Verden

Kirkeklokkene varslet «fare» da rasister åpnet politisk fest på Gotland

GOTLAND (Aftenposten): - Selvsagt blir det arbeidsløshet når hvem som helst kan bli svensk, sa lederen i Svenskarnas Parti fra scenen i Almedalsparken i Visby lørdag kveld.

Et tyvetall tilhengere sto foran scenen da partileder Stefan Jacobsson talte. Bak dem sto et massivt politioppbud og noen hundre motdemonstranter. Foto: MONA W. CLAUSSEN

 • Mona W. Claussen
  Mona W. Claussen
  Journalist

Blant motdemonstrantene lød en enslig saksofon, og melodien var hentet fra Pippi Langstrømpe. Foto: MONA W. CLAUSSEN

Den tradisjonsrike politikeruken i Visby på Gotland starter søndag. 25.000 mennesker kommer til å delta i drøyt 3300 møter og seminarer, hele det politiske Sverige er til stede.

Over 30 kirker

Lørdag kveld fikk Svenskarnas Parti tjuvstarte arrangementet. Det har vakt sterke reaksjoner. For partiet har nazistiske røtter, er klart rasistisk og vil avvikle det parlamentariske systemet som demokratiet og Almedalsveckan er tuftet på.

Motdemonstranter stilte mannsterkt opp da partileder Stefan Jacobsson og et tyvetall tilhengere samlet seg i Almedalsparken klokken 18. Et massivt politioppbud dannet en mur mellom partene. Regnet øste.

— Ingen nazister i vår park, skrek motdemonstrantene. Og så begynte kirkeklokkene å kime. De kimet i Visby og over 30 andre steder på Gotland. Slik ville kirkens folk varsle at noe pågikk som var til fare for samfunnet.

- Vi tar grovjobben

Svenskarnas Parti vil stoppe innvandringen, som de mener ødelegger Sverige.

— Mediene demoniserer oss, men det forandrer ikke det faktum at det flerkulturelle samfunnet er mislykket, sa partileder Stefan Jacobsson.

Han mener at særlig de svenske sosialdemokratene bærer et stort ansvar for utviklingen, og at noen nå må ordne opp.

— Vi tar gjerne grovjobben som ingen andre vil røre. Når det gamle er rensket bort, kan vi begynne å bygge noe som er bedre, lovet han.

Han fikk svar fra noen hundre aksjonister: - Nassesvin, nassesvin!

- Den brune gjørma

Utenfor den gamle hansabyens ringmur holdt kirken motaksjon. Ikke siden 1930-tallet har menneskers likeverd vært så truet, mener domprost Mats Hermansson.

Helena Anderberg likte ikke at rasister fikk innlede Sveriges største politiske evenement.

— Høyreekstreme og rasistiske strømninger vokser og blir stadig mer synlige, sier han til Aftenposten.Svenskarnas Parti representert de mørkeste kreftene i "denne brune gjørma", mener domprosten.

Det er ikke første gang svenske kirkeklokker blir brukt på samme måte som lørdag kveld. Da Svenskarnas Parti demonstrerte i Jönköping 1. mai, kimet klokkene i to kirker for å varsle det svenskene kaller samfunnsfare. Da var det første gang dette skjedde siden annen verdenskrig. To kirkemedlemmer ble siden tiltalt for ordensforstyrrelse. De hadde sittet i et gatekryss og sunget salmer.

Øker aktiviteten

— Jeg synes ikke Svenskarnas Parti burde få komme hit til Visby, sier Helena Anderberg, en av dem som tok med paraply og stilte opp i Almedalsparken lørdag. Hun gleder seg over kirkens manifestasjon.

— Det er kraftfullt!

Carola Edlund synes at også Svenskarnas Parti må få ytre seg. - Men et paradoks er det.

Carola Edlund mener det er et paradoks at Svenskarnas Parti får bruke demokratiet til å arbeide for demokratiets avvikling.— Men det er likevel best at de får fremføre sitt budskap, mener hun.

Nazistiske organisasjoner har økt aktiviteten i Sverige det siste året, ifølge den antirasistiske stiftelsen Expo. Antall aktiviteter har økt fra 1824 i 2012 til 2333 i 2013.

— Svenskarnas Parti og andre rasistiske eller nazistiske bevegelser mobiliserer foran høstens valg, sier statsviteren Marie Demker ved Göteborgs universitet til Aftenposten.

Søndag starter det ofisielle arrangementet i Visby. Klokken 19 taler sosialdemokratenes statsministerkandidat Stefan Löfven.

Les også: Stefan Löfven - barnehjemsgutten som skal reparere det svenske folkhemmet

 1. Les også

  Nynazister skal delta i svenske skolevalgdebatter

 2. Les også

  Bues ut, tagges ned og boikottes

 3. Les også

  Nazister øker aktiviteten i Sverige

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Svenskarnas parti: Brenner for de ulmende ideene om rase og rasehygiene | Ingeborg Senneset

 2. VERDEN
  Publisert:

  Svenske tilstander er ikke bare gjengkriminalitet og kaotisk integrering. Økonomien blomstrer. Så hvorfor sliter «sossarna»?

 3. VERDEN
  Publisert:

  Stefan Löfven: – En skam at historiens avskum viser sitt stygge tryne

 4. VERDEN
  Publisert:

  Stefan Löfven brukte sin egen personlig historie for å angripe nazister

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Kvinnene som avgjør svensk politikk

 6. VERDEN
  Publisert:

  Omstridt nynazistisk deltagelse på svensk politikerstevne