Verden

De ti sitatene vi husker best fra Irak-krigen

USA president George W. Bush ombord på USS Abraham Lincoln.

Irak er igjen på randen av borgerkrig etter at ekstremistgruppen ISIL har tatt store områder i det nordvestlige Irak.

  • Lars Inge Staveland

LES AFTENPOSTENS REPORTASJE FRA BAGDAD:

Les også

- Jeg må forsvare familien min, og de andre innbyggerne i Irak

USAs president Barack Obama har åpnet for å sende militær bistand til Irak for å hindre at landet blir splittet. Selv var han motstander av krigen, og lovet velgerne å hente soldatene hjem. Det gjorde han i 2011, men nå mener kritikerne at uttrekningen skjedde for tidlig.

Den alvorlige situasjonen i Irak har også ført til ny debatt om forløpet og håndteringen av krigen.

Hvor godt husker du det som skjedde i Irak før og etter USAs invasjon i 2003? Vi har samlet noen av de mest kjente sitatene fra de viktigste aktørene.


Storbritannias statsminister Tony Blair til det britiske Underhuset, 24 September 2002:

— Etterretningstjenestene konkluderer med at Irak har kjemiske og biologiske våpen, at Saddam har fortsatt å produsere dem, at han har eksisterende militære planer for bruk av kjemiske og biologiske våpen, som kan bli aktivert i løpet av 45 minutter.

CIA-sjef George Tenet til Kongressen, 7. oktober 2002:

— Vi har solid informasjon om at det har vært kontakt på høyere nivå mellom Irak og al-Qaida i et tiår. Vi har troverdig informasjon om at al-Qaida-ledere søkte kontakter i Irak som kunne hjelpe dem med å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen.

Leder for FNs våpeninspektører, Hans Blix, 27 januar 2003:

— Vi har vært der i to måneder nå, og har dekket store deler av landet uten å finne en pistol som ryker (smoking gun, journ.anm).

USAs utenriksminister Colin Powell til Senatet, 6. mars 2003:

— Nå er tiden vi har for å håndtere denne type trussel, ikke etter at vi har sett tusenvis av mennesker dø som resultatet av bruken av noen av disse grufulle våpnene.

Iraks president Saddam Hussein på iraksk TV tre timer etter at USAS bombing begynte:

— Dere vil seire mot fiendene og vil påføre dem lidelse.

Paul Wolfowitz, vise-forsvarsminister, til Kongressen, februar 2004:

— Det er vanskelig å forestille seg at man vil trenge flere soldater i Irak for å stabilisere landet etter Saddam Hussein enn man behøvde for å kjempe krigen og å tvinge Saddams sikkerhetstyrker til å overgi seg.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, 24. mars 2003.

— Vi har sett etterretning over flere måneder om at de har kjemiske og biologiske våpen, og at de har spredt dem, at de er klare for bruk, og i minst et tilfelle at kommando og kontrollsystemer er etablert.

Iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf, som fikk kallenavnet Komiske Ali, eller Bagdad Bob, 7. april 2003:

— Det er ingen amerikanske styrker i byen Bagdad i det hele tatt. Vi har omringet og drept flesteparten av dem. I dag har tidevannet snudd. Vi knuser dem.

Uttalelsen kom 7. april 2003 da amerikanske stridsvogner var på vei over elva Tigris i Bagdad, et par hundre meter fra der informasjonsministeren snakket med utenlandske journalister.

USAs tidligere president George W. Bush, erklærer seier ombord på USS Abraham Lincoln, 1 mai 2003.

— Større kamphandlinger i Irak er over. Slaget om Irak har USA og våre allierte vunnet. Vår koalisjon jobber nå med å sikre og gjenoppbygge landet.

President George W. Bush på en pressekonferanse juli 3, 2003:

— Det er de som tenker at forholdene i Irak er slik at de kan angripe oss der. Mitt svar er, la dem komme (bring 'em on).

Les også

  1. Går til kamp mot ISIL: Vi vil vinne eller dø

Les mer om

  1. Irak