Verden

Disse kartene viser Assads taktikk mot opprørerne. Det var slik regimet vant slaget om Aleppo.

ISTANBUL (Aftenposten): Bashar al-Assad øyner muligheten til seier i utkanten av Damaskus. Derfor fortsetter angrepene som FN kaller en «uakseptabel kollektiv avstraffelse».

Slik har den opprørskontrollerte enklaven i Øst-Ghouta blitt redusert i størrelse siden den 18. februar. Det gjenstår bare noen få kilometer før enklaven er blitt delt i to.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Kampen mot terrorister fortsetter, og Ghouta-operasjonen er en fortsettelse av kampen mot terror, sa Bashar al-Assad til statlig TV søndag, ifølge Reuters.

Han avviser krav om å stanse bombardementet som de siste tre ukene har krevd hundrevis av sivile dødsofre i den opprørskontrollerte enklaven som ligger rett i utkanten av hovedstaden Damaskus.

Beskyldninger fra USA og Storbritannia om syrisk og russisk medskyldighet i «hjerteskjærende menneskelige lidelser» og «drap på uskyldige sivile under falsk dekke av å bekjempe terrorister» blir ignorert.

En mann i byen Douma i Øst-Ghouta den 27. februar.

Den syriske hæren skal ha tatt 25 prosent av området

Regjeringshæren rykket i helgen frem på bakken. Det skjedde etter tre uker med massiv bombing. Hæren har erobret over 30 prosent av landområdet som opprørerne har kontrollert ved Øst-Ghouta, ifølge Reuters. Det er bare noen få kilometer som gjenstår før enklaven er blitt splittet i to.

Russland tilbød tirsdag de gjenværende opprørerne fritt leide ut av Øst-Ghouta. De gjorde det samme rett før de erobret hele Aleppo i 2016.

– Assad forsøker å dele enklaven i to og senere isolere område for område, for så å bekjempe del for del, sier orlogskaptein Thomas Slensvik, leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe.

– Dess mer han får isolert styrker i mindre grupper, dess lettere er det normalt sett å bekjempe dem, poengterer han.

Syriske og russiske soldater ved en kontrollpost ved Wafideen-leiren i Damaskus den 2. mars.

Benytter samme taktikk som i Aleppo

Slensvik mener den syriske presidenten benytter samme taktikk som under slaget om Øst-Aleppo. Med russisk og iransk hjelp lyktes Assad å erobre hele Aleppo i desember 2016. Det skjedde etter en bombekampanje som ble sterkt kritisert internasjonalt fordi den gikk ut over den sivile befolkningen.

– Det er en systematisk nedbryting av både sivil infrastruktur og militære stillinger i området igjennom kraftig bombardement både fra fly og fra artilleri, forklarer Slensvik.

Han mener det også ser ut til å fungere som en maktdemonstrasjon for Assad.

– Normalt kan en slik taktikk gi sårbare frontlinjer, men her evner altså opprørene i liten grad å gjennomføre effektive motangrep, sier han.

Dette bildet ble offentliggjort at en regjeringsfiendtlig aktivistgruppe som kaller seg Damaskus Media Center. Det viser en kvinne som baker brød i et bomberom i Ghouta.

Opprørernes splittelse utnyttes av Assad

Bashar al-Assads fremgang i Øst-Ghouta kommer i kjølvannet av en serie med andre fremganger.

 • Den største vendingen i krigen var erobringen av hele Aleppo i desember 2016.
 • Deretter klarte Assads styrker og den USA-ledede koalisjonen å nedkjempe Den islamske staten i store områder.
 • De siste månedene har regjeringshæren også lyktes med å redusere opprørernes største tilfluktssted, Idlib.
 • Nå ser det ut til at de oppnår fremgang også i Øst-Ghouta.

Det skyldes ikke bare støtte fra Russland og militser finansiert av Iran, men også opprørernes svakheter.

– Opprørerne handler ikke som en enhetlig organisasjon i Syria. Det vil si at selv om Assad bryter våpenhvilen ett sted, så utfordrer ikke opprørerne han et annet sted. Slik kan Assad forflytte styrker etter eget valg og ta område for område, sier Slensvik.

Assad er ikke sterk nok til å forsøke å ta tilbake alle opprørskontrollerte områder på en gang, men han tar de bit for bit.

På lang sikt har Assad klart uttalt at han ønsker å få kontroll over hele Syria. Han anser det trolig også som en fordel å ta så store områder som mulig fra opprørerne, for å få et bedre utgangspunkt for eventuelle forhandlinger.

Russiske soldater står vakt med lastebiler fra Syrias Røde Halvmåne venter ved Wafideen-leiren i Damaskus den 5. mars.

Nødhjelp endelig på vei inn i Øst-Ghouta

Den første positive nyheten for befolkningen på en stund, var at Røde Kors mandag endelig fikk grønt lys for å sende en kolonne med nødhjelp inn i Øst-Ghouta. De 46 lastebilene hadde med seg forsyninger som kan dekke de umiddelbare behovene i en måned for 27.500 av de cirka 400.000 menneskene som antas å oppholde seg i Øst-Ghouta. På grunn av pågående bombing måtte konvoien forlate Øst-Ghouta før ti av de 46 lastebilene var blitt tømt for utstyr.

Nyheten kom etter at Panos Moumtzis, den humanitære FN-koordinatoren i Syria, søndag uttrykte sterk bekymring over situasjonen.

– I stedet for en pause, ser vi flere kamper, mer død og flere foruroligende rapporter om sult og bombing av sykehus. Denne kollektive avstraffelsen av sivile er rett og slett uakseptabel, sa Moumtzis i Amman.

Les mer om

 1. Syriakrigen
 2. Bashar al-Assad