Facebook-feil tilgjengeliggjorde ikke-publiserte bilder fra brukere
En programvarefeil gjorde at tredjepartsapper fikk tilgang til brukernes upubliserte bilder i 12 dager, ifølge selskapet. Opp mot 6,8 millioner brukere kan være rammet av feilen.
Facebook skriver i en oppdatering at de har oppdaget en feil som har ført til bilder fra opp mot 6,8 millioner brukere kan ha blitt hentet ned av 1500 tredjepartsapplikasjoner. Dette inkluderer bilder som ikke er publisert på Facebook.
Selskapet sier de vil kontakte berørte brukere.
Vil jobbe for å få bildene slettet
– Når noen gir tillatelse til at en applikasjon skal få tilgang til deres bilder på Facebook, gir vi dem vanligvis bare tilgang til bilder brukeren deler på sin tidslinje. I dette tilfellet fikk enkelte tilgang til andre bilder, skriver selskapet i en bloggpost.
I tillegg til å se bilder på brukerens tidslinje, ble det også i noen tilfeller gitt tilgang til bilder publisert på blant annet «Stories» og på «Marketplace». Også bilder som er lastet opp, men ikke publisert, kan vært synlige.
Facebook sier de vil jobbe med de ulike utviklerne av de forskjellige applikasjonene for å sørge for at bildene blir slettet.
Skandaleåret
For Facebook vil 2018 gå ned i historiebøkene som et skandalepreget år, på tross av flere brukere enn noen gang tidligere.
Avisene The New York Times og The Observer avdekket i mars at Cambridge Analytica (CA) skal ha samlet inn personopplysninger om opptil 50 millioner Facebook-brukere. Selskapet utarbeidet en app som kunne nærmest forutsi og potensielt påvirke velgernes valg. Resultatene ble solgt til valgkampteamet til presidentkandidat Donald Trump.
Da var selskapet allerede ute i hardt vær for rollen Facebook spilte i å spre desinformasjon og falske nyheter under valgkampen i USA. Etter presidentvalget i 2016 innrømmet selskapet at plattformen hadde blitt brukt til å spre splittende budskap til velgerne rundt temaer som rase, miljø og våpenkontroll.
Facebook fikk også mye kritikk for å flytte alle brukerne utenfor USA, Canada og EU fra selskapets internasjonale kontor i Irland til hovedkontoret i California kort tid før innføringen av GDPR i Europa. Det er snakk om 1,5 milliarder brukere. Zuckerberg insisterte på at alle brukere vil underlegges samme personvernsbeskyttelse.
- Les Joachim Lunds kommentar: Zuckerbergs annus horribilis går mot slutten. Men det er ikke over ennå.
Som følge av disse avsløringene måtte Facebook-sjef Mark Zuckerberg svare for seg i høringer i både i Senatet og Kongressen.
Det ble hevdet at informasjonsdelingen var blitt skjerpet i 2015, men i juni avslørte The Wall Street Journal at Facebook fortsatt delte brukerdata med en lang rekke selskaper også etter mai 2015. Flere av dem skulle etter sigende gjelde fortsatt.
I oktober kom det frem at hackere fikk tilgang på data fra 29 millioner brukere i forbindelse med et dataangrep.
Og i november avslørte The New York Times at Facebook hadde visst at Russland brukte plattformen deres til å påvirke det amerikanske valget i 2016.