Verden

Svake jobbtall og tolltrusler ryster Wall Street. Fredag falt aksjemarkedet kraftig.

Alle de tre store indeksene på Wall Street falt kraftig fredag, etter svake jobbtall fra arbeidsdepartementet og nye tolltrusler fra president Donald Trump.

En skjerm på New York-børsen viser sluttnoteringen på Dow Jones-indeksen torsdag. Fredag falt alle de tre store indeksene på Wall Street kraftig. Foto: AP / NTB scanpix.

 • NTB
 • Anders Veberg
  Kulturjournalist

Ved 15-tiden lokal tid i USA hadde industriindeksen Dow Jones falt med over 3 prosent til 23.754,23 poeng, mens den bredere Standard & Poor's-indeksen hadde falt 2,7 prosent til 2.591 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen hadde falt med nærmere 2,8 prosent til 6.882 poeng på samme tidspunkt.

Frykten for handelskrig mellom Kina og USA var igjen tilbake etter at president Donald Trump sent torsdag truet med å innføre toll mot ytterligere kinesiske varer til en verdi av 100 milliarder dollar, noe som ble møtt med trusler om et knallhardt svar fra Kina.

Trump-administrasjonen har gitt ulike signaler om handelspolitikken, der truslene fra presidenten har kommet i følge med forsikringer fra andre ansatte i Det hvite hus om at tollforslagene kun er forhandlingskort som skal brukes til å nå et kompromiss med Kina og andre handelspartnere.

CNBC skriver at selskapene Boeing og Caterpillar, som kan rammes hardt av en handelskrig med Kina, begge falt med over tre prosent i verdi fredag.

Nedgangen på børsen skjer også etter at amerikanske myndigheter meldte at det ble skapt 103.000 nye arbeidsplasser i USA utenfor landbruket i mars. Det var den svakeste veksten i antall nye arbeidsplasser på seks måneder, og drøyt 80.000 færre enn ventet.

– WTO er urettferdig for USA

Midt i børsraset står president Donald Trump og frykten for handelskrig med Kina.

Fredag skrev han på Twitter at WTO er urettferdig for USA.

«Kina, som er en økonomisk stormakt, er regnet som et utviklingsland i World Trade Organization (WTO). Derfor får de enorme fordeler, spesielt over USA. Mener noen at det er rettferdig?», skriver den amerikanske presidenten.

USA: Tolltrusselen mot Kina er ingen bløff

Donald Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow sier trusselen om toll på kinesiske varer verdt opptil 150 milliarder dollar ikke kun er et forhandlingsutspill.

Den amerikanske presidenten sa torsdag at han har instruert sine rådgivere til å vurdere ytterligere toll på kinesiske varer for 100 milliarder dollar, tilsvarende 785 milliarder kroner.

Kudlow har tidligere uttalt at det ikke er sikkert at tollene blir iverksatt, men fredag understreker han at det også er fullt mulig at de trer i kraft.

– Trump bruker ikke tollene kun som et forhandlingskort, det har han fortalt meg. Noe må forandre seg, sier Kudlow.

– Det dette er, er et forsøk fra en viljesterk og rakrygget president på å rette noen graverende feil på handelsområdet med tanke på Kina, sier han videre.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Dow Jones
 2. Aksjer
 3. USA
 4. Donald Trump
 5. Kina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  – Kina ønsker ikke å utkjempe en handelskrig. Men vi er absolutt ikke redde for en.

 2. VERDEN

  Kraftig fall på Wall Street etter at Trump varslet økning i kinesisk straffetoll

 3. VERDEN

  Asia-børser svakt opp etter handelsavtale

 4. VERDEN

  Handelskrigen mellom USA og Kina vokser og vokser. Norge kan bli fanget i kryssilden.

 5. VERDEN

  Trump ber amerikanske selskaper til å trekke seg ut av Kina

 6. VERDEN

  Børsene i Asia ned