Verden

Politimann dømt for drap på 15-åring i Dallas

En politibetjent fra Texas i USA er dømt for drap etter å ha skutt en 15 år gammel afroamerikansk gutt i en bil full av tenåringer i Dallas.

Eks-politimannen Roy Oliver (i midten) fikk tirsdag sin dom. I retten ble han forsvart av advokatene Miles Brissette og Bob Gill. Foto: Rose Baca / The Dallas Morning News via AP / NTB scanpix

 • NTB

Odell Edwards (t.h), far til den avdøde 15-åringen, snakket med mediene etter domsavsigelsen tirsdag. Foto: Rose Baca / The Dallas Morning News via AP / NTB scanpix

Roy Oliver avfyrte totalt fem skudd med en rifle inn i bilen 29. april i fjor. Et av skuddene traff 15 år gamle Jordan Edwards i hodet.

Oliver og en kollega hadde rykket ut til en fest i Dallas i Texas etter melding om at mindreårige drakk alkohol. Edwards og fire andre ungdommer, alle ubevæpnede, hadde akkurat satt seg i bilen for å forlate festen.

Politiet hevdet i utgangspunktet at Oliver skjøt fordi bilen rygget aggressivt mot ham, men filmopptak viser at bilen forsøkte å kjøre vekk fra politiet da det ble skutt.

Følte seg ikke truet

I retten forklarte Oliver at han måtte ta et raskt valg i en presset situasjon.

– Jeg måtte ta et valg. Bilen var på vei til å treffe partneren min, den var en trussel. Jeg hadde ikke annet valg enn å ty til et dødelig våpen.

Hans partner Tyler Gross, som vitnet i saken, forklarte imidlertid at han slett ikke følte seg truet av bilen.

Sheriffkontoret i Dallas har hele veien ment at det skjellig grunn til å tro at Oliver mente å forårsake alvorlig kroppsskade og utførte en handling som helt klart medførte fare for tap av liv.

Tidligere suspendert

Oliver meldte seg selv for politiet etter skytingen, men slapp ut etter å ha betalt kausjon på nærmere 2,6 millioner kroner. Samtidig mistet han jobben i politiet.

Han har tidligere vært suspendert fra jobben i korte perioder på grunn av oppførselen sin, med banning, utbrudd og problemer med å kontrollere seg. Han skal ha blitt pålagt å ta sinnemestringskurs i 2016.

Skytingen er en av flere der afroamerikanske unge menn er skutt og drept av hvite politifolk de siste par årene, og vekker sterke reaksjoner i USA. Det er høyst uvanlig at politimenn blir dømt for drap. Straffutmålingen er ennå ikke fastsatt.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Drapsdømt politimann i Dallas får 15 års fengsel

 2. VERDEN
  Publisert:

  Tre politimenn frikjent for forsøk på å dekke over drap i USA

 3. VERDEN
  Publisert:

  Politibetjent siktet for drap på Rayshard Brooks

 4. VERDEN
  Publisert:

  Svensk politi jakter på flere mistenkte etter drap i Malmö

 5. VERDEN
  Publisert:

  Mann siktet etter skyting i canadisk by

 6. VERDEN
  Publisert:

  Statsadvokaten: Mannen som ble skutt av politiet i Wisconsin, hadde kniv