Verden

Amerikanere hjemme etter år som fengslet i Nord-Korea: – Det er som en drøm

De tre amerikanske statsborgerne landet i USA midt på natten, men fikk en offisiell velkomst av president Donald Trump.

Kim Hak-song, Kim Sang-duk og Kim Dong-chul viste v-tegnet, symbolet for fred og seier, da de landet på amerikansk jord. De tre har vært fengslet i Nord-Korea.
  • Nina Selbo Torset
    Journalist
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

Presidentens helikopter, Marine One, landet på flybasen Joint Base Andrews i Maryland rundt klokken 2.30 lokal tid (8.30 norsk tid).

Der møtte Trump sin visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo, som etter et kort besøk i Nord-Korea dagen før fikk løslatt tre amerikanske statsborgere.

Kim Dong-chul, Kim Sang-duk og Kim Hak-song hadde vært fengslet i Nord-Korea i henholdsvis 30, 13 og 12 måneder. Da de landet på amerikansk jord torsdag, gikk USAs president og førstedame om bord i flyet.

Etter noen få minutter kom de ut sammen. De tre løslatte amerikanerne viste v-tegnet, symbolet for fred og seier, mens Donald og Melania Trump applauderte ved siden av. I bakgrunnen ble et gigantisk amerikansk flagg holdt opp av to brannbiler.

President Trump og USAs førstedame på vei inn i flyet for å møte de tre løslatte amerikanerne.

– Som en drøm

En rekke journalister hadde møtt opp i nattetimene. Trump spøkte med pressen og sa at seansen trolig hadde «tidenes seertall for klokken tre på morgenen».

På spørsmål fra pressen om hvordan han hadde det, svarte Kim Dong-chul via en tolk:

– Det er som en drøm. Vi er veldig, veldig glade.

Den amerikanske forretningsmannen, som er født i Sør-Korea, ble pågrepet i november 2015 og dømt til ti års hardt arbeid i Nord-Korea etter å ha blitt tiltalt for spionasje.

Utenriksminister Pompeo avviste at de tre fangene var på dagsordenen da han på kort varsel reiste på dagstur til Nord-Korea denne uken. Etter bare 13 timer i landet var imidlertid Pompeo på vei hjem – sammen med de tre amerikanerne.

Trump har tidligere hintet om muligheten for at de tre skulle bli løslatt.

– Som mange vet forsøkte den tidligere regjeringen lenge å få løslatt tre gisler fra en arbeidsleir i Nord-Korea, uten hell. Følg med, skrev presidenten på Twitter i forrige uke.

Les også

Nyhetsanalyse: USA er ute av tre store avtaler på ett år. Trumps metode bygger på høyresidens stadig økende skepsis til USAs rolle i verden.

Trump takket Kim

Nord-Korea har tidligere brukt de tre amerikanerne som pressmiddel mot USA. Løslatelsen er et positivt uttrykk for velvilje, sa pressetalsperson Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus da det ble kjent.

I am pleased to inform you that Secretary of State Mike Pompeo is in the air and on his way back from North Korea w … https://t.co/JZgZqFDWx2

På flyplassen i Maryland i nattetimene torsdag sa president Trump at han fryktet amerikanerne ikke kom til å bli løslatt.

– Helt ærlig trodde vi ikke dette kom til å skje, men det gjorde det, og det var viktig for oss alle, sa Trump, som takket Nord-Koreas leder.

– Vi ønsker å takke Kim Jong-un, som var helt utmerket [ … ] At vi klarte å få dem ut så raskt er en hyllest til flere ting, inkludert en viss prosess som foregår akkurat nå.

– Jeg tror virkelig at han (Kim Jong-un, journ.anm.) ønsker å gjøre noe og gjøre landet sitt til en del av den virkelige verden, sa han og la til at forholdet mellom USA og Nord-Korea aldri har vært som det er nå.

Det er ventet at president Trump skal møte den nordkoreanske diktatoren i Singapore i slutten av juni. I en pressemelding publisert i natt kaller Kim Jong-un det kommende møtet for et «strålende første steg» på veien mot å forbedre situasjonen på Koreahalvøya og «bygge en god fremtid».

Les også

Trump til angrep på mediene, Comey og Demokratene. Tilhengerne hyllet ham med «Nobel, Nobel, Nobel»-tilrop

En TV-skjerm med bilder av de tre amerikanerne Kim Dong-chul (fra venstre), Kim Sang-duk og Kim Hak-song på en jernbanestasjon i Sør-Koreas hovedstad Seoul.

Takker venner og familie

De tre løslatte amerikanerne ser ut til å være ved god helse, ifølge Trump. I en felles uttalelse til pressen uttrykker de sin takknemlighet til den amerikanske regjeringen, Trump, utenriksministeren og det amerikanske folket.

– Vi takker Gud og alle våre familiemedlemmer og venner som ba for at vi skulle komme hjem. Gud velsigne USA, det beste landet i verden, heter det i uttalelsen.

Kim Hak-song arbeidet ved Det vitenskapelige og teknologiske universitetet i Pyongyang (PUST) og ble pågrepet ved en jernbanestasjon i den nordkoreanske hovedstaden i mai 2017, mistenkt for å ha utført «fiendtlige handlinger» mot det nordkoreanske regimet.

Kim Sang-duk, også kalt Tony Kim, ble pågrepet i april 2017 ved hovedflyplassen i Pyongyang. Også han hadde undervist ved PUST.

Trump: Alle synes jeg fortjener Nobels fredspris

Trumps koreapolitikk har ført til spekulasjoner om at han kan få Nobels fredspris i 2019. I forrige uke ble han offisielt nominert av 18 republikanske kongressmedlemmer.

Da Trump selv fikk spørsmål onsdag om han fortjener prisen, svarte han følgende:

– Alle synes det, men jeg vil aldri si det, sa en leende Trump og la til:

– Den prisen jeg ønsker er seier for verden.

Da Trump holdt et folkemøte for sine tilhengere i Michigan i slutten av april, ropte de taktfast «nobel, nobel, nobel» til presidenten.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Nord-Korea
  3. USA