Verden

Svensksomaliere uthengt som terrorister på falsk Twitter-konto

Tykk røyk stiger opp fra shoppingsenteret Westage i Nairobi etter eksplosjoner mandag.

Flere svensksomaliere sto på en Twitter-liste over personer som ble utpekt som delaktige i terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Men al-Shabaab benekter at utlendinger deltok i angripet.

  • Vibeke Buan

— Det føles ikke bra å se navnet sitt på en liste over terrorister i Kenya. Jeg forstår ikke hvorfor navnet mitt står der, sier Ismail (19) til Expressen.se.

Det var søndag at en Twitter-konto, som ble oppgitt å tilhøre den somaliske islamistgruppen al-Shabaab, publiserte en liste med navn på personer som ble påstått å ha deltatt i terrorattentatet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

Nærmere 20 personer var oppført med navn, alder og hjemsted på listen, skriver Expressen. Det ble hevdet at personene var blitt skolert i Somalia, men var hjemmehørende i land som USA, Storbritannia, Russland og Syria.

På listen sto også tre svenske navn, oppført med alder og bosted i Sverige. En av dem ble betegnet som leder for aksjonen, meldte det svenske nyhetsbyrået TT mandag. Meldingene lot seg imidlertid ikke bekrefte.

- Fikk vite det da jeg kom hjem fra skolen

To av dem som ble hengt ut som terrorister, er ifølge Expressen 19 og 20 år gamle, og bor i Växsjö. De er opprinnelig fra Somalia, men har permanent oppholdstillatelse i Sverige, skriver avisen. De to sier at de aldri har hatt noe å gjøre med den terrorstemplede gruppen, og at de ikke kjenner igjen noen av de andre navnene på listen.

Les også

«Jihad lever i Kenya, lever i meg og jeg puster jihad»

— Jeg fikk vite det da jeg kom hjem fra skolen. Min mor hadde blitt oppringt av folk som lurte på om jeg var i Kenya. Hun ble selvsagt veldig urolig, sier Ismail til nettavisen. Etter å ha googlet navnet sitt, oppdaget han at noen hevdet at han var med i et terrorangrep i Nairobi. Hverken han eller Mohammed har noen anelse om hvordan deres navn kunne havne på Twitter-listen, eller hvorfor noen skulle ville henge dem ut som terrorister.

— Hvem som helst kan starte en Twitter-konto og finne på slike ting, sier Ismail.

Terrorforsker: Må være skeptisk til slike kontoer

Twitter-kontoen og innholdet på den er altså ikke blitt bekreftet av noen offisielle myndigheter.

Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Forsvarshögskolan i Sverige, mener at dette viser at man må være skeptisk til slike kontoer på det populære mikrobloggnettstedet.

— Man må sjekke og verifisere at opplysninger stemmer. Jeg så denne listen da den kom ut, og her var det aspekter ved Twitter-kontoen som gjorde at den fremstod som mistenkelig, sier Ranstorp til Aftenposten.no.

Koblinger til Sverige

Han er imidlertid ikke overrasket over at det fremsettes påstander om at svensker skulle ha kjempet for al-Shabaab. Senest i vår gikk Säpo, sikkerhetstjenesten i Sverige, ut og sa at et tredvetalls svensker har besøkt Somalia for å delta i kamper eller for å bli skolert.

Les også

Terrorangrepets ofre kom fra minst 12 forskjellige land

— Det har pågått rekruttering til al-Shabaab i Sverige, hvilket somaliske foreninger også medgir. Det har vært personer som har stått al-Shabaab nær, som har vært her og drevet propaganda for al-Shabaab. Så det er sterke koblinger, sier Ranstorp. Terrorforskeren mener det også er grunn til å stille spørsmål ved de andre navnene som er oppført på listen. Twitter-kontoen ble stengt i løpet av mandagen, oppgir Expressen.

Både det svenske sikkerhetspolitiet og det svenske utenriksdepartementet sier til avisen at de kjenner til listen, men at de ikke vil kommentere innholdet.

Benekter at utlendinger deltar

Ifølge NTB benekter imidlertid al-Shabaab at britiske eller amerikanske borgere er blant angriperne i terroraksjonen i Nairobi.

Gruppen hevder også at den har hatt kontakt med angriperne i kjøpesenteret i løpet av aksjonen.

— Vi har kommunisert med våre hellige krigere i Westgate, og de sier at kampene bare så vidt har begynt, sier al-Shabaabs mediekontor til Reuters.

Les også

Nye skuddvekslinger i Nairobi

— De som beskriver angriperne som amerikanere eller briter, er folk som ikke vet hva som foregår i Westgate-bygningen, heter det videre.Sjefen for den kenyanske hæren, Julius Karangi, sier at angriperne har forskjellige nasjonaliteter. Ifølge myndighetene er det både briter og amerikanere blant dem. Svensker og en finne har også vært nevnt, men ingenting er bekreftet.

Det har også vært spekulasjoner om en kvinne blant angriperne, og at hun kan være den ettersøkte enken etter en av selvmordsbomberne som slo til mot T-banen i London i 2005.