Vemodig avskjed med prins Henrik i Danmark

Det var en rørt kongelig familie som tok farvel med prins Henrik under bisettelsen i Christiansborgs Slotskirke i København tirsdag.

Prins Henrik av Danmark døde 13. februar og ble bisatt tirsdag. Her er Dronning Margrete, hans to sønner og andre av hans nærmeste etterlatte.

Dronning Margrethe, sønnene Frederik og Joachim og deres koner holdt hverandre i hendene og sendte hverandre små, trøstende smil der de satt på første rekke til venstre for båren.

– Prins av Danmark, av jord er du kommet, til jord skal du bli, av jorden skal du igjen oppstå, sa kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen, kongefamiliens egen prest som sto for jordpåkastelsen.

Tre kor ledet deretter salmesangen, og kisten ble båret ut av ti rødkledde offiserer fra Den Kongelige Livgarde, som hadde stått vakt rundt prinsens båre.

Utenfor slottskirken ventet et æreskompani sammensatt av forskjellige kompanier i hæren, og et musikkorps som spilte Prins Henriks Honnørmarch.

Bisettelsen ble markert med at alle kirkeklokkene i kirker som tilhører den danske folkekirke, ringte i en halvtime før seremonien begynte, og deretter igjen i en halvtime etterpå.

Inne i kirken ble gjestene møtt av en overveldende duft fra hundrevis av bårebuketter og kranser. Foran båren lå en stor krans fra dronningen med påskriften «Daisy».

Omtalt som fargerik og fransk

Under bisettelsen holdt Erik Norman Svendsen en svært oppriktig tale, der prinsens fargerike liv ble risset opp, deriblant hans til tider vanskelige forhold til mediene og sin egen rolle i kongehuset.

– Prinsen har i den grad vært seg selv og båret sin hatt som han ville. Fargerik, uredd og fransk. Det ga ofte gjenlyd i pressen. I en periode følte prinsen at han ble regelrett mobbet, sa presten.

Men han holdt fast ved sin personlighet, selv om han ikke alltid ble forstått av danskene, sa han.

Han la også vekt på at prinsen omga seg med sin familie, og at han var dronningens viktigste støtte. Han fortalte om prinsens oppvekst i Vietnam og om hvordan den franske diplomaten møtte den daværende kronprinsessen.

– Vi husker prins Henriks vakre tale til sin brud ved Fredensborg Slot, sa Norman Svendsen, som har kjent kongefamilien i mange år.

Mindre privat sammenkomst etter bisettelsen

Om lag 60 personer var invitert til seremonien. I tillegg til dronning Margrethe og resten av kongefamilien kom en rekke medlemmer av prinsens franske familie, samt venner og representanter for det offisielle Danmark.

Etter seremonien skulle kongefamilien og gjestene delta i en mindre, privat sammenkomst på Amalienborg slott, slik Henrik ønsket.

Bisettelsen ble markert over hele Danmark, blant annet ved at alle landets historiske møller gikk i såkalt sørgeposisjon, der vil si med vingene i kors.

Siden onsdag er det flagget på halv stang på alle offentlige bygninger og skip, og det er proklamert en måneds hoffsorg.

Prins Henrik døde tirsdag i forrige uke etter noe tids sykdom. Han ble 83 år gammel.