Verden

Hvor uvanlig er det å erklære nasjonal krise i USA?

Trump har ved flere anledninger sagt at det ikke er uvanlig å erklære nasjonal krise. Det er misvisende, men han har delvis rett.

USAs president Donald Trump taler på en konferanse i Washington D.C. onsdag 13. februar.
 • Eirik Husøy
  Journalist
 • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

USAs president Donald Trump har selv sagt at det ikke er noe utenom det vanlige at presidenter erklærer nasjonal krise, og at hans forgjengere, både Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama, har erklært mange.

Trump har rett i at det er blitt erklært nasjonal krise en rekke ganger før, men det er helt ekstraordinært å gjøre det for å betale for et prosjekt mot Kongressens vilje. Ingen av de foregående tre presidentene som Trump nevner, har gjort det, ifølge en faktasjekk gjort av nyhetsbyrået AP.

 • Clinton erklærte nasjonal krise 17 ganger i løpet av sitt presidentskap
 • Bush erklærte 13 nasjonale kriser
 • Obama erklærte 12 nasjonale kriser

Alle disse tre presidentene satt ved makten i åtte år hver.

Tilsammen har det vært erklært nasjonal krise 58 ganger tilbake til 1978, ifølge en liste satt sammen av Brennan-senteret, et jusinstitutt ved NYU som er oppkalt etter høyesterettsdommer William J. Brennan. Av disse har 31 erklæringer fortsatt virkning.

De tre tidligere presidentene Bill Clinton (t.v.), Barack Obama og George W. Bush utenfor Det hvite hus i januar 2010. Daværende president Obama ba de to tidligere presidentene om hjelp til å håndtere krisen etter jordskjelvet på Haiti. For ordens skyld: Det ble ikke erklært nasjonal krise i forbindelse med denne hendelsen.

Jurist: – Ekstremt uvanlig

En nasjonal krise innebærer at Trump får utstrakt myndighet til å hente penger fra overalt på statsbudsjettet, inkludert fra forsvarsbudsjettet. 136 lover trer i kraft som gir ham slik myndighet.

– Det er ekstremt uvanlig at en president erklærer nasjonal krise for å finansiere byggeprosjekter, særlig prosjekter som kongressen eksplisitt nekter å finansiere, sier juristen Andrew Boyle ved Brennan Center for Justice.

Muren mot Mexico var Trumps mest konkrete valgløfte, og han kom under sterkt press fra sine mest konservative støttespillere for ikke å gi etter for demokratene, med en 35 dager lang stengning av deler av statsapparat som resultat.

Svineinfluensa unntaket

De gangene forgjengerne erklærte nasjonal krise, var spesifikt for å håndtere kriser utenlands, for eksempel for å hindre utenlandske interesser eller terrorrelaterte organisasjoner tilgang på penger.

Den eneste gangen Obama erklærte krise for andre formål, var for å håndtere svineinfluensaepidemien i 2009.

Obama, hvis presidentskap ligger nærmest Trump i tid, hadde færrest av de foregående presidentene. Han brukte det mot grupper av personer i forbindelse med situasjoner pågående i land som Ukraina, Burundi, Venezuela, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Jemen og Libya.

Han brukte det også som sanksjon mot Russland relatert til atomvåpen, som også hans forgjenger Bush gjorde i 2000, og mot en transnasjonal kriminell organisasjon i 2011.

Clinton og Bush var også fokusert på trusler fra utlandet i sine erklæringer. Clinton erklærte nasjonal krise for å blokkere Taliban i 1999, og Bush utløste flere i forbindelse med terrorangrepet 11. september 2001 og krigene som fulgte.

 • Oversikten fra Brennan-senteret kan du finne her.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. USA
 3. Donald Trump