Verden

Vil lovfeste Israel som en jødisk stat

Statsminister Benjamin Netanyahu åpner for å lovfeste at staten Israel er en jødisk stat. Det vil ramme 1,5 millioner israelske arabere. Lovforslaget kan skape regjeringskrise.

Statsminister Benjamin Netanyahu var i helgen på landskamp, noe som bidro ekstra til spekulasjonene om at Israel er på vei mot nyvalg.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Uroligheter og terror overskygger de innenrikspolitiske dragkampene i Israel, men mange kommentatorer mener landet seiler mot nyvalg som følge av indre spenninger i regjeringen.

Terroraksjonene som nå rammer Israel, setter en alvorlig innenrikspolitisk konflikt i skyggen. Ifølge kritikerne handler den i realiteten om hvorvidt det israelske demokratiet bare skal være for jøder, slik avisen Haaretz formulerer det på lederplass.

Denne loven har i det siste vært på toppen av den innenrikspolitiske dagsorden i Israel. Flere kilder mener at de siste ukers terrorhandlinger kan føre til at tilhengerne av en slik lovendring får vind i seilene.

Netanyahu har endret mening

Benjamin Netanyahu endret i helgen mening til å bli en mer aktiv støttespiller for en slik lov.

Søndag var spørsmålet om å lovfeste at Israel er en stat for det jødiske folk, til behandling i regjeringens underutvalg for lovsaker.

Der ble dette foreløpig stanset av justisminister Tzipi Livni, som leder underutvalget.

Statsminister Netanyahu truer nå med å overkjøre regjeringens underutvalg og ta saken direkte opp til votering i regjeringen. Det kan ende med flertall og at regjeringen dermed stiller seg bak et slikt forslag til nasjonalforsamlingen Knesset.

Det er ikke fastsatt noen dato for når saken kan komme opp i regjeringen, skriver Reuters.

Motstandere: Dette vil svekke demokratiet

Motstanderne av en slik lovendring hevder at dette i realiteten vil svekke Israel som demokratisk stat. Det vil sikre jødiske grupper rettigheter som andre, for eksempel arabiske, ikke har. Dette gjelder også retten til språk. Arabisk skal ikke lenger være offisielt språk, men bare få en spesiell status. Lovgivningen i landet skal reflektere at Israel er en jødisk stat.

Arabiske israelere som har demonstrert mot loven, fikk følgende hilsen fra statsministeren: Dere som demonstrerer mot Israel, kan flytte til De palestinske selvstyreområdene.

LES OGSÅ:

Les også

Angrepene som har satt fyr på Jerusalem

Israels regjering er splittet

I den israelske koalisjonsregjeringen er det justisminister Livni fra partiet Bevegelsen (Hatnua) og finansminister Yair Lapid som står opp mot denne loven. Lapid startet partiet Det er en fremtid (Yesh Atid) som ble det nest største i Knesset ved valget i 2013. Den tidligere TV-journalisten regnes som kanskje den fremste moderate kraften i israelsk politikk.

Uroligheter og terror overskygger de innenrikspolitiske dragkampene i Israel, men mange kommentatorer mener landet seiler mot nyvalg som følge av indre spenninger i regjeringen.

Men hans og Livnis motstand mot lovendringen splitter regjeringen. Representanter fra ytre høyrefløy, slik som økonomi— og handelsminister Naftali Bennett som leder partiet Jødiske Hjem (Habayt Hayehudi), truer nå med mottiltak. Han sier at de ikke vil stemme for neste års statsbudsjett fordi det legges frem av Lapid.

Styrer Netanyahu mot regjeringskrise?

Bennett viser til at forslaget om å lovfeste Israel som en stat for det jødiske folk er nedfelt i den to år gamle regjeringserklæringen. Dersom regjeringen ikke enes som et statsbudsjett innen mars neste år, er det automatisk regjeringskrise.

Ordinært er det valg i Israel først i 2017.

Men det er akkurat mot regjeringskrise mange i Israel nå mener statsministeren styrer. Med ulikt utgangspunkt har israelsk TV, radio og de største avisene meldt at faren for regjeringskrise er stor.

Netanyahu skal ha varslet ledelsen i sitt eget parti, Likud, at de må forberede seg på et nyvalg. Han har lagt til at han håper en skal unngå det.

Det spekuleres heftig om at statsministeren ønsker å bytte ut Livni og Lapid og erstatte dem med representanter fra ytterliggående religiøse partier. Men disse synes lite lystne på regjeringsmakt. Selv har Netanyahu avvist at dette er på tale.

Statsministeren snur kappen etter vinden

Statsministeren har vist en enestående evne til å snu kappen etter vinden.

Israels største avis Yedioth Ahronoth skriver på kommentarplass at Netanyahu er «værhanen som vet hvor vinden blåser».

Mange peker nå på at terroraksjonene mot synagogen i Vest-Jerusalem mandag vil sette maktspillet i regjeringen i skyggen. Det vil samle Israel. Men neppe over tid.

— Selv om krisen avverges nå, er det kun en utsettelse på noen måneder. Valgkampen har - for alle praktiske formål - begynt, skriver avisen Haaretz' kommentator Yossi Verter.

  • Les også:

Les også

  1. Israel vil la folk bære våpen i selvforsvar

  2. Frykter at konflikten mellom israelere og palestinere skal utvikle seg til borgerkrig

Les mer om

  1. Israel