Merrick Garland er Obamas utpekte som ny høyesterettsdommer

63-åringen fra Chicago er godt likt blant republikanerne. Men vil det spille noen rolle?

President Barack Obama presenterte onsdag Merrick B. Garland (t.h.) som sin kandidat til å bli ny høyesterettsdommer på onsdag. Visepresident Joe Biden til venstre.
  • Kristoffer Rønneberg

Merrick B. Garland er utpekt av president Barack Obama som kandidat til å bli ny høyesterettsdommer.

Garland, som opprinnelig kommer fra Chicago, leder i dag den føderale ankedomstolen i Washington, DCs rettsdistrikt — kjent som den nest mektigste domstolen i USA.

Han anses som en formidabel jurist og er godt likt av politikere fra begge partier.

— Han har en unik evne til å samle folk med ulike meninger til å forme koalisjoner, sa president Obama da han presenterte Garland i Rosehagen utenfor Det hvite hus i dag.

Ny dommer kan endre balansen

Dersom Garland blir bekreftet av Senatet, vil han erstatte den konservative dommeren Antonin Scalia (79), som døde plutselig for litt over en måned siden.

Scalias død kan endre Høyesteretts balanse i betydelig grad fordi retten ofte har stemt 5-4 i konservativ retning de siste årene. En mer progressiv dommer vil kunne fremme demokratenes politiske agenda i større grad.

Store spørsmål som retten til abort, Obamas helsereform og retten til å bære våpen er temaer som Høyesterett kan komme til å ta stilling til i årene fremover.

Derfor kjemper republikanerne i Senatet, som må bekrefte den neste dommeren for at han eller hun skal få jobben, med nebb og klør for å forhindre at Obama får utpeke en ny kandidat.

Republikanske ledere har sagt at de hverken vil ha en høring eller avstemming før en ny president er valgt - altså i november.

Men Obama-administrasjonen velger likevel å ta opp kampen.

Syv republikanske senatorer stemte for Garland

For mange republikanske senatorer vil det bli vanskelig å argumentere for hvorfor Garland ikke er egnet som høyesterettsdommer nå.

Syv sittende republikanske senatorerstemte for at han skulle få plassen på ankedomstolen i DC i i 1997.

Blant dem som tidligere har hyllet ham er Utah-senator Orrin G. Hatch, lederen for senatets jusiskomité. Han fremmet Garland som kandidat til Høyesterett i 2010.

— Jeg kjenner ham veldig godt. Han vil få mye støtte fra alle hold, sa Hatch den gang.

Republikaner hyllet Garland på søndag

Obama valgte i stedet å fremme Elena Kagan som ny høyesterettsdommer. Han vil garantert spørre hvorfor folk som Orrin Hatch ikke lenger mener at Garland er en egnet kandidat til å bli høyesterettsdommer.

Spesielt fordi Hatch gjentok hyllesten av Garland så sent som på søndag:

— Obama kan nominere Merrick Garland. Han er en god mann, sa Hatch, før han la til at han ikke trodde på et slikt scenario.

— Han vil sannsynligvis ikke gjøre det fordi dette valget handler om valget. Derfor tror jeg han velger noen som er ønsket av den liberale basen i Det demokratiske partiet, sa Hatch.

Han vil trolig bli minnet på de ordene i månedene fremover.

I Rosehagen i dag gjorde Obama et stort poeng av hvordan han mener at republikanerne nå politiserer valget av dommere.

— Dette er en prosess som er ment å være hevet over politikken. Tilliten til høyesterett, vårt juridiske system og vårt demokrati vil ta skade dersom Senatet ikke gjør jobben sin, sa Obama.