Over 80 mistet livet da jordskjelvkatastrofe rammet indonesisk ferieøy

Over 80 mennesker skal ha omkommet i det kraftige jordskjelvet på ferieøya Lombok i Indonesia. Skjelvet skapte panikk blant turister og lokalbefolkning.

Mange hus raste sammen da Lombok ble rammet av det forrige jordskjelvet for en uke siden.

Singapores innenriksminister K. Shanmugam var i Lombok på en sikkerhetskonferanse da jordskjelvet rammet søndag. Han beskriver på Facebook hvordan han opplevde situasjonen da hotellrommet hans i 11. etasje plutselig begynte å riste voldsomt.

– Veggene slo sprekker, det var rett og slett mulig å stå oppreist, skriver han.

Jordskjelvet, som hadde en styrke på 7, ble utløst over ti kilometer under bakken nord i Lombok. En talsmann for myndighetene sa natt til mandag lokal tid at antall døde hadde steget til 82. I tillegg er flere hundre skadd.

Indonesisk politi på Bali inspiserer skadene etter at et jordskjelv rammet ferieøya Lombok søndag. Skjelvet gjorde også skader på Bali.

Også Bali rammet

Bilder viste ødelagte bygninger og infrastruktur både på Lombok og Bali. Flere tusen bygninger har fått skader, ifølge myndighetene.

14 etterskjelv er registrert siden det første jordskjelvet. Strømbrudd gjør det vanskelig å få oversikt over situasjonen, opplyser distriktssjefen i Nord-Lombok.

Til tross for skjelvet var flyplassene på de to ferieøyene fortsatt i drift søndag kveld.

Lombok og Bali er populære mål for ryggsekkturister. Skjelvet fikk både turister og lokalbefolkning til å løpe ut på gatene på begge øyene.

– Prøver å komme oss inn i landet

Søndagens skjelv fikk folk til å løpe ut på gatene.

Norske Arve Holberg var på et kjøpesenter på øya Bali da det begynte å riste.

– Det begynte å riste kraftig i gulvet. Vi skjønte ikke hva som skjedde. Folk begynte å skrike og springe ut av senteret, sier han til NRK.

– Vi prøver å komme oss inn i landet. Folk flykter fra kysten, sier han.

Strømmen gikk

– Alle løp umiddelbart ut fra hjemmene sine, alle fikk panikk, sier en lokal innbygger i Mataram til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg så på TV da jeg kjente en stor rystelse, sier Harian, en kvinne i Lombok.

– Lampen svaiet, og folk skrek «gå ut». Jeg løp ut i mørket, for strømmen hadde gått, sier hun.

Ødeleggelser i en katedral på øya Bali etter søndagens jordskjelv som rammet flere ferieøyer i Indonesia.

Ingen farlig tsunami

For bare en uke siden omkom 17 personer i et annet jordskjelv på den samme øya. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble over 1000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Myndighetene utstedte søndag et tsunamivarsel som siden ble trukket.

– Vennligst gå opp i høyden, behold roen og ikke få panikk, sa Dwikorita Karnawati, sjefen for Indonesias geofysikkbyrå til lokalt fjernsyn.

Indonesias beliggenhet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svært kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra. Det utløste en gigantisk flodbølge som krevde 220.000 menneskeliv i området, blant dem 168.000 i Indonesia.