Verden

Sjokoladekonge kan bli neste president

Han ble søkkrik på sjokolade, og kontrollerer landets viktigste private TV-stasjon. Nå kan Petro Porosjenko bli Ukrainas neste president. Lederen fra Maidanplassen, Vitalij Klitsjko, ligger dårlig an til å vinne presidentvalget.

Vitalij Klitsjko (til venstre) møter USAs utenriksminister John Kerry sammen med "sjokoladekongen" Petro Porosjenko (i midten) og lederen for det ytterliggående høyrepartiet Svoboda Oleh Thjanibok i Kiev i forrige uke. Porosjenko leder klart på de første meningsmålingene foran presidentvalget i Ukraina i mai. Kevin Lamarque

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Vanlige ukrainere kaller ham bare for «sjokoladekongen», og ukrainere elsker sjokolade. En smart oligark seiler opp til å vinne valget, hvis han velger å stille.

Petro Porosjenko er i dag Ukrainas syvende rikeste mann, etter å ha bygget opp en formue på 10 milliarder kroner gjennom sjokoladeprodusenten "Roshen".

I tillegg kontrollerer en av Ukrainas største private og statsuavhengige TV-stasjoner, «5 Kanal». Og han er «uavhengig» medlem i parlamentet.

Oligark scorer høyest

På de første meningsmålingene etter Maidanopprøret og den russiske militære intervensjonen på Krim, ligger han på en klar førsteplass med 21 prosentpoengs oppslutning foran det kommende presidentvalget i Ukraina i mai.

Selv om han ennå ikke har annonsert om han vil stille, har han allerede et godt forsprang til de andre kandidatene.

Les også:

Les også

«Vi vil ikke ha slike nazister som dere her. I Vesten er det bare homoelskende jøder. Her grise-banker vi slike.»

Tungvektsbokser på etterskudd

De mest synlige lederne under opprøret fra Maidanplassen ligger dårlig an til å bli Ukrainas neste president:

 • Vitalij Klitsjko, den tidligere tungvektsbokseren som fremsto som den viktigste lederen under opprøret, har 14 prosentpoeng.
 • Julia Timosjenko, som slapp ut av fengsel da Janokovitsj rømte fra Kiev og mange i vesten har pekt ut som den mest sannsynlige presidenten, får bare støtte av 9 prosentpoeng av de spurte.

Julia Timosjenko er ikke veldig populær i befolkningen som helhet, viser målingen. Emilio Morenatti, AP

En av de to meningsmålingene er utført at instituttet som ledes av hennes egen datter.

To kandidater fra ytre høyre

Lederen for det ytterliggående nasjonalistpartiet Svoboda, Oleh Thjanibok, som kontrollerer 4 av 20 statsråder i den nye regjeringen, får bare 2,5 prosentpoeng.

Dette er langt mindre enn det Svoboda fikk ved forrige parlamentsvalg da 10 prosent av velgerne stemte på partiet.

Svoboda-lederen mister trolig stemmer etter at også lederen for det høyreekstreme paramilitære gruppen Høyre sektor Dmytro Yarosh varslet at han ville bli president. Lederen for den maskerte, uniformerte og godt organiserte gruppen som spilte en viktig rolle foran på barrikaden, får 1,6 prosent.

Les også:

Les også

Her er de ukrainske nasjonalistene Vesten ikke vil snakke om

Kandidaten fra partiet til den avsatte presidenten Janukovitsj ligger på 7 prosent.

Det er stor usikkerhet knyttet til meningsmålingene fra Ukraina. Omlag 30 prosent av de spurte, særlig velgere i de russiskdominerte områdene i øst, sier de ikke vil stemme.

Resultatene varierer også avhengig av hvilke kandidater som ramses opp.

Vestvennlig oligark med kontakter i øst

— Porosjenko var den eneste oligarken som støttet Maidan fra starten og møtte opp og støttet demonstrantene. Han har alltid vist at han vil vende seg mot Europa, sier den svenske Ukrainaeksperten Hanna Söderbaum ved Sentrum for Russlandsstudier ved Universitetet i Uppsala.

- Samtidig var han smart nok til å holde en forholdsvis lav profil i forhold til de som ledet demonstrasjonen. Mange ukrainere ønsker en sterk leder som Porosjenko, og en leder som har penger, sier Söderbaum. Hun viser til at Porosjenko allerede har allerede lovet å bidra med penger til å bygge opp sentrum i Kiev som ble ødelagt under opprøret.

— Porosjenko kan også sees på som en kandidat som kan bygge bro til Russland. Han har handelsforbindelser med Russland, og kan også hente stemmer i de østlige delene av landet, sier Söderbaum.

Oligarkene entrer maktscenen

I en artikkel i Dagens Nyheter advarer Söderbaum mot at oligarker fra både øst og vest nå har fått formell politisk makt av den nye regjeringen i Kiev.

To oligarker er utpekt til guvernører i de viktige regionene i Øst-Ukraina:

 • «Gasskongen» Serhiy Taruta, som ifølge Forbes er enda rikere enn "sjokoladekongen", er ny guvernør i Donetsk.
 • Ukrainskjødiske Ihor Kolomojskij fra industrigiganten Privat Group, Ukrainas tredje rikeste mann, skal styre Dnipropetrovsk.
  Begge disse oligarkene er nære støttespillere til Timosjenko.

«Ukraina har havnet i en ekstraordinær situasjon, der oligarkenes interesser og landets beste for øyeblikket ser ut til å gå hånd i hånd. Men uansett om regjeringens strategi lykkes, er det en stor risiko for at mange vil oppfatte det som et svik mot selve kjernen i Majdanbevegelsen», skriver Söderbaum sammen med lederen for Forum Eurasien Henrik Hallgren.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Han er leder i et politisk system nær en virkelig versjon av «House of Cards»

 2. VERDEN

  Her må læreren smøres og doktoren bestikkes. Det er Europas mest korrupte land.

 3. VERDEN

  Han ble kjent som president på TV. Nå kan ha få rollen i virkeligheten.

 4. VERDEN

  Han spiller president i TV-suksess. Nå vil han styre landet på ordentlig.

 5. VERDEN

  Før lo de av ham. Nå har han tatt første skritt mot å bli landets mektigste person.

 6. VERDEN

  Ukrainsk komiker leder på meningsmålingene foran presidentvalg