Verden

Vi som tok feil om Trump

«Trump kommer ikke til å vinne nominasjonen,» skrev jeg i fjor sommer. Jeg tok grundig feil.

Donald Trump har ingen utfordrere igjen i konkurransen om bli republikanernes presidentkandidat.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

For 16 år siden, dagen før valget der han til slutt ble kåret til USAs 43. president, holdt George W. Bush en tale i Bentonville, Arkansas.

Mange var overrasket over at han hadde overvunnet alle odds i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Bush forklarte suksessen slik:

— De misundervurderte meg. (They misunderestimated me).

Kanskje var det en «bushisme», en rar ting han sa uten å være klar over at det var rart. Eller kanskje han mente hva han sa.

Uansett hadde han rett: Bush ble misundervurdert, og det hjalp ham i både nominasjonskampen og i duellen mot Al Gore som fulgte.

Donald J. Trump er også blitt misundervurdert.

Les hva ekspertene sier etter gårsdagens nominasjonsvalg:

Les også

Slik kan Donald Trump bli president

Så feil kan man ta

Da han stilte som presidentkandidat i juni skrev jeg en kommentar der jeg påpekte at det var god grunn til å ta Trump seriøst som kandidat, men at kjendisfaktoren og det jeg omtalte som «putepinlig underholdning» ikke ville være nok til å slå alle de andre politikerne som knivet om å bli republikanernes presidentkandidat.

«Trump kommer ikke til å vinne nominasjonen,» skrev jeg.

Argumentet mitt var dette:

«I mars sa 74 prosent av republikanske velgere i en undersøkelse at de aldri kunne stemme på ham. Og skulle han klare å bli nominert, vil han aldri klare å overbevise et flertall av USAs befolkning til å stemme på ham.»

Donald Trump ble republikanernes presidentkandidat etter seieren i Indiana på tirsdag. Her taler han til noen av delstatens innbyggere på et valgmøte på mandag.

I dag er jeg glad for at jeg åpnet for at jeg kunne ta feil i den første antagelsen min.

For jeg tok grundig feil da jeg trodde at Trump ikke kunne bli republikanernes presidentkandidat.

Her kan du se kommentator Frank Rossavik se nærmere på politikken bak retorikken

Kollektiv svikt

Etter at først Ted Cruz og deretter John Kasich trakk seg fra valgkampen i kjølvannet av Trumps overlegne seier i Indiana, er det ingen hindere igjen på milliardærens ferd mot landsmøtet i Cleveland i juli.

Donald Trump har vunnet nominasjonen — med mindre noe helt spesielt skulle skje.

Hvordan kom vi hit? Hvorfor tok jeg og så mange andre feil? Hvordan misundervurderte vi eiendomsmogulen fra New York?

Denne kollektive svikten - det var jo ikke bare oss journalister som bommet, men så godt som alle etablerte politikere, statsvitere og andre med dyp kunnskap om det politiske systemet - er noe det vil bli skrevet mange bøker om i årene som kommer.

Donald Trump har et betydelig kvinneproblem i denne valgkampen. Vi analyserer kvinner og amerikansk politikk i denne ukens Aftenposten Verden-podcast:

Tre ting som forklarer Trumps suksess

Jeg tror, forsøksvis, at svaret er tredelt:

1. Vi har hatt på oss skylapper. Avvisningen av Donald Trump var basert både på inntrykket av milliardæren som en klovnete realitystjerne og på ideen om at de politiske elitene ville definere utfallet av valgkampen i begge partier.

Svært få hadde for et år siden innsett at velgermassen i så enorm grad var moden for outsidere som Trump og Bernie Sanders.

Donald Trump er ekstremt upopulær blant deler av USAs befolkning. Her demonstrerer latinamerikanske innbyggere i Los Angeles mot Trumps innvandringspolitikk forrige helg.

2. Velgerne er rasende. De rike blir stadig rikere, mens den lavere middelklassen i stadig større grad opplever at den amerikanske drømmen er et luftslott. President Obama får mye av skylden, men mange er også rasende på hele den politiske eliten i Washington, DC.

Tea Party-bevegelsen fanget opp noe av dette raseriet, men Trump gjorde det om til en massebevegelse med seg selv som den ubestridte lederen.

Les mer om hvordan den amerikanske middelklassen er i krise.

Les også

Guy Porths barnebarn vil ikke få de samme muligehtene som han gjorde selv.

3. Trump er en kløktig politiker. I utgangspunktet er han for gammel, for kontroversiell og for uerfaren. Han har kommet med uttalelser som ville vært umulige for noen andre uten å begå politisk selvmord. Han har gjennomført valgkampen nærmest uten støtte fra den etablerte partieliten.

Trump har, på en merkelig måte, klart å heve seg selv over alle politiske spilleregler. Han holder lange taler uten substans. Han er mer opptatt av massemønstringer enn av å banke på dører.

Spør man ham hvordan han skal gjennomføre alle de ville løftene sine, gjentar han som regel bare løftene på nytt:

Ordet «teflonpolitiker» kan nå illustreres med et bilde av Donald Trump.

Den lange erfaringen i rampelyset har gitt ham en unik evne til å vite hvordan han skal få oppmerksomhet. I stedet for å bruke penger på TV-reklame har Trump sørget for å dominere nyhetsdekningen, dag ut og dag inn.

I mars beregnet selskapet mediaQuant at Trump fått medieoppmerksomhet som tilsvarte en verdi på to milliarder dollar — 16 milliarder kroner.

Trump har forstått verdien av sosiale medier og brukt dem på ekstremt effektivt vis. Kombinert med en unik forståelse av raseriet i folkedypet, ble milliardæren en politisk kraft som i natt viste seg å være ustoppelig.

Slik er det å være én av 17.000 på valgmøte med republikanernes presidentkandidat:

Les også

Marihuanarøyk, hockeyrop og en diktlesende Donald Trump

Høye odds

Jeg vet ikke hva som hadde gitt den høyeste oddsen i juni i fjor: Leicester som serievinner i den engelske ligaen eller Donald Trump som republikanernes presidentkandidat i en valgkamp med 16 andre kandidater.

Begge deler virket umulig.

Likevel har begge deler skjedd.

Jeg tok feil da jeg sa at Donald Trump ikke ville bli nominert.

Så får vi se i november om jeg også tok feil da jeg sa at han ikke ville bli USAs neste president.

Akkurat nå er jeg ikke sikker på noe som helst i denne valgkampen.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Les mer om

  1. USA-valget 2016