Verden

Polens sterke mann er ikke sett offentlig siden april. Spekulasjonene florerer. Hvem skal ta over?

Dårlig kne? Dødssyk av kreft? Ryktene går om hva som egentlig feiler Jaroslaw Kaczynski.

Her taler Jaroslaw Kaczynski til partiet i april, en av hans siste offentlige opptredener. Nå lurer polakkene på hvor syk han egentlig er. AGENCJA GAZETA/REUTERS/NTB scanpix

 • Ingrid Brekke

Mektige Jaroslaw Kaczynski (69) har ikke vært sett siden april. Først ble det sagt at han hadde artrose i det høyre kneet. Nå viser det seg at han vært innlagt på sykehus i 37 dager, skriver Politico.

– Kaczynskis helsetilstand var slik at hadde han ikke blitt innlagt på sykehus, ville livet hans vært i fare. Derfor ble han akuttinnlagt, sa Polens helseminister Lukasz Szumowski nylig til polsk radio.

Men akkurat hva som feiler ham, er fortsatt ukjent. Ifølge Die Welt skal han ha gjennomgått en operasjon og utviklingen av sykdommen skal ha vært «kompleks».

 • Polen: En av Europas strengeste abortlover kan bli strengere.

Kaczynski ble utskrevet 8. juni, men viste seg likevel ikke på en seremoni i Szczecin lørdag, da en statue av hans tvillingbror, den avdøde presidenten Lech Kaczynski, ble avduket.

Hva skjer med partiet? Og landet?

Jaroslaw Kaczynski er ingen vanlig partileder, men mannen som egentlig styrer Polen. Derfor har rykter og sladder om hva som egentlig feiler ham, gått høyt i lang tid før han forsvant fra offentlighetens blikk.

For er Kaczynski selve limet i partiet? Vil det smuldre opp dersom han forsvinner ut?

Og ikke minst: Hvem blir den neste lederen?

Her er Jaroslaw Kaczynski (i midten) på besøk hos Ungarns statsminister Viktor Orbán (til høyre) i april. Blir den polske statsministeren Mateusz Morawiecki (t.v.) den neste partilederen? BERNADETT SZABO/REUTERS/NTB scanpix

Kanskje den ferske statsministeren Mateusz Morawiecki? Tidligere bankmann og språkmektig, visstnok utpekt av Kaczynski som statsminister i håp om at han kunne sjarmere både i Brussel og andre vestlige hovedsteder.

Samtidig har Morawiecki markert seg med utsagn som plasserer ham godt inne i den nasjonalkonservative varmen, som at han drømmer om å gjenkristne Europa eller – under vinterens harde debatt om de nye såkalte holocaustlovene i landet – at også jøder var blant forbryterne under Holocaust.

Ifølge en fersk meningsmåling tror 14,4 prosent at han blir den neste partilederen, flere enn som tror på de andre kandidatene. Hele 43 prosent svarte «vet ikke».

– Formannen har full kontroll

– Alle som drømmer om å erstatte Kaczynski, må væpne seg med veldig lang tålmodighet, sa innenriksminister og Kaczynski-fortrolige Joachim Brudzinski. – Formannen har full kontroll over det som foregår i partiet og har ingen planer om å pensjonere seg.

Brudzinski regnes for øvrig selv som kandidat, noe også tidligere statsminister Beata Szydlo gjør.

En annen mulig etterfølger er justisminister Zbigniew Ziobro, mannen bak de juridiske reformene som har skapt så sterke reaksjoner i EU og blant menneskerettighetsorganisasjoner.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Polen
 2. Høyrepopulisme

Relevante artikler

 1. NYHETSANALYSE

  Opposisjonen sier nei, folket sier nei, EU sier nei. Polens sterke mann vil ikke lytte.

 2. KOMMENTAR

  Hvem eier arven etter frigjøringsbevegelsen Solidaritet?

 3. KOMMENTAR

  Det er økonomien, dumming

 4. VERDEN

  Høyrepopulistisk parti i Polen ligger an til å få rent flertall

 5. VERDEN

  Aldersgrense på 65 skulle presse lederen av høyesterett ut. Det ga hun blaffen i.

 6. VERDEN

  Ti år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder