Verden

November 2001: Nordalliansen rykker inn i Kabul under Taliban-regimets siste dager. Shah Marai måtte skjule kameraet sitt i et skjerf surret rundt hånden når han var ute på jobb. Ofte brukte han bare bylinen «stringer», for å unngå oppmerksomhet rundt seg selv. Foto: Shah Marai, AFP/NTB scanpix

Han startet med et kamera skjult i skjerfet under Taliban-regimet. I dag ble han og åtte pressekolleger drept på jobb i Kabul.

– Alt jeg kan tenke på, er biler som kan være lastet med eksplosiver, eller selvmordsbombere som kommer ut av en folkemengde, skrev fotografen om livet i Kabul. Mandag morgen ble han drept av det han fryktet mest.

  • Stine Barstad
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

AFP-fotografen Shah Marai var en av minst åtte journalister og fotografer som ble drept i bombeangrepene som tok mange liv i Afghanistans hovedstad mandag morgen.

IS har tatt på seg ansvaret for terrordåden.

Minst 26 mennesker døde i to separate bombeangrep, ifølge Reuters.

Mann utkledt som fotograf utløste bombe

Journalistene og fotografene ble rammet da de kom for å dekke det første smellet, og bombe nummer to ble utløst av en person som lot som at han var fotograf.

Pressefolkene som ble drept mandag er fotograf Mohammad Tokhi fra ToloNews, de tre Radio Azadai/Radio Free Europe-journalistene Ebadollah Hananzi, Sabvon Kakeker og Maharam Darani, de to fotografene Ghazi Rasoli og Norozali Rajabi fra TV1, AFP-fotografen Shah Marai Fezi, Mashal TV-journalisten Salim Talash og fotografen Ali Salimi fra Mashal TV.

Verste siden Talibans fall

Ytterligere seks pressefolk fra blant annet AlJazeera, Reuters og flere lokale medier ble hardt såret i angrepet.

«Dagens bombeangrep drepte flere journalister enn noe annet enkeltangrep siden Taliban-regjeringens fall i desember 2001», heter det i en pressemelding fra organisasjonen Reporters Without Borders.

I en tredje separat hendelse i landet mandag ble den kjente BBC-journalisten Ahmad Shah skutt og drept av ukjente gjerningsmenn i Khost-provinsen, melder BBC. Shah var på vei hjem på motorsykkel da han ble beskutt.

– Det er ikke lenger noe håp

Gjennom jobben for det internasjonale nyhetsbyrået oppdaterte Marai leserne om hverdagen i Kabul, i en egen blogg.

– Det er ikke lenger noe håp. Livet ser ut til å være enda vanskeligere enn under Taliban på grunn av usikkerheten, skrev AFP-fotografen Shah Marai i et korrespondentbrev for nyhetsbyrået i oktober 2016.

Fotografen blir omtalt som en institusjon ved AFP-kontoret i Kabul. Han startet som sjåfør for byrået i 1995. Fire år senere plukket han opp kameraet.

Shah Marai fotografert på AFPs kontor i Kabul i 2012. Foto: Johannes Eisele

Slik skildrer han arbeidsforholdene under Taliban-regimet på slutten av 90-tallet:

«De hatet journalister, så jeg var alltid veldig diskret. Jeg kledde meg alltid i tradisjonell salvar kamíz når jeg gikk ut, og tok bilder med et lite kamera jeg hadde gjemt i et skjerf surret rundt hånden. Talibans restriksjoner gjorde jobben ekstremt vanskelig – det var blant annet forbudt å fotografere alt levende, enten det gjaldt menn eller dyr.»

