Verden

Fortsetter desperat leting etter 300 savnede i Brasil

Letingen etter over 300 savnede er gjenopptatt. 37 personer er bekreftet døde i gjørmen etter at en demning brast i Brumandinho i Brasil.

Leoncio Valverdes jobber som sivilt brannmannskap etter demnings-kollapsen fredag i Brumadinho i Brasil. Her løper han mot et politihelikopter. I hendene har han fuglebur fra det enorme området som er dekket av gjørme.
  • Helle Aarnes
    Journalist
  • NTB

– Alle jeg så skrek og ropte, sier Karolainy Stefany de Jesus (21).

Hun bor i nærheten av det store området som fredag ble begravet i gjørme etter at demningen brast. TIl CNN forteller hun at onkelen, som jobber hos gruvegiganten Vale, varslet henne da demningen brast fredag.

21-åringen dro til området for å lete etter slektningene sine. Hun beskriver menneskene hun møtte der som «desperate».

37 mennesker er bekreftet døde. Dødstallene er forventet å stige kraftig.

Les også

I september ble demningen godkjent. Fredag brast den. Nå er 34 døde og 300 savnet.

Niesen savnet

En av de 300 personene som ennå ikke er funnet, er de Jesus´ niese. Hun jobbet på et hotell i området, men er ennå ikke registrert på noen liste. Både fortvilte slektninger og brasilianske myndigheter har nå gjenopptatt letingen.

Byen Brumadinho i Brasil har fått store ødeleggelser etter at en demning brast like ved.

Fryktet at enda en demning skulle briste

Redningsarbeidet ble avbrutt søndag morgen, fordi man fryktet at enda en demning i nærheten skulle briste. Alarmen gikk klokken 5.30 lokal tid søndag morgen da vannstanden der ble faretruende høy.

Rundt 24.000 beboere ble av myndighetene beordret til å evakuere. Disse har nå fått beskjed av brannmyndighetene at de kan vende tilbake til hjemmene sine, ifølge CNN.

Folk evakuert

Gruvekomplekset Córrego do Feijão ligger i delstaten Minas Gerais, sørøst i landet.

Redningsarbeidere søkte lørdag etter overlevende i leirmassene.
Les også

Millionbot til gruvegigant: Ti døde og 300 savnet i Brasil etter at demning brast.

Få dager etter demningskollaps

En annen demning tilknyttet det samme gruveanlegget brast fredag. Flere millioner tonn gjørme veltet seg utover og dro med seg både bygninger og mennesker.

Få år etter Brasils verste miljøkatastrofe

Det er fremdeles ikke kjent hvorfor demningen kollapset fredag. Men gruvegiganten Vale fikk lørdag en bot på 66 millioner dollar fra brasilianske myndigheter.

Selskapet får boten av flere årsaker, blant annet for «forurensing» og for å ha gjort området ubeboelig.

Vale var også en av to eiere da Samarco-demningen brast i Mariana i samme region i 2015. Australske BHP Billiton eide resten. 19 personer døde og hundrevis ble hjemløse, i det som regnes som Brasils verste miljøkatastrofe.

250.000 mennesker mistet drikkevannet og 60 millioner kubikkmeter forurenset elvevann rant ut i havet.

Fabio Schvartsman, toppsjef i Vale, har uttalt at dødstallene denne gangen trolig bli mye høyere, men at konsekvensene for miljøet ikke like store.

Les mer om

  1. Brasil
  2. Vale
  3. Flom