Hwasong-15, på et bilde tatt av det nordkoreanske nyhetsbyrået (KCNA).

Nord-Koreas testing av det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-15 har vekket særlig bekymring. Etter en prøveskyting 29. november gikk både sørkoreanske myndigheter og uavhengige eksperter ut og sa at våpenet kan nå mål over hele USA.

Retorikken mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har også bidratt til å øke spenningsnivået og folks frykt. I begynnelsen av januar uttalte den nordkoreanske lederen at han hadde en atomknapp på skrivebordet.

Dagen etter tvitret Trump at hans knapp var mye større – og at hans virket.

Les mer om

  1. Hawaii
  2. Nord-Korea