Verden

Store demonstrasjoner i New York i natt

(NEW YORK/Aftenposten): - Jeg er ikke typen som vanligvis tar til gatene. Men nå har jeg også fått nok, sier Marcus Logan (44) til Aftenposten. Han var blant de mange tusen som demonstrerte mot politivold i New York i natt.

Demonstrasjonene i New York natt til fredag var stort sett fredelige, men flere titall ble arrestert etter å ha nektet å flytte seg da de fikk beskjed om det. Foto: AP Photo/John Minchillo

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Flere tusen mennesker protesterte på fredelig vis i New York natt til fredag for å vise sin motstand mot at det ikke blir noen rettssak etter at afroamerikaneren Eric Garner ble drept av politiet i sommer.

Garner, som var mistenkt for å selge svartebørssigaretter på gaten i bydelen Staten Island, døde etter at politimannen Daniel Pantaleo tok kvelertak på ham og tvang ham i bakken 17. juli.

Angrepet ble filmet av et vitne, og videoen viser tydelig at Garner hverken var bevæpnet eller at han oppførte seg voldelig mot politiet.

Opp mot 10.000 demonstrerte i new York

Fire andre politifolk deltok i angrepet på Garner, som ropte "jeg får ikke puste!" gjentatte ganger før han ble liggende bevisstløs på bakken. Seksbarnsfaren Garner, som veide 160 kilo, døde på sykehuset etter å ha fått et hjerteinfarkt i sykebilen like etter angrepet.

En storjury i Staten Island bestemte seg onsdag for ikke å anbefale å stille Pantaleo for retten. Kjennelsen kom kun ni dager etter en tilsvarende beslutning i Ferguson, Missouri, der en annen politimann unngikk rettssak etter å ha drept 18-åringen Michael Brown.Protestene var umiddelbare i New York, og hundrevis av mennesker samlet seg natt til torsdag for å demonstrere mot storjuryens kjennelse.

Minst ti ganger så mange — opp mot 10.000 newyorkere, ifølge CNN - deltok i demonstrasjonene natt til fredag.

Les også

Frykter opptøyer etter nytt politidrap i USA

Demonstrantene blokkerte flere av New Yorks hovedveier, og politiet ble i en periode nødt til å stenge Brooklyn-broen fordi kjørebanen var full av protesterende borgere.

Politiet arresterte flere på Times Square

I all hovedsak var demonstrasjonene fredelige, men det oppsto knuffing på Times Square i 04:30-tiden mellom demonstranter og politiet. Noen titall mennesker ble arrestert.

Også i flere andre amerikanske byer ble det i natt gjennomført demonstrasjoner.

— Jeg er ikke typen som vanligvis tar til gatene, men nå har jeg også fått nok, sier Marcus Logan (44), som vi treffer ved Union Square på nedre Manhattan.

44-åringen, som jobber med markedsføring, holder opp et skilt med teksten "politiets brutalitet og drap må stanse!"

Marcus Logan (44) demonstrerte mot politivold på Union Square i New York natt til fredag. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

— Det er ikke nytt for oss svarte newyorkere at politiet er mer voldelige mot oss enn mot hvite. Det som er nytt er at disse angrepene blir filmet og at de blir spredd via sosiale medier, sier Logan, som håper at demonstrasjonene får konsekvenser.- Jeg tror vi kan oppnå noe ved å si fra, så tydelig vi kan, at vi ikke lenger aksepterer at politiet oppfører seg på denne måten. Dette handler om å ta ansvar. Politiet, både her i New York og i resten av landet, må innse at de har et alvorlig problem og en hel haug med inkompetente politifolk som ikke vet hvordan de skal gjøre jobben sin, sier Logan.

Vil gi New York-politiet tredagerskurs

I New York ser borgermester Bill de Blasio ut til å ha hørt budskapet Logan og mange andre newyorkere roper ut i nattemørket.

— Fundamentale spørsmål blir stilt, og de blir stilt med rette, sa han på en pressekonferanse torsdag.

Han bemerket at han, som er gift med en afroamerikansk kvinne og som har mørkhudede barn, tar krisen svært personlig.

- Folk trenger å vite at brune og svarte liv teller like mye som hvite liv, sa han.

De Blasio la til at han nå vil trene opp New York-politiet for å unngå overreaksjoner. Hele 22.000 politifolk i byen må nå gjennomgå et tredagers kurs i "de-eskalering", sa borgermesteren.

New York-guvernør Andrew Cuomo gjorde det torsdag klart at det er mange som nå må se seg selv i speilet.

- Vi må se på hele systemet. Dette handler ikke bare om Eric Garner. Det handler ikke bare om Missouri. Dette er større og bredere, sa han.

Les også:

Les også

Politimann skjøt og drepte ubevæpnet mann i Brooklyn

Les også:

 1. Les også

  Skadefryd etter USA-opptøyer

 2. Les også

  Skolene i Ferguson er stengt. Nå får barna undervisning på biblioteket.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Merkebutikker plyndret i New York

 2. VERDEN
  Publisert:

  Titusenvis demonstrerte mot rasisme i England og resten av Europa for andre dag på rad

 3. VERDEN
  Publisert:

  USA raser: Én person drept etter skudd mot demonstranter i Detroit. Portforbudet brutt i Minneapolis.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Se de historiske bildene: Demonstrasjoner mot politivold og rasisme over hele USA

 5. VERDEN
  Publisert:

  Voldelig natt i USA: Sammenstøtene eskalerer

 6. VERDEN
  Publisert:

  Politiet i Minneapolis skal granskes