  • Her kan du lese hele den sterke bloggen til Shah Marai: «Når håpet er borte»

13. september 2011: Afghanske sikkerhetsstyrker frakter en skadet kollega over gaten etter at Taliban-styrker angrep USAs ambassade og NATOs hovedkvarter i Kabul. Taliban-angriperne ble nedkjempet etter 19 timer med raketter, granater og selvmordsangrep. Foto: Shah Marai, AFP/NTB scanpix

Oktober 2011: En liten gutt lener seg mot en vegg i utkanten av Kabul. En undersøkelse viser at ett av seks barn dør før fylte seks år i Afghanistan. Marai torde selv knapt ta med barna sine ut av huset de siste årene. Foto: Shah Marai, AFP/NTB scanpix

De gylne årene

På begynnelsen av 2000-tallet forlot alle utenlandske journalister Kabul, og Marai var igjen som eneste journalist på AFPs Kabul-kontor. Han så angrepene på tvillingtårnene i USA på BBC. Kort tid etter begynte ryktene å gå om et angrep på Afghanistan. En måned senere falt bombene over Kabul.

«De første bombene traff nær flyplassen. Jeg sov ikke den natten, men kunne ikke gå ut», skriver han. Morgenen etter tok han seg ut til flyplassen.

Januar 2014: En mann ser gjennom et knust vindu etter et selvmordsangrep i Kabul. Foto: Shah Marai, AFP/NTB scanpix

«Byen var forlatt. Jeg kom på sykkelen min, som en vanlig fyr, med et skjerf knyttet rundt hånden for å skjule kameraet. Jeg tok seks bilder den dagen, bare seks. Jeg endte opp med å sende to av dem», forteller han.

Tiden etter USAs invasjon beskriver Marai som «de gylne årene»: Folk strømmet ut i gatene, som nå var trygge og patruljert av vennlige, utenlandske soldater. Utenlandske journalister strømmet igjen til Kabul. Han kunne reise trygt og fritt på jobb til alle kanter av landet. Men gleden varte ikke lenge. I 2004 kom Taliban tilbake.

Februar 2017: En helsearbeider gir et barn poliovaksine i Kabul. Foto: Shah Marai, AFP/NTB scanpix

En mor gråter ved sykesengen til sønnen. Han er blitt hardt skadet i et selvmordsangrep, denne gangen foran universitetet i Kabul. Foto: Shah Marai, AFP/NTB scanpix

15 år etter USAs invasjon mente den erfarne fotografen at situasjonen i Afghanistan igjen var verre enn under Taliban-regimet.

«I dag er Taliban igjen overalt, og vi er stuck i Kabul mesteparten av tiden. Betongblokker er satt opp over hele byen for å hindre selvmordsangrep. Folk er ikke lenger vennlige mot noen med kamera. Ofte blir de aggressive. Folk stoler ikke på noen, spesielt ikke noen som jobber for et utenlandsk byrå. Er du spion? spør de.»

Søndag for én uke siden dekket Marai angrepet mot et velgerregistreringssenter. 48 personer ble drept. IS sier de sto bak både dette og angrepet som tok livet av Marai og fire andre journalister. Foto: Shah Marai, AFP/NTB scanpix

«Jeg tør ikke lenger ta barna ut på tur»

Som fotograf for AFP rykket Marai stadig ut for å dokumentere de mange blodige bombeangrepene rundt om i sin egen by. Mandag morgen ble han selv et offer.

Midt i mengden av journalister og fotografer som rapporterte fra åstedet der en motorsyklist sprengte seg selv i luften, gikk bomben av. Selvmordsbomberen kom til fots – forkledd som fotograf.

Minst fire andre journalister ble drept i angrepet. Totalt ble minst 21 mennesker drept av to selvmordsbombere i Kabul mandag morgen.

Marai og fire andre pressefolk ble drept da en selvmordsbomber utkledd som fotograf utløste en sprengladning blant journalistene som dekket det første angrepet. Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB scanpix

«Jeg tør ikke lenger ta barna mine med ut på tur. Jeg har fem, og de tilbringer tiden stuet sammen inne i huset. Hver morgen når jeg går til jobb, og hver kveld når jeg returnerer hjem, er alt jeg kan tenke på biler som kan være lastet med eksplosiver, eller selvmordsbombere som kommer ut av en folkemengde. Jeg kan ikke ta den risikoen. Så vi går ikke ut», skrev han i oktober i fjor.

Shah Marai fikk nylig en liten datter til. Nå er familien hans igjen alene – og AFP-kontoret har mistet en god fotograf.

Les mer om

  1. Terrorisme
  2. Kabul
  3. Afghanistan
  4. Taliban