Indiske ledere skuler mot Pakistan etter bilbombe, snakker om «å lære dem en lekse»

I India er raseriet heftig etter et terrorangrep mot militære busser. Sentrale politikere og offiserer snakker om gjengjeld og hevn.

Over 40 soldater ble drept da en selvmordsbomber angrep to militærbusser i Kashmir.

Minst 44 soldater ble drept da en bilbombe eksploderte ved en kolonne med militærbusser nær Srinagar i indiskstyrte Kashmir.

En varebil fullastet med eksplosiver gikk i luften ved siden av en kolonne med 78 busser som fraktet 2.500 medlemmer av en paramilitær styrke torsdag.

Gruppe sier den står bak

To busser med 35 passasjerer hver ble ødelagt i angrepet. Fem andre biler ble også rammet av angrepet. Selvmordsangrepet er det dødeligste i området på flere tiår.

Lokale medier melder at den Pakistan-baserte gruppen Jaish e-Mohammed (JeM) har tatt på seg skylden for angrepet. JeM regnes av flere land, deriblant Storbritannia og USA, som en terrorgruppe.

Angrepet på en militærbuss i Kashmir fredag er det dødeligste på flere tiår.

– Lære dem en lekse

Kravene om hevn rettes både mot den ansvarlige gruppen bak angrepet og nabolandet Pakistan, som beskyldes for å stå i ledtog med terroristene

Amarinder Singh, leder i Punjab-delstaten, er ifølge Times of India tydelig i sin tale mot pakistanske myndigheter:

– Nok er nok. Tiden for å snakke om fred er over, og jeg tror det er på tide å lære dem en lekse, sier han.

Modi: Passende svar

Indias statsminister Narendra Modi skrev fredag i en twittermelding at «en takknemlig nasjon bøyer seg for martyrene ved Pulwama».

– Vi vil gi et passende svar til gjerningsmennene bak dette grufulle angrepet og deres beskyttere, fremholder Modi.

– Pakistansk hånd

Den pensjonerte generalen Deependra Singh Hooda har også rykket ut og pekt på nabolandet.

– Dette er en stor tragedie, og vi ser klart en pakistansk hånd bak dette, sier Hooda til pressen.

I 2016 sto han, som sjef for Indias nordkommando, bak såkalte kirurgiske angrep mot mål på pakistansk side av grensen. 35–50 personer skal ha blitt drept i bataljen som handlet om trefninger på den omstridte grensen.

Pakistan avviser kobling til angrepet

– Vi krever at Pakistan slutter å støtte terrorister og terrorgrupper som opererer fra deres territorium, sa Indias utenriksminister i en uttalelse etter angrepet, ifølge Al Jazeera.

Pakistans utenriksminister sa ifølge Al Jazeera at han så på angrepet med stor bekymring.

– Vi motsetter oss sterkt enhver antydning fra den indiske regjeringen og medier som forsøker å koble angrepet til Pakistan uten å ha etterforsket saken, sa utenriksministeren.

Opprørspoliti

Soldater og opprørspoliti ble utstasjonert i rundt 15 landsbyer i distriktet der den antatte gjerningsmannen kom fra, og innledet ransakelser i hus etter hus. Senere fredag var det hektisk møteaktivitet i det indiske regjeringsapparatet og i nasjonalforsamlingen.