Vestlige fremmedkrigere håper å krige mot IS i Irak

Eventyrlystne amerikanere og andre vestlige menn reiser til Nord-Irak for å krige med kurdisk milits mot IS - men myndighetene ber dem bli hjemme.

John Cole (23) fra USA er to meter høy og rager over de fleste av sine kurdiske medsoldater i Irak.

— Noen tar et friår etter college, andre bare gjør dette, sier 23 år gamle John Cole fra Charlotte i delstaten North Carolina.

Den to meter høye amerikaneren rager over sin kurdiske kollega ved en militærbase i Makhmur, på veien til den nyeste fronten i krigen mot ekstremistgruppa IS i Irak.

Flere tusen vestlige fremmedkrigere har sluttet seg til jihadister i Syria og Irak. Et mindre antall har tatt samme vei til den krigsherjede regionen for å krige på motsatt side.

«Ganske kult»

Med våpen i hånd vil de kjempe mot jihadistene - på tross av at kurdiske myndigheter sier de trenger penger og våpen mer enn de trenger menn.

- Du kan føle eksplosjonene i tennene. Det er faktisk ganske kult, sier Cole til nyhetsbyrået Reuters mens han nervøst trekker inn røyken fra en sigarett.

Nøyaktig hvor mye kamperfaring 23-åringen har fått siden han kom til Irak i fjor høst, er uklart. Selv sier han at han har deltatt i offensiver mot IS som involverte både artilleriild og luftangrep.

Syria først

Det til forskjell fra de regulære amerikanske soldatene stasjonert i nærheten. Brorparten av dem driver stort sett med opplæring og støtte til irakiske regjeringsstyrker og peshmergaen - hæren til den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak.

Cole sluttet i jobben i et transportfirma i fjor og dro først til Syria, deretter Irak, hvor han planlegger å bli i alle fall fram til oktober.

23-åringen sier selv at hans fascinasjon for Nord-Irak brakte ham hit.

Les også

IS-rekruttenes utdannelse og ekteskap overrasket forskere

— Jeg har lyst til å tilbringe tid her og lære mer om kulturen, folket, landets historie, og så dra hjem igjen.

Veteraner

Hans daglige gjøremål i kurdernes tjeneste består stort sett i å bemanne veisperringer og hjelpe internflyktninger, forteller han.

John Cole ved et sjekkpunkt ved militærbasen i Makhmur i Irak.

Cole har ingen nevneverdig erfaring fra det amerikanske forsvaret, men mange av de frivillige i Nord-Irak er veteraner fra vestlige militærstyrker. Blant dem er Ryan O'Leary, en skilt 29-åring fra Iowa. Han kom hit for ett år siden, men har også tjenestegjort for den amerikanske hæren i Irak og Afghanistan.

O'Leary og to andre amerikanske ekssoldater jobber med peshmergaen nord for Mosul, der de lærer kurderne førstehjelp og våpenhåndtering.

— Akkurat nå går det mest i å kjede seg ved frontlinjen, sier han.

«Miniverdenskrig»

Cole har tatt bilder av likene av IS-krigere og lagt dem ut på Instagram. Han er overrasket over at de kommer fra så mange forskjellige land.

— Det er fascinerende - som en miniverdenskrig - fordi så mange folk fra overalt kommer til ett sted og kriger.

Kurdiske myndigheter har lagt press på utenlandske regjeringer for å hindre at deres borgere reiser til Irak for å slutte seg til peshmergaen. Myndighetene er ikke ansvarlige for de vestlige fremmedkrigerne, påpeker Jabbar Yawar, generalsekretær i peshmergadepartementet.

— Det er ikke noe formelt organ som gir dem tillatelse, sier han.

Kastet ut

O'Leary anslår at de vestlige frivillige nå teller færre enn 40 - deriblant kriminelle og bråkmakere.

— Én ble kastet ut for to dager siden. De kjøpte en enveisbillett til ham. Han forsto ikke kulturen, sier 29-åringen fra Iowa.

Selv håper han å få med seg peshmergaens lenge varslede gjenerobring av Mosul, IS' hovedsete i Irak. (©NTB